Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 03.11.2023 6 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Son zamanların popüleri: nioli yağı nedir?

​Son zamanlarda özellikle sosyal medyada adını sıkça duyduğumuz nioli yağının tüm bilinmeyenlerini, hangi rahatsızlıklarda nasıl kullanıldığını sizler için araştırdık.

Son zamanların popüleri: nioli yağı nedir?

Çok yönlü olan nioli esansiyel yağının birçok özelliği vardır: immün sistemi uyarıcı, antiseptik, antiviral, solunum mukus inceltici, venöz ve lenfatik dekonjestan, antimikotik, cilt radyoprotektörü… Hazır kış yaklaşıyorken enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabileceğini de belirtmeden geçmeyelim. Okaliptüs radiataya benzer şekilde, niaouli de bağışıklık sistemini uyarır, sinüzit ve rinitleri tedavi eder. İyileştirici bir madde olarak niaouli esansiyel yağı cildi korur, onarır (aloe vera jeli ile birlikte kullanıldığında radyoterapi seansı sonrası dahil) ve antiseptik, antiviral, antibakteriyel ve antimikotik etki gösterir. Dolaşım toniği olarak ağır bacakları, varisli damarları ve hemoroitleri giderir. 

Nioli yağı nasıl kullanılır?

Nioli esansiyel yağı terpenler ve okaliptol açısından zengin olduğundan dozajına uyulması son derece önemlidir. Birkaç günden fazla sürekli kullanırsanız ilaç etkileşimi riski olabilir.

Uygulama yöntemleri:
• Cilt uygulaması ve masaj
• Banyo
• Solunum (kuru veya ıslak)
• Difüzyon 

Nioli yağını kimler kullanmamalıdır?

Niaouli esansiyel yağı, hamile veya emziren kadınlar, 7 yaşın altındaki çocuklar, esansiyel yağlara alerjisi olan kişiler, doktor onayı olmadan astım hastaları, böbrekleri zayıf olan kişiler ve epilepsi veya konvülsif bozukluk öyküsü olan kişiler kullanmamalıdır. Bu esansiyel yağın östrojen benzeri olduğu, yani etkisinin (östrojene yakın) niolideki viridiflorol varlığından kaynaklandığı söylenmektedir. 

Nioli yağı ile enfeksiyonlar nasıl tedavi edilir?

Okaliptüs radiata ve nioli esansiyel yağlarının her ikisi de ateşi düşürmek ve solunum yollarını temizlemek için faydalıdır. Nioli esansiyel yağı, anti-viral, solunum mukus incelticidir ve bir virüsün çoğalmasına karşı etki eder, burun akıntısını, öksürüğü sakinleştirir ve ateşi düşürür. Nioli aynı zamanda kulak enfeksiyonlarına karşı da etkili bir esansiyel yağdır.

Soğuk algınlığı- burun tıkanıklığı için ıslak soluma:

12 yaşından itibaren; 1 damla nioli esansiyel yağı ve 1 damla thujanol kekik esansiyel yağı ekleyerek bunları bir kase kaynayan suyla seyreltin. 5 gün boyunca sabah ve akşam 5-10 dakika derin nefes alın.

7 yaşından itibaren; 1 damla thujanol kekik esansiyel yağını 1 damla linaloollü kekik esansiyel yağı ile değiştirin.

Soğuk algınlığı- burun tıkanıklığı için masaj:

7 yaşından itibaren; 1 damla çay ağacı esansiyel yağını ve 1 damla nioli veya okaliptüs esansiyel yağını az miktarda shea yağıyla karıştırın. 8 gün boyunca günde 3 kez frontal sinüslere (kaşlar boyunca göze kaçmamasına dikkat ederek) masaj yapın.

Soğuk algınlığı- burun tıkanıklığı için kuru inhalasyon:

7 yaşından itibaren; 1 mendilin üzerine 2 damla nioli esansiyel yağı veya okaliptüs radiataya 2 damla çay ağacı esansiyel yağı ekleyin ve 8 gün boyunca günde 3 kez derinlemesine soluyun.

Ateş için masaj:

15 yaşından itibaren; küçük, opak bir cam şişede 10 damla kış yeşili esansiyel yağını 20 damla nioli esansiyel yağıyla karıştırın. Bu karışımın 4 damlasını 8 damla tatlı badem yağıyla seyreltin ve 3 gün boyunca günde 4 kez göğüs ve sırtın üst kısmına uygulayın.

Grip ve ateş için difüzyon:

7 yaşından itibaren; Bir difüzöre 30 damla ravintsara veya nioli esansiyel yağı ve 5 damla çay ağacı esansiyel yağı ekleyin. Günde 3 kez 10 dakika derin nefes alın.

Viral anjina için kutanöz uygulama:

7 yaşından itibaren; 1 damla nioli esansiyel yağını 3 damla nötr bitkisel yağ veya Macadamia yağıyla karıştırın. Karışımdan birkaç damla boynun her iki tarafına 2 ila 3 gün boyunca günde 2-3 kez uygulayın.

Akut bronşit için masaj:

7 yaşından itibaren; 2 damla nioli esansiyel yağı, 1 damla ravintsara esansiyel yağı, 2 damla nötr yağ veya tatlı badem veya fındık yağıyla karıştırın. 6 gün boyunca günde 4 kez sırtın üst kısmına, göğüs kemiğine ve ayak tabanlarına masaj yapın.

Otitis için kutanöz uygulama:

7 yaşından itibaren; 2 damla nioli esansiyel yağını ve 2 damla çay ağacı esansiyel yağını 4 damla bitkisel macadamia yağıyla karıştırın. Bu karışımı 6 gün boyunca sabah ve akşam kulak çevresine uygulayın.

Sinüzit için kutanöz uygulama:

7 yaşından itibaren; Tıkanıklığı gidermek için 1 damla nioli esansiyel yağını, 1 damla çay ağacı esansiyel yağını, 2 damla ravintsara esansiyel yağını karıştırın. Bu karışımı günde 3 ila 4 kez kaşların 2 santimetre yukarısındaki frontal sinüslere uygulayın.

Kadın sağlığı için uygulama:

Kadınlarda mantar ve akıntı problemine iyi gelebileceğine yönelik düşünceler bulunmaktadır. İç çamaşırına 1 damla şeklinde uygulama yapılır. Ancak bu konudaki araştırmalar sınırlıdır.

Nioli esansiyel yağıyla ağır bacak hissi nasıl hafifletilir?

Venöz ve lenfatik dekonjestan olarak nioli esansiyel yağı, ağır bacak hissini hafifletmek için diğer esansiyel ve bitkisel yağlarla birleştirilebilir.

18 yaş üstü bireyler için; 50 ml’lik bir şişede 40 damla selvi esansiyel yağı, 40 damla sakız ağacı esansiyel yağı, 20 damla nane esansiyel yağı ve 40 damla nioli esansiel yağını 5 ml calophylla bitkisel yağıyla karıştırın. Şişeyi fındık bitkisel yağıyla en üste kadar doldurun. Bu karışımı ayak bileğinden dize kadar yukarıya doğru masaj yaparak uygulayın.

Nioli esansiyel yağıyla kas ağrıları nasıl dindirilir?

Yoğun veya olağandışı fiziksel aktivite sonrasında kas ağrıları ortaya çıkabilir. Bunu dindirmek için nioli esansiyel yağı çeşitli yağlarla karıştırılarak kullanılabilir.

18 yaş üstü bireyler için; 8-10 damla nioli esansiyel yağını bir çorba kaşığı nötr veya kalofil bitkisel yağ ile karıştırın ve spor veya egzersizden sonra ağrılı bölgelere masaj yapın.

12 yaş üstü bireyler için; 2 damla nioli esansiyel yağını, 1 damla kış yeşili esansiyel yağı, 2 damla lavandin süper esansiyel yağı ve 1 yemek kaşığı bitkisel arnika yağıyla seyreltin. Egzersiz sonrasında ağrıyan bölgelere bu karışımla masaj yapın.

Nioli esansiyel yağı ile diş eti hastalığı nasıl hafifletilir?

Diş eti hastalıkları genellikle yalnızca diş etlerini etkileyen tartar oluşumunun kolaylaştırdığı inflamatuar bir sürecin sonucudur. Dişlerin gevşemesini ve diş eti altındaki kemik desteğine saldıran periodontitis formlarına dönüşmesini önlemek için diş etlerinin iyi diş hijyeni ve uygun, agresif olmayan tedavilerle etkili bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.

18 yaş üstü bireyler için: 1 damla karanfil esansiyel yağını, 1 damla defne yaprağı esansiyel yağını, 1 damla nioli esansiyel yağını ve 2 damla nötr bitkisel yağını karıştırın. Parmak uçlarınızla yağ ile diş etlerine 1 hafta boyunca günde 3 veya 4 kez masaj yapın.

Nioli esansiyel yağı ile cilt iltihabı nasıl hafifletilir?

Nioli esansiyel yağı ısırıkları, kaşıntıyı vegüneş yanığını hafifletir. Ayrıca aloe vera jeli ile birleştirildiğinde radyoterapiden sonra bile cildi korur ve onarır. 

Yüzeysel yanıklar ve güneş yanıkları için masaj:

7 yaş ve üzeri kişiler için; 2 damla nioli esansiyel yağını 10 damla kuşburnu veya kenevir bitkisel yağıyla seyreltin ve bu karışımı etkilenen bölgeye iyileşene kadar günde 3 veya 4 kez uygulayın.

Basınç yaraları için masaj:

18 yaş üstü bireyler için; 20 damla cistus ladanifera esansiyel yağını ve 10 damla nioli esansiyel yağını 15 ml calophylla bitkisel yağıyla karıştırın. İyileşme görülene kadar günde bir kez bu karışımdan 3 damla uygulayın.

Radyodermatit için kutanöz uygulama:(radyodermatit: iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmaya bağlı inflamatuar bir cilt reaksiyonudur.)

18 yaş üstü bireyler için; önleyici bir önlem olarak 2 damla elemi esansiyel yağını 2 damla nioli esansiyel yağıyla karıştırın. Işınlanacak bölgeye seanstan 15 dakika önce ve 15 dakika sonra uygulayınız. Uygulamayı günde 3 defa tekrarlayın. Gerekirse radyoloğunuzdan tavsiye isteyin.


 
facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan