Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Şeker Tadında Bir Bayram İçin Öneriler
Gökçegül Er 07.08.2013 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Şeker Tadında Bir Bayram İçin Öneriler

Ramazan ayının son gününü yaşarken bayramda nasıl bir beslenme tarzı benimsemek gerektiğini şimdiden planlamak, bayramda aşırı tüketim sonucu oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek açısından önem taşımaktadır.

Ramazan ayının son günlerini yaşarken bayramda nasıl bir beslenme tarzı benimsemek gerektiğini şimdiden planlamak, bayramda aşırı tüketim sonucu oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek açısından önem taşımaktadır. Ramazan ayı boyunca aç ve susuz geçen uzun saatler bayramda bireylerin psikolojik olarak aşırı tüketime yönelmesine neden olmaktadır. Bayramda aşırı tatlı, şeker, hamurişi, yemek tüketimine bağlı olarak en fazla yaşanan hazımsızlık ve mide problemleridir. Bayramı herhangi bir sağlık problemi yaşamadan geçirmek için öneriler;

  • Güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık, yeşillik, esmer ekmek şeklinde hafif bir öğün yapılabilir.
  • Besinler iyice çiğnenmeli, hızlı tüketimden kaçınılmalıdır.
  • Sıvı tüketimine bu dönemde de dikkat edilmeli, gün içinde 1.5-2 litre su içilmelidir.
  • Hayatın her döneminde olması gerektiği gibi bu dönemde de tüm besin gruplarından tüketime özen gösterilmelidir. Dört besin grubu şu şekilde sınıflandırılır; 1-Süt ve süt ürünleri, 2-Et,tavuk,balık,yumurta, 3-Sebze ve meyve grubu, 4- Tahıl ve tahıl ürünleri. Gün içinde bu 4 besin grubundan yeterli miktarda alınmalıdır.
  • Öğün düzeni 3 ana ve 2-3 ara öğün olarak düzenlenmeli, öğünler küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Ara öğün için meyve, galeta, beyaz peynirli kalori/tost">tost, leblebi, kuru meyve, yarım avucu geçmeyecek şekilde ceviz, badem, fındık, ayran, yoğurt, süt seçeneklerinden 1 veya 2 tanesi seçilerek tüketilebilir.
  • Kızartma, kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
  • Ramazan ayı boyunca sahur nedeniyle gece yeme alışkanlığı gelişmiş bireyler bu alışanlıklarından vazgeçmeli ve sağlıklı beslenme düzenine geçmelidir.
  • Ramazan bayramı boyunca artan tatlı tüketiminin önüne geçilmeli ısrarcı tutumlara karşı kararlı bir tutum sergilemek önemldir. Tatlı ihtiyacını karşılamak ve ramazan ayı boyunca sık yaşanan kabızlık sorunu için meyve tüketimi artırılmalıdır. Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
  • Yaşlı ve hipertansiyon hastalarının aşırı çay tüketiminden kaçınması, bitki çaylarını günde 2 fincanı geçmeyecek şekilde tüketmesi uygun olacaktır.
  • Diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği gibi kronik bir hastalığı olanlar daha önce önerilen beslenme programına sadık kalmalı, diyetleri dışında tüketim yapmamalıdır.
  • Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizma hızını artırmak için egzersizler artırılmalı, yürüyüş, merdiven kullanımı gibi gün içinde hareketi artıran faaliyetler yapılmalıdır.
facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir