Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Susuzluk Hakkında Bilmediklerin!
Diyetkolik Diyetisyenim 03.07.2013 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Susuzluk Hakkında Bilmediklerin!

İnsan vücudundaki her bir hücrenin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için suya ihtiyacı vardır. Vücut, vücut ısısını korumak ve regüle etmek için, eklemlerin kayganlığını sağlamak ve organları koruyabilmek, sindirim sisteminin düzgün çalışabilmesi için suya ihtiyaç duyar. Cildin elastikiyetini ve nemini koruması içinde suya ihtiyacı vardır. Çoğumuz her gün yeteri miktarda su içeriz, fakat gelen yaz ayları ve sıcaklıklarla beraber her zamankinden daha fazla su tüketmek oldukça önemli.

İnsan vücudundaki her bir hücrenin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için suya ihtiyacı vardır. Vücut, vücut ısısını korumak ve regüle etmek için, eklemlerin kayganlığını sağlamak ve organları koruyabilmek, sindirim sisteminin düzgün çalışabilmesi için suya ihtiyaç duyar.  Cildin elastikiyetini ve nemini koruması içinde suya ihtiyacı vardır. Çoğumuz her gün yeteri miktarda su içeriz, fakat gelen yaz ayları ve sıcaklıklarla beraber her zamankinden daha fazla su tüketmek oldukça önemli.
 
Vücuttaki su miktarının azalması dehidrasyon olarak tanımlanır. Peki susuzluk hakkında bilinen ve uygulanan yöntemlerin ne kadarı doğru?
 
1-Açık renk ve berrak bir idrar yeteri miktarda su aldığının bir göstergesi midir?
Böbrekler kandaki toksin maddeleri süzerek atılmasını sağlar ve idrarın konsantrasyonunu ayarlar. Suyun yetersiz miktarda tüketilmesi idrar konsantrasyonu yükseltir ve renginin koyulaşmasına sebep olur. İdrar renginin açık sarı olması beklenir. Ancak yeterli miktarda su tüketilse dahi multivitamin alımlarında idrar koyu sarı renkte olabilir.
 
 2-Herkes günde en az 8 bardak su içmeli midir?
Yapılan araştırmalara göre erkeklere günde 3 litre kadınlara ise 2.2 litre sıvı alımı önerilmektedir. Ancak beslenme ve egzersiz tarzı nasıl kişiye özgü ise su tüketimi de kişiye özgü olmalıdır. Kimi için 1 litre su tüketimi yeterli iken kimi için bu miktar daha fazla olabilir. Kişi susuzluğunu tahlil ederek su tüketimini arttırmalı veya azaltmalıdır. Gün içerisindeki aktivitesine ve beslenme tarzına bağlı olarak alması gereken su miktarı değişiklik gösterebilir.
 
3-Kahve tüketimi susuzluğa sebep olur mu?
Yeteri miktarda su tüketilmediğinde su yerine çay, kahve, kalori/coca-cola">kola, meyve suları, enerji içecekleri ve bira gibi su kaybettiren osmotik yükü fazla sıvıları tüketmek kronik susuzluğa neden olabilir. Kahve tüketimininin su tüketimine yansımaması için erkeklerin 3 fincan kadınların 2 fincan ile sınırlandırmasının faydası olacaktır.
 
4-Egzersiz yapıldığında susuzluk hissi ve su ihtiyacı artar mı?
Egzersiz sırasında artan vücut ısısını dengelemek için vücut suya ihtiyaç duyar. Egzersiz ile beraber ter ve idrar çıkışının artması vücuttan su atılımını artırır. Atılan suyun yerine konması için egzersiz öncesi, sırası ve sonrası su tüketimini arttırmanın faydası vardır. Ter ile atılan mineral kaybını önlemek için bu durumda maden suyu tüketebilirsin.
 
5- Fazla su tüketmek sağlıklı mıdır?
Aşırı miktarda su tüketimi hiponatremiye sebep olabilir Sağlıklı bir insanın kanındaki sodyum miktarının 130’un üstünde olması gerekir. Kandaki sodyum oranının 120’nin altına düşmesi kişide yorgunluk, halsizlik, dikkat dağınıklığı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu oranın 110’un altına düşmesi hayati riski başlatır. Hiponatreminin sebebi her zaman tek başına aşırı miktarda su tüketmek değildir. Bunun yanı sıra kullanılan ilaçların etki mekanizmaları, bağırsak hareketlerindeki bozukluklar da hiponatremiye sebep olabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı kişi kendini analiz ederek su tüketimini ayarlamalıdır. Aşırı su tüketmek hiponatremi riskinin yanı sıra böbreklerin aşırı çalışmasına sebep olarak böbrek solüt yükünü arttırır. İleri dönemlerde böbrek hastalıklarının sebebi olabilir.
 

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir