Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 26.11.2019 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Siz daha iyi işitin diye: Kulak sağlığını destekleyen besinler

Gürültü kaynaklı ya da yaşa bağlı işitme kaybı, kulak içi sıvılarının düzenlenmesi ve kulak çınlamaları gibi pek çok konuda besinlerden yardım alabilirsiniz!

Siz daha iyi işitin diye: Kulak sağlığını destekleyen besinler

Vücudumuza ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağladığımızda o da bize karşılığını vermek için kesinlikle elinden geleni yapıyor! O derece ki vücudumuzu gerekli vitamin ve minerallerle besleyerek kulak sağlığımızı bile desteklememiz mümkün. İşitmekaybına karşı sihirli bir tedavi veya garanti bir çözüm olmasalar da bu besinler hasarı engellemede ve genel kulak sağlığınızı artırmada büyük rol oynuyor. Peki hangi besinler bunlar? Hadi öğrenelim!

Kulak sağlığımızı destekleyecek vitamin ve mineral kaynakları

Günlük hayatınızda sıklıkla tüketebileceğiniz bu besinler bildiğiniz bütün faydalarının yanına bir yenisini daha ekliyor ve kulak sağlığınıza iyi geliyor.

Baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler – Folat

Özellikle hamilelik sürecinde oldukça önemli olan folat ve folik asitin yararları sadece bu dönemle de sınırlı değil. Aynı zamanda yüksek folat alımı, yaşa bağlı işitme kaybı riskinde azalma ile ilişkilendiriliyor. Araştırmalar 40 yaş üzeri yetişkinlerin vücutlarında düşük düzeyde folik asit bulunduğunu, bunun da kişiyi yaşlanmaya bağlı duyma kayıplarına daha açık hale getirdiğini gösteriyor. Bu etkiden kaçmak sizin elinizde! Ispanak, lahana, marul, barbunya, fasulye, nohut, mercimek ve daha pek çok folat kaynağı ile öğünlerinizi zenginleştirebilirsiniz.

Avokado, bitter çikolata, kepekli tahıllar – Magnezyum

kulak sagligini korumak icin neler yapmaliyiz

Magnezyumun kas ağrılarına ve kramp şikayetlerine iyi geldiğini biliyoruz. Bunun yanında serbest radikal hasarlarını önleyici ve kan akışını iyileştirici özelliklere de sahip. Fakat özellikle gürültü kaynaklı işitme kayıplarını önleme ve tedavi etmede olumlu etkileriyle ön plana çıkıyor. “Nereden alırım bu magnezyumu?” diye düşünüyorsanız brokoli, ıspanak ve patates gibi mineral deposu besinleri diyet planınıza mutlaka ekleyin. Bu seçeneklere alternatif olarak avokado, bitter çikolata ve kepekli tahıl tüketimiyle de vücuda magnezyum alımını sağlamanız mümkün.

Keten tohumu, ceviz ve balık – Omega-3

Son yıllarda Omega-3’ün kan yağları üzerindeki iyileştirici etkisi oldukça fazla konuşuluyor. Bununla birlikte diyetinizde ihtiyacınız kadar Omega-3 yağ asidi alımını sağlayarak yaşa bağlı işitme kaybını önleyebilir veya geciktirmeye yardımcı olabilirsiniz. Balık yağı bu aşamada en meşhur destekçiniz olacak, ancak deniz ürünleri size o kadar da hitap etmiyorsa kulak sağlığınız için ceviz, keten tohumu ve chia tohumu gibi bitkisel kaynaklara da yönelebilirsiniz.

Kuruyemişler – Çinko

kulak sagligi icin neler yapmaliyiz

Çinko ani işitme kayıplarının önlenmesi ve olası tedavisi için oldukça kullanışlı bir mineral olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda bağışıklık artırıcı özelliğiyle işitme kayıplarında büyük rol oynayabilen kulak enfeksiyonları gibi sorunlardan kaçınmaya da yardımcı. Ara öğünlerinizde porsiyon kontrolünü sağlayarak hazırladığınız ceviz, yer fıstığı, fındık, kaju, badem gibi kuruyemiş karışımları ile işitme duyunuzun iyileşmesine katkı sağlayabilirsiniz. Farklı bir kaynak arayışındaysanız salatalarınıza ya da hazırladığınız yemek sunumlarına susam ekleyerek de bu etkiden yararlanabilirsiniz.

Muz, portakal, patates – Potasyum

Vücudumuzda elektrolit dengesinin sağlanmasında rol oynayan en önemli üyelerden olduğu bilinen potasyum, işitme sağlığında da düzenleyici rolüyle kendini gösteriyor. Duyma fonksiyonu için oldukça kritik olan kulak içi sıvılarının düzenlenmesinde görev alıyor. Bu yüzden potasyum bakımından zengin olan muz, portakal, patates gibi besinleri diyetinize yeteri kadar dahil etmeye çalışın. Kendinize yaptığınız tatlı bir meyve salatası veya akşam yemeğinizi süsleyen fırında patatesle vücudunuza potasyum takviyesi yapmayı lezzetli hale getirebilirsiniz.

Mantar, yumurta, güçlendirilmiş süt ve tahıllar – D vitamini

kulak sagligi icin nelere dikkat etmeliyiz

Nasıl vücudunuzun diğer bölümlerinde bulunan kemikler için D vitaminine ihtiyaç duyuyorsanız hassas kemiklerle dolu bir yapısı olan kulağınız için de bu geçerli. D vitamini birçok gıdada doğal olarak bulunmadığından, zenginleştirilmiş kahvaltı gevrekleri ve inek, soya, badem veya yulaf sütü gibi güçlendirilmiş seçeneklere yönelmeniz gerekiyor. Bunların yanı sıra mantar, yumurta sarısı gibi besinlerde de belirli miktarlarda D vitamini bulunuyor. Elbette D vitamininin en iyi kaynağı olan güneş ışığından faydalanmak için en etkili yöntem güneşin kendisini gösterdiği günlerde açık havada yapacağınız yürüyüşler olacaktır.

B12 takviyeli gıdalar

Kulak çınlamalarının sebebi elbette batıl inanç sahibi kişilerin söylediği gibi başka birinin sizinle ilgili konuşması değil. Artık kronik hale gelmiş kulak çınlaması probleminiz varsa B12 vitamini size yardımcı olabilir. B12’nin yararlarını bilen süt ve et çiftçileri genellikle yetiştirdiği hayvanlara B12 takviyesi veriyor, dolayısıyla en yüksek miktarda B12 vitamini hayvansal ürünlerde bulunuyor. Fakat hayvansal ürün tüketmiyorsanız tahıllarla ihtiyacınızı karşılamanız bir miktar zorlaşacağı için doktor tavsiyesiyle B12 takviyesi de alabilirsiniz.

Öğünlerinizi işitme duyunuzu iyileştirecek ve kulak sağlığınızı koruyacak bu lezzetli besinlerle doldurun ve bu besinleri önemsediğiniz insanlarla paylaşmayı unutmayın.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan