Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 19.05.2022 16 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Sirke çeşitleri nelerdir?

Kilo verme destekçisi, salataların lezzet elçisi sirkenin çeşitleriyle tanışıyoruz.

Sirke çeşitleri nelerdir?

Sirke, fermantasyona uğrayabilen neredeyse tüm karbonhidrat kaynakalrından elde edilebilen, asetik asit ve sudan oluşan fermente bir sıvıdır.  Bilimsel araştırmalara göre, Mycoderma aceti (sirke bakterisi) adı verilen bir mikroorganizma türünün yapmış olduğu bir mayalama işlemidir.

Bu bakteri, alkollü çözeltilerde gelişme gösterir ve alkolü artırır. Bu sayede ortaya su ve asetik asit ortaya çıkar. Sirkenin birçok çeşidi bulunmaktadır. Etil alkol ve asetik asit fermantasyonları olmak üzere iki adımlı fermantasyon uygulaması ile içeriğinde şeker bulunan hammaddelerden elde edilir.

Kullanılan meyve öncelikle alkol fermantasyonuna, daha sonra ise setik asit (sirke) fermantasyonuna uğrar. Alkol içeren sıvı, asetik asit bakterilerinin aktivitesi nedeniyle fermantasyon işlemi sırasında oksijen varlığında asetik asit ve suya oksitlenir.

Sirke yapımında yaygın olarak üzüm ve elma kullanılır. Aynı zamanda yulaf ve arpa maltı ile elde edilen malt sirkesi, endüstriyel tahıl alkolünden yapılan beyaz sirke gibi çeşitlerde bulunmaktadır. 

Sirke çeşitleri aşağıda listelenmiştir.

  • Elma sirkesi
  • Üzüm sirkesi
  • Ayva sirkesi
  • Bal sirkesi
  • Ardıç sirkesi
  • Kayısı sirkesi
  • Çilek sirkesi
  • Nar sirkesi 
  • Dut sirkesi
  • Kiraz sirkesi
  • Balsamik sirkesi

1. Elma Sirkesi

Elma sirkesi, fermente olan elmada bulunan nişasta ve asit ile sirkenin bir araya getirilerek mayalanması ile elde edilen bir sirke çeşididir. Elma sirkesinde bulunan yüksek orandaki mineraller ve vitaminler sayesinde vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Elma sirkesi iyi bir antioksidan kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde kansere karşı vücut direncinin yükselmesinde ve kanserli hücrelerin oluşmasında önemli role sahiptir.

Elma sirkesi içerdiği antioksidanlar sayesinde sivilce ve akne oluşumunu engellemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.  Elma sirkesinin cilt üzerindeki faydalarından yararlanmak için bir miktar su ile karıştırılarak sivilcenin olduğu bölgeye bir pamuk yardımı ile sürülebilir. 

Elma sirkesi uzun yıllardır dezenfekte edici özelliğiyle bilinmektedir. Yaraların temizliğinde kullanılan elma sirkesi, bakterilerin giderilmesine ve vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olur.  Elma sirkesinin bilinen bir diğer faydası ise kan şekerini dengeleyerek şeker hastalığının tedavisinde etkili olmasıdır.

Elma sirkesi salata soslarına ve salatalarına eklenerek tüketilebilir. Aynı zamanda kilo kontrolü amacıyla tüketenlerin yemekten önce meyve sularının içerisine bir miktar eklenerek alınabilir. Aynı zamanda yatmadan 1 saat önce iki yemek kaşığı elma sirkesi bir bardak su ile karıştırılarak içilebilir. Elma sirkesini saç bakımında kullanmak için ise bir miktar suyun içerisine elma sirkesi eklenir ve saçlara uygulanır. 15 dakika bekletilir ve ılık su ile durulanır. Bu işlem haftada veya  10 günde bir kez uygulanabilir.  

Evde elma sirkesi yapmak için elmalar iyice yıkanır ve küçük bir şekilde dilimlenir. Bu aşamada çekirdekli kısımlar ayrılır. Büyük bir cam kavanozun içine elma dilimleri alınır.  Üzerine içme suyu eklenir. Üst kısmında bir parça boşluk olmasına dikkat edilmelidir. Her kavanoza 2 yemek kaşığı kadar yoğun kıvamlı bir bal eklenerek tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Kavanozun üzerini hava alan bir bez kapatılır ve iple sabitlenir. Bu şekilde karanlık bir ortamda yaklaşık 1,5 ay bekletilir. Karışım başlangıçta her gün olmak üzere sonraki günlerde haftada bir kez tahta bir kaşık ile karıştırılır. Elmalar dibe çökene kadar karıştırma işlemine devam edilir. Ardından sirke fermente olmaya başladığında süzülerek elma posalarından ayrılır. Süzülen sirke temiz bir cam kavanoza alınır ve kalan bal ve tuzu ilave edilerek karıştırılır. Kapağı kapalı olacak şekilde serin bir ortamda saklanmalıdır. Sirke kavanozu üzerinde sirke anası olarak adlandırılan beyaz şeffaf bir yuvarlak görülmeye başlaması ve keskin bir koku gelmesi sirkenin hazır olduğu göstermektedir.  

2. Üzüm Sirkesi

Üzüm sirkesi, yaş veya kuru üzümden, üzüm şırası konsantresinden ya da uçar asit miktarı asetik asit türünden şaraplardan yapılan bir sirke çeşididir. Üzüm sirkesi geniş kullanım alanına sahiptir. Çorba, turşu ve salata, üzüm sirkesinin kullanım alanlarından bazılardır.  

Üzüm sirkesinde bulunan asetik asit, karbonhidratların sindirimi süresini yavaşlatarak bir tür şeker olan glikozun emiliminin artmasını sağlar. Bu sayede   kanda daha az miktarda glikoz oluşur. Bu durum kan şekeri değerlerinin düşürülmesine yardımcı olur. 

Üzüm sirkesindeki antioksidanlar cilt hasarına ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruyucu etkilere sahip olabilir. Yapılan araştırmalar, üzüm sirkesinde bulunan diğer bir antioksidan olan resveratrolün cilt kanseri hücrelerini yok ettiği ve yeni kanser hücrelerinin büyümesini önemli derecede yavaşlattığını belirtmektedir. 

Üzüm sirkesinin faydalarından biri de yak yakımını hızlandırmaktır. Üzüm sirkesinde bulunan asetik asit, yağ depolamasını azaltır ve yağ yakımını hızlandırır. Aynı zamanda da tokluk hissini artırır.  

Üzüm sirkesi folik asit, magnezyum, demir ve E vitamini açısından yüksektir. İçerdiği bu vitamin ve mineraller sayesinde saç dökülmesi ve kırılmasını engellemeye yardımcı olur. Aynı zamanda saç uygulandığında zayıf saç köklerini güçlendirir, kepek oluşumunu önler, kan dolaşımını uyarır, saça parlaklık kazandırır ve sağlıklı saç uzamasını destekler. 

3. Ayva Sirkesi

Ayva meyvesinden elde edilen ayva sirkesi yemeklerde ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Mayhoş aromaya sahip olan ayva sirkesi, özellikle yeşillik ile hazırlanan salatalarda sıklıkla tercih edilmektedir. Ayva sirkesi yüksek miktarda demir minerali ve kalsiyum içerir. İçerdiği bu bileşenler gelişim çağındaki çocuklar faydalıdır. Aynı zamanda ayva sirkesi A vitamini ve potasyum bakımından da zengindir. Diğer sirke çeşitleri le benzer şekilde ayva sirkesi de mayalıdır. Bu nedenle de mide rahatsızlığı olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir. 

Ayva sirkesi hazımsızlığın giderilmesinde etkilidir. Aynı zamanda ağız kokusunun giderilmesinde ve diş ve diş eti sağlığının korunması için faydalıdır. Ayva sirkesi öksürük ve balgam gibi üst solunum yolu problemlerinin tedavisinde kullanılan doğal bir yöntemdir. Bu sirke çeşidi boğaz ağrılarının hafifletilmesine katkı sağlamaktadır. 

Endüstriyel olarak üretilen ayva sirkeleri, marketlerden satın alınabileceği gibi evde de kolay bir şekilde üretilebilir. Başka bir sirkenin fermente edilmesiyle elde edilen ayva sirkesi, diğer sirkelerle aynı fermantasyon sürecine sahiptir. Haşlanmış ayva dilimleri sirke, tuz ve su ile yapılan salamuraya eklenerek, karanlık bir ortamda bekletilmesi ile elde edilen ayva sirkesi, bir ay bekledikten sonra tüketime hazır hale gelir.

5. Bal Sirkesi 

Bal sirkesi iki çeşittir. Biri gıda takviyesi olarak kullanılan bal sirkesi, diğeri ise arıcılıkta kullanılan sirkedir. Arıcılık için kullanılan sirke, doğal olarak süzülmüş balın fermente edilmesi ile elde edilir. Yapılması zor olmayan bu sirke çeşidi uzun olgunlaşma sürecine sahiptir. Gıda takviyesi amacıyla kullanılacak bal sirkesini elde ederken çiçek ve kestane balı olarak kullanılır. Berrak bir renge sahiptir ve yumuşak bir lezzete sahiptir. 

Tatlım bir lezzete sahip olan bal sirkesi, su ile karıştırmadan da tüketilebilir. Bal sirkesinin faydalarından yararlanmak için aç karnına tüketilmesi önerilmektedir. Bal sirkesi,  üst solunum yolları hastalıklarına karşı buğu yöntemi olarak kullanılabilir. Bal sirkesi turşuların, salamuraların yapımında da kullanılabilecek bir üründür.  

Antibakteriyel ve besin değeri açısından yüksek olan bu sirke çeşidi, asidik özelliğe sahiptir Bu nedenle de yüksek miktarda tüketimi zararlı olabilmektedir. Özellikle mide sorunları olan kişilerin tüketmeden önce bir uzmana sanışmaları tavsiye edilir.  

Bal sirkesinin faydalarından bazıları şunlardır.

  • Beyin ve sinir sistemi için faydalıdır.
  • Mide, bağırsaklar ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Mide kramplarının tedavisinde etkilidir.
  • Cildi tazeler.
  • Alerjik rinit gibi mevsim alerjileri için etkilidir.
  • Zayıflamaya yardımcı olur.
  • Kan dolaşımını düzenler.
  • Boğaz ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Etkili bir dezenfektandır. 

6. Ardıç Sirkesi

Ardıç Sirkesi, ardıç meyvesinden yapılan bir sirke çeşididir. Her sirke çeşidinin farklı kullanım alanları vardır. Birçok ardıç çeşidi bulunmaktadır. Sakkaroz, glikoz ve asitlerin tümü ardıçta bulunur. Ardıç hoş bir kokuya ve siyah renkte bir kozalak şeklinde bir görünüme sahiptir. Meyveleri kışın hasat edilir ve ardıç sirkesi yapımında kullanılır. Ardıç sirkesinin de diğer sirke türleri gibi sağlığa sayısız faydası bulunmaktadır. 

Ardıç sirkesi içerdiği bileşenler sayesinde nezle, grip ve soğuk algınlığı için iyi bir doğal tedavi yöntemidir.  Ardıç sirkesinin faydalarından biri de cilt sağlığıdır. Cilt problemlerinin giderilmesinde kullanılan etkili bir yöntemdir. 

Ardıç sirkesi ağrı giderici özelliğe sahiptir. Özellikle de baş ağrısı yaşayan kişiler için faydalıdır. Ardıç sirkesinin bu faydasından yararlanmak için bir bez parçası bir miktar sirke ile ıslatılır ve alına konularak bekletilir.  

Ardıç sirkesi ayrıca kanı temizleme özelliği ile bilinmektedir. Düzenli ve yeterli miktarda tüketilen  ardıç sirkesi etkili bir idrar söktürücüdür. Bu özelliği sayesinde prostat ve idrar yolu rahatsızlıkları yaşayanlar için faydalıdır. 

Ardıç sirkesinin yapımı da diğer sirkeler ile aynıdır. Bu sirke çeşidindeki fark ise kullanılan diğer malzemelerdir. Ardıç sirkesi yapılırken kavanoza bir miktar taze üzüm, nohut ve cennet hurması eklenir. Ardıç tohumları toplandıktan sonra uygun şekilde temizlenir. Tüm malzemeleri kapta birleştirilir ve tuz ilave edilir. Ardından kalan malzemeler eklenir. Bazı bölgelerde içerisine karanfil, sedef otu kökü, sarımsak ve melekotu kökü de eklenir. Elde edilen karışım en az 15 gün saklanır. 

7. Kayısı Sirkesi

Kayısı sirkesi, sarı ile turuncu renklere sahip, küçük ve yumuşak meyveleri ile bilinen  kayısıdan elde edilir. Kayısı sirkesi hafif turuncu bir renge sahiptir. Lezzeti ise elma ve üzüm sirkesine göre daha az keskindir.  

Kayısı sirkesinin birçok faydası vardır. Bu faydalarından yararlanmak için içilerek tüketilmesi önerilmektedir, ancak içerken dikkat edilmelidir. Yüksek miktarda tüketimi, mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Kayısı sirkesi ılık suyun içerisine ilave edilerek, sabahları aç karnına içilebilir. Aynı zamanda içine bir çay kaşığı bal eklenebilir. Güçlü bir arındırıcı olan bu karışım detoks döneminde tüketilebilir.  Kayısı sirkesi aynı zamanda salatalara veya soslara da eklenebilir. Özellikle fırında yapılan kızartmalara lezzet katmak amacıyla kullanılabilir. Kayısı sirkesi, cilt üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı tonik olarak kullanılabilir. Bu sayede cildi yumuşatır, besler ve cildin ihtiyacı olan nemi kazandırır. İçeriğinde bulunan vitaminler sayesinde cilt bakımında iyi bir kaynaktır. 

Kayısı sirkesi canlandırıcı özelliğe sahiptir. Özellikle gün sonunda tüketilen kayısı sirkesi yorgunluk ve halsizlik için faydalıdır. Zihinsel olarak da yatıştırıcı özelliğe sahiptir ve sinirleri sakinleştirmek için faydalıdır. Bu özelliği sayesinde uyku problemlerinin çözülmesine de fayda sağlar. 

A, C ve E gibi vitaminler açısından yüksek olan bu sirke çeşidi, göz sağlığının korunması ve olası hasar riskinin engellenmesine de yardımcı olur.

Yapılan araştırmalar, düzenli olarak tüketilen kayısı sirkesinin, kemik sağlığını ve gelişimini desteklediğini göstermektedir. Uzmanlara göre kayısı sirkesi, akciğerler başta olmak üzere bazı kanser türlerine karşı koruyucu özelliğe sahiptir. 

Taze kayısıdan elde edilen kayısı sirkesi için tam olgunlaşmış ve yumuşamış kayısılar tercih edilmelidir. Çekirdeklerinden ayrılan kayısılar, cam bir kavanozun içine alınır ve üzerine su ilave edilir. Üstü bir bez ile örtülerek bir süre bekletilir. Ardından süzülür ve tekrar cam bir kavanoza aktarılır.

Mayalanmaya başlayan kayısılar, sirke kokusu verdiğinde sirke kullanıma hazırdır. Kayısı sirkesi yapılışında cam kavanoz tercih edilmesi ve sirkenin ışık almayan bir alanda bekletilmesi önemlidir. Bununla birlikte sirke yapmak için kullanılacak kayısılar tatlı olmalıdır. 

8. Çilek Sirkesi

Çilek sirkesi, gülgiller ailesine ait olan ve Latince ismi fragaria olarak bilinen çilek meyvesinden elde edilen bir sirke türüdür. Tatlı bir meyve olan çilekten elde edilen sirke, hafif tatlımsı ve ekşi bir lezzete sahiptir. Çilek sirkesi çorbalara, salatalara ve soslara eklenerek tüketilebilir. Çilek sirkesi de diğer sirke türleri gibi su ile karıştırılarak aç karnına içilebilir. 

Çilek sirkesi ve su karışımına aynı zamanda bal ve limon da eklenebilir. Çilek sirkesinin bir diğer kullanım alanı ise cilt maskesi yapımıdır. Ayrıca cilt temizliği için tonik olarak da cilde uygulanabilir. 

Çilek sirkesi, sağlık için birçok faydaya sahiptir. Çilek sirkesinin faydalarından bazıları göz sağlığının, vücut direncinin ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve cilt kuruluğu ve güneş lekelerinin giderilmesine katkı sağlamasıdır. 

Çilek sirkesi su ile seyrelterek yüze düzenli olarak uygulandığında cildi yumuşatmayı sağlar. Aynı zamanda antiseptik özelliği sayesinde akneye yol açan mikropların yok edilmesini sağlar. 

Çilek sirkesini düzenli olarak bir pamuk yardımı ile varisli bölgeye sarılarak bekletildiğinde veya hafif masaj şeklinde uygulanabilir. Bu sayede varislerde azalma görülür.

Güçlü bir antioksidan olan çilek sirkesi, tokluk hissini artırır ve metabolizmayı hızlandırmayı sağlar. Bu özelliği sayesinde sağlıklı bir diyet programı ile beraber uygulandığında kilo kaybına yardımcı olabilir. 

Çilek sirkesi hazırlamak için çilekler sağlarından ayıklanır. Ardından bir miktar ezilerek cam bir kavanoza alınır. Sonrasında mayalanmaya yardımcı olması için yaklaşık 2 kg. çileğe, iki yemek kaşığı toz şeker ilave edilir. Üzerine 250 ml su eklenerek karıştırılır. Hava almasını için üzerine bir bez bağlanır ve bu şekilde mayalanmaya bırakılır.  Yaklaşık on gün sonra mayalanma süreci başlamaktadır. 10 günün ardından kavanozdaki karışım süzülür. Çilek suyu tekrar kavanoza alınır ve üstüne tülbent yerleştirilir. 10 gün aralıklarla toplam 40 gün daha bu şekilde bekletilir. Asitleşmenin başlaması ile sirke tadı geldiğinde süzüp koyu renkli bir cam şişeye alınır. Bu şekilde tüketime hazır hale gelir. 

9. Nar Sirkesi

Nar sirkesi, güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda içeriğinde serbest radikallere karşı, vücut direncini yükselten çeşitli önemli vitamin, mineral ve enzim vardır.

Nar sirkesi, kan basıncının düzenlenmesinde yardımcı olur. Ayrıca kalp hastalıkları riskinin azalmasında ve kalbin düzenli çalışmasında rol oynar. Nar sirkesi enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Aynı zamanda vücuda enerji verir ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Nar sirkesi, toksinleri vücuttan uzaklaştırmayı sağlar. Cilde uygulandığında cilde pürüzsüz bir görünüm kazandırmaya ve cilt enfeksiyonlarına karşı savaşmaya katkı sağlar. Bunlara ek olarak, ses kısıklığı ve zatürre tedavisinde de doğal bir yöntem olan nar sirkesinin tüketimi önerilir.   

Nar sirkesi geniş kullanım alanına sahiptir. Bu sirke çeşidi, yemeklere çeşni olarak, soslara ve salatlara tat katmak için de kullanılanılabilir.  

Kilo vermek isteyen kişilerin de sıklıkla tercih ettiği nar sirkesi yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırmayı sağlar. Nar suyu zayıflamak için, bir bardak ılık suya bir kaşık sirke eklenerek, sabah aç karnına içilebilir.

Nar sirkesi, üzüm ve elma sirkesi gibi evde  kolay bir şekilde hazırlanabilir. Nar sirkesi yapımı için narların mevsiminde ve olgunlaşmış olması önemlidir. Nar sirkesinin yapılışı için narlar kabuklarından ayrılır ve taneleri ayıklanır. Narların tazeliğini koruması için  cam kavanoz kullanılması önerilir. Ayıklanan nar tanelerini kavanoza eklenir ve tahta kaşık ile bir miktar ezilir. Ortaya çıkan nar suyuna su ve bir yemek kaşığı doğal tuz eklenerek cam kavanozun üzeri bir tülbent ile örtülür. Nar sirkesinin mayalanması için doğal üzüm ya da doğal elma sirkesi tercih edilebilir. Nar sirkesi 6 hafta içinde tüketilecekse, tuz ilave etmeye gerek yoktur. Tuz eklemek sirkenin ömrünü uzamasını sağlamaktadır. Cam kavanoz karanlık bir ortamda yaklaşık 2 ay bekletilir. İki ayın sonunda süzgeç yardımı ile süzülerek posasından ayrılan sirke, temiz bir cam kavanoza alınır ve kullanıma hazır hale gelir. Elde edilen nar sirkesi buzdolabında saklanabilir.  

10. Dut Sirkesi

Dut sirkesi bağışıklığı artıran ve doğal antibiyotik olarak bilinen bir sirke çeşididir. Balgam söktürücü ve öksürük giderici özellikleri de bulunmaktadır. Vücut direncini artıran dut sirkesi, aynı zamanda egzama ve diğer cilt rahatsızlıkları için doğal bir tedavi yöntemi sağlar. 

Kara dut, beyaz dut ve dut kurusundan elde edilebilen dut sirkesi salatalara eklenebilir. Aynı zamanda yemek ve hamur işi gibi yiyeceklerde de kullanılabilir. Karadut sirkesinin en önemli faydalarından biri aft ve ağız yarası problemlerine iyi gelmesidir. Dut sirkesi ile gargara yapmak ağız içinde oluşan yaraların giderilmesine yardımcı olur. Bununla birlikte dut sirkesi banyo suyunda kullanılarak cilt sağlığını korumada rol oynayabilir. Su ile seyreltilerek cilde uygulanan sirke, doğal tonik olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Kuru dut ile yapılan sirke ise sedef ve egzama gibi cilt sağlığı için yararlıdır. Problemli bölge dut sirkesi ile temizlenerek sedef ve egzama gibi cilt sorunları giderilebilir. Dut sirkesi ayrıca gargara yapılarak öksürük ve balgam gibi semptomları da hafifletebilir. 

Beyaz dut sirkesi hazırlamak için yaklaşık bir kilo dutl iyice temizlenir. Temizlenen dutlar cam bir kavanoza alınır. Üzerine 4-5 adet nohut ve bir yemek kaşığı bal ilave edilir. Temiz bir bezin içine küçük bir dilim ekmek yerleştirilir ve bezin ağzı bağlanarak kavanoza konulur. Malzemelerin üzerine bir çay bardağı sirke ya da sirke anasını eklenir.  Ardından kavanoza su ilave edilir ve karışım tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Kavanozun ağzı bez yardımı ile kapatılır. Hazırlanan sirke her gün birkaç kez tahta bir kaşık ile karıştırılmalıdır. Sirkenin içindeki malzemeler dibe indiğinde sirke süzülür ve karanlık bir ortamda saklanır. 

11. Kiraz Sirkesi

Kiraz sirkesi, kiraz saplarının, tohumlarının ve meyvelerinin özlerinden elde edilir. Bu özelliği ile sirke oldukça faydalıdır. Sirkeleşme işlemi sırasında tüm kiraz özleri ortaya çıkar. Bu ekstraktta bulunan aktif maddeler, fermantasyon işlemi sırasında oluşturulan bakterilerdir. Kiraz sirkesinin cilt sağlığını desteklemesi, çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesi ve selülit azaltması gibi birçok faydası vardır. Kiraz sirkesi, salatalara, soslara ve yemeklere eklenerek tüketilebilir. 

Kiraz sirkesi doğal ağrı kesici özelliği ile dikkat çekmektedir. Aynı zamanda romatizma hastalıkları için de faydalıdır. Kiraz sirkesi, kaya tuzu ile karıştırılarak bacaklara uygulandığında selülit görünümünün azalmasına yardımcı olur.  Kiraz sirkesindeki C, A ve B1 vitaminleri sayesinde saç, tırnak ve göz sağlığı için faydalıdır.   

Su ile seyreltilerek tüketilen kiraz sirkesi böbrek taşı gibi sorunların giderilmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda B1 vitamini bakımından zengin olması sayesinde iştahı az olan çocuklara yardımcı olabilir. Kiraz sirkesi iyi bir cilt ve saç bakım ürünüdür. Diş ve diş eti hastalıkları için de doğal bir tedavi yöntemi olan kiraz sirkesi, ağız yaralarının iyileşmesine yardımcı olur. Düzenli olarak tüketildiğinde ise toksinleri vücuttan uzaklaştırır ve vücudun daha zinde olmasını sağlar.  

Kiraz sirkesi yaparken kirazların yumuşak ve olgunlaşmış olması gerekmektedir. Kiraz sirkesi yapmak için 1,5 kilo yıkanmış kiraz bir miktar ezilerek, 7-8 litrelik bir kavanoza,  alınır. Çekirdekleri ve sapları da eklenebilir. Kirazlar tamamen ezildikten sonra üzerine 6 litre su, 2 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 su bardağı sirke eklenir. Mayalamak için üzüm veya elma sirkesi tercih edilebilir. 

Bütün malzemeler kavanoza alındıktan sonra tahta bir kaşık ile karıştırılır ve  kavanoz temiz bir bezle ardından kavanozun kapağı ile sıkıca kapatılır. En az 20 gün karanlık ve bir ortamda bekletilir. 20 gün sonra sirkeniz hazır hale gelir.  

12. Balsamik Sirkesi

İtalya'ya özgü bir sirke çeşidi olan balzamik sirke, dünyadaki popüler sirkelerden biridir. Olgun ve ezilmiş üzümlerden elde edilen taze üzüm sirkesi, balzamik sirke yapmak için uzun süre bekletilir. Normal üzüm sirkesinden farklı olarak tadı ve kıvamı sebebiyle balzamik sirkeyi yapmak daha zordur. Balsamik sirkesi birçok önemli sağlık faydasına sahiptir. Balsamik sirkesinin faydalarından bazıları şunlardır. 

  • Hafızayı güçlendirme özelliğine sahip olan balsamik sirke, alzheimer hastalığı ile mücadeleye yardımcı olur. 
  • Cilt sağlığını destekler. Özellikle de akne ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir.  
  • Mide sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Özellikle de mide ağrıları ve gastrit için faydalıdır.
  • Kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunur. 
  • Kolesterolü dengelemede rol oynar. 
  • Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. 
  • Hormon üretimini yükseltir.
  • Bakterileri ve mikropları vücuttan uzaklaştırmayı sağlar. 
  • Tokluk hissini artırarak, kilo kaybını destekler.
  • Dolaşım sistemi üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir.
  • Kan şekerini dengeler.

Balzamik sirke, tavuk ve balık gibi et yemeklerinde sol olarak kullanılabilir. Bu sirke çeşidi aromasını kaybetmemesi için yemekleri tüketmeden hemen önce eklenmesi önerilmektedir. Balzamik sirke, diğer sirkelere göre daha yoğun kıvamlı ve koyu renktedir.  Aynı zamanda diğer sirke çeşitlerine göre daha yumuşak bir lezzete ve özel bir aromaya sahip olan balzamik sirke, birçok kullanım alanına sahiptir. Balsamik sirke özellikle İtalyan mutfağına özgü yemeklerde tercih edilir. Domates sıklıkla tüketilen bu sirke çeşidi, hem salatalarda hem de çorbalarda lezzet katar. 

Balsamik sirke, olgunlaşan üzümlerin kaynatılarak uygun şekilde saklanması ile elde edilir. Evde balsamik sirke yapmak için 2 litre üzüm sirkesine bir çay bardağı kahverengi şeker eklenir. Ardından kısık ateşte yoğun bir kıvama gelip, koyu bir renge sahip olana kadar kaynatılır. Ardından oda sıcaklığında soğutulur ve karanlık bir ortamda bekletilir. En az 2 hafta içerisinde tüketime hazır hale gelir, ancak balsamik sirkenin bekledikçe daha iyi bir lezzete sahip olduğu unutulmamalıdır.  

En Sağlıklı Sirke Çeşidi Hangisidir?

Sirkenin üretim yöntemi ve içindeki malzemelere göre değişen birçok çeşidi bulunmaktadır. Bütün elmalardan elde edilen elma sirkesi, sahip olduğu tıbbi faydalar sebebiyle en çok kullanılan ve en sağlıklı sirke olarak bilinen sirke çeşididir. 

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Efe Tuğra Şen

Efe Tuğra Şen Elma sirkesi çoook güzel gerçekten

19.05.2022
Yanıtla