Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Şimdi Okullu Olduk !
Dilek Özçelik Ersü 09.10.2013 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Şimdi Okullu Olduk !

Okul Çağı Döneminde Beslenme

diyetkolik.com/okul-caginda-beslenme/" >Okul çağı; çocuklarda büyümenin devam ettiği ve iştahın fazla olduğu bir dönemdir. Bu dönem 6-12 yaş aralığındaki tüm çocukları kapsar. Artan büyüme ve iştahı karşılayabilmek için, bu dönemin besin öğesi gereksinimlerini ve sağlıklı besin hazırlama yöntemlerini iyi bilmek gerekir.
Bu yaş grubundaki çocuklar atıştırmalıklar da dahil olmak üzere, günde yaklaşık 4-5 öğün besin tüketebilirler. Beslenme alışkanlıkları, sevdikleri veya sevmedikleri besinler bu öğün düzenini etkiler.Aile, arkadaşlar, medya çocukların besin seçimlerini ve alışkanlıklarını etkiler. Öğün düzeni olmayan ailelerde yaşayan çocukların da, belli bir düzen içerisinde beslenmedikleri için, sıklıkla öğün atladıkları ve daha çok bol enerji içeren atıştırmalık besinleri tercih ettikleri görülmektedir.
Yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli yapılan yaşa uygun fiziksel aktivite, sağlıklı büyüme ve gelişme için hayati önem taşımaktadır. Özenle seçilmiş sağlıklı besinler, bu yaş grubu çocuklarda bilişsel ve fiziksel performansı arttırarak, akademik başarılarını olumlu yönde etkiler. Düzenli olarak yapılan egzersiz ise, hem çocukların fiziksel dayanıklılığının artmasına yardımcı olur hem de büyüme ve gelişme süreçlerine katkı sağlar.
Çocuklarda öğün düzeni kadar uyku, oyun oynama, çalışma ve dinlenme faaliyetleri de planlanmalıdır. Bu gibi faaliyetlerin planlanmadığı çocuklarda sıklıkla öğün atlama (özellikle kahvaltı), uyku düzeninde bozulma sonucu yetersiz uyku süresi ve okul başarısında azalmalar görülmektedir.
Okula giden çocuklarda alınması gereken enerji miktarı çocuğun cinsiyet, yaş, boy uzunluğu, fiziksel aktivite durumu ve bireysel özel ihtiyaçlarına göre değişir. Okul çağı çocuklarında, sağlıklı vücut ağırlığını korumak için önerilen besin miktarları kadar çeşitliliğine de önem verilmelidir. 3 ana öğüne ek olarak en az 2 ara öğün planlanmalıdır. Her bir öğün 4 temel besin grubundan (süt, et-yumurta-kuru baklagil, sebze-meyve ve ekmek-tahıl) birini içermelidir. Beslenme programlarında lif içeriği yüksek tam tahıllı ürünler yer almalı; yağ ve şekerli gıdalar ise sınırlandırılmalıdır.
Ülkemizde tam gün hizmet veren bazı okullarda öğle yemeği ve ikindi ara öğün hizmetleri verilmektedir. Yarım gün eğitim veren okullarda ise bu hizmet karşılanamadığı için, çocuklar ya okul kantinlerinde ya da evlerinde hazırlanmış yiyecekleri tercih etmektedirler. Okula giden çocuğa beslenme çantası hazırlarken, öncelikli olarak tüketilecek olan besinin çabuk bozulmayacak olmasına dikkat edilmelidir. Beslenme çantasında çocuğun tüketmeyi tercih ettiği sağlıklı besinler yer almalıdır.
BESLENME ÇANTALARINA KONABİLECEK ÖRNEK BESİNLER
Sandviç/ kalori/tost">tost çeşitleri (beyaz peynirli, kaşarlı)
Kutu ayran/süt/ yoğurt
Ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler
Taze veya kuru meyve
Ev yapımı sebzeli/meyveli kek veya fırında pişirilmiş az yağlı börek/poğaça
Salata çeşitleri (söğüş, mevsim, peynirli, cevizli)

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir