Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 15.03.2019 3 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Spordan sonra yemeğe saldırmamak için 5 ipucu

​Düzenli egzersiz metabolizmamızı hızlandırdığı gibi daha çabuk acıkmamıza da neden oluyor. Peki bu açlık durumlarıyla nasıl başa çıkabiliriz?

Spordan sonra yemeğe saldırmamak için 5 ipucu

Her ne kadar spordan sonra bastıran yoğun açlık hissi bilimsel olarak kanıtlanmış olsa da bu durum hamburger, pizza, patates kızartması gibi besinleri tüketmek için bir bahane değil. Yaktığınız kaloriler size istediğinizi yemeyi hak ettiğinizi düşündürtebilir. Fakat unutmayın ki egzersiz sonrasında yemeğe saldırmak harcadığınız onca eforu çöpe atmak anlamına geliyor. Peki ama bu durumun önüne nasıl geçebilirsiniz? İşte bu konudaki 5 uzman önerisi:

1-Egzersizle yaktığınız kalori miktarını iki kere düşünün

spor sonrasi yemek

Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki kişiler yemeklerden gelen kalori miktarını küçümserken egzersiz sırasında yakılan kaloriyi abartma eğiliminde oluyor. Düşünün, 5 km koştuğunuzda gerçekten büyük bir porsiyondondurma kadar kalori yakmış oluyor musunuz gerçekten? Çok zor. Elbette bu asla dondurma yememeniz gerektiği anlamına gelmiyor.

Öncelikle egzersiz aracılığıyla yaktığınız kalori miktarını gerçekçi şekilde değerlendirmeye çalışın ve yediklerinizin kalorisini küçümsemeyin. Kan şekerinizi hızla yükseltecek olan basit karbonhidratlarla dolu bir öğün yerine kompleks karbonhidratlardan, proteinlerden ve sağlıklı yağlardan oluşan bir öğün tercih etmeye gayret edin. Egzersiz sonrasında neler yiyebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi sahip olmak için “Spordan sonra nasıl beslenmeliyiz?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

2-Kendinize sorun: Gerçekten aç mıyım?

Spor yaptıktan sonra kendinize “Gerçekten aç mıyım?” sorusunu sormayı ihmal etmeyin ve bu soruya kesin bir şekilde evet cevabını vermeden yemek yemek için kolları sıvamayın. Susuzluk hissi sıklıkla açlık hissiyle karıştırılıyor. Bu yüzden bir şeyler atıştırmadan ya da yemeden önce büyük bir bardak su için ve nasıl hissettiğinize öyle karar verin. Su içtikten sonra hala açlık hissediyorsanız, kısa süreli egzersizlerden sonra 150-200 kalorilik bir ara öğün, uzun süreli egzersizlerden sonra ise kompleks karbonhidratlardan, sağlıklı yağ ve proteinlerden oluşan bir ana öğün yapabilirsiniz.

3-Düzenli beslenin

Gün içerisinde az yemek yemek ve ihtiyacınız olandan az kalori almak spordan sonra açlık krizi yaşamanıza neden olabilir. Açlık krizi yaşamamak için kan şekerinizi dengede tutmanız gerekiyor. Düzenli ve dengeli beslenmek bu noktada oldukça önemli. Çünkü öğünleri düzenli ve dengeli şekilde planlamak açlık krizleri yaşanmasının önüne geçiyor ve çok yeme riskini azaltıyor.

4-Egzersiz programınızı gözden geçirin

egzersiz ve beslenme

Egzersiz planınızı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli etmenlerden biri yemek yediğiniz saatler. Egzersize başladığınızda, yaptığınız son öğünün üzerinden saatler geçmişse harcadığınız efor sizi daha da aç hale getirecektir. Bu durumun ise egzersizden sonra aşırı kalori alımına yol açması muhtemel. Ancak uzun süreli açlıktan sonra egzersiz yapılmaması gerektiği gibi ana öğünün hemen ardından da spor yapmamalısınız. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi için “Sporda beslenme programınız nasıl olmalı?” başlıklı yazımızı da okumayı unutmayın.

5-Egzersize bakış açınızı değiştirin

İstediklerinizi istediğiniz kadar yiyebilmek için zevk almadığınız, sizi fiziksel ve ruhsal olarak zorlayan egzersiz yapmaktan vazgeçin. Sporu istediklerinizi yemenin bir yolu olarak değil, sağlıklı bir yaşamın anahtarı olarak görmelisiniz. Unutmayın, kendinize yapacağınız en iyi şey istediğinizi yemek değil, onu sağlıklı ve zinde tutmak!

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Hande Yetkin

Hande Yetkin Spordan sonra gerçekten aç olup olmadığınızı düşünerek besin takviyesi almak çok yanlış. Pek çok bilimsel makalede spor sonrası beslenmenin ne kadar önemli ve gerekli olduğuna dair bilgiye erişmek mümkün. Spor sonrası kaslarımızı ve karbonhidrat depolarımızı uygun ölçüde beslememiz gerekiyor. Dolayısıyla mümkünse et, süt veya ikincil kaynak olarak bitkisel enerji verici kaynakları tüketmemiz gerekiyor aç hissetmesek de. Aksi takdirde uzun vadede kas kaybı yaşamın önünü açmış oluruz.

31.03.2019
Yanıtla
Cihan Akbaba

Cihan AkbabaEvet tabiki ama buradaki konu doymamakla daha çok ilgili sanırım. Ya da ben öyleyim en azından :) spordan sonra gerekli protein ve karbonhidratımı alıyorum ama beslenme isteğimi duduramıyorum. Geçiştirmek için salata vs. yiyorum. 18.04.2019