Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Süt İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Ve Kilo Kontrolü
Aysen Arıcan 07.06.2012 5 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Süt İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Ve Kilo Kontrolü

Genç yaşlarda zayıflamak için uygulanan sağlıksız diyetler, yaşlılıkta özellikle kadınlar açısından osteoporoz, bir başka deyişle kemik erimesi hastalığı riskini artırıyor. Bu nedenle tek tür besin tüketimine dayanan, yeteri kadar süt ve süt ürünleri içermeyen diyetlerin uygulanmaması gerekiyor. süt ve süt ürünleri, bedenin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu vücuda kazandırıyor.

Düzenli Süt İçmek Kilo Kontrolü İçin Gereklidir.

Sütle ilgili Yanlış inançlar

Çocuk beslenmesinde iki yaşına kadar inek sütünün verilmemesine dair var olan yanlış inanış, bebeklerde başta protein ve diyet-ile-kilo-kontrolu-uzerindeki-onemi">kalsiyum olmak üzere çeşitli besin öğelerinde eksikliklere yol açabilir.

Herhangi bir nedenle anne sütü verilemediğinde / yeterli olmadığında 6. aydan sonra inek sütü (pastörize veya uzun ömürlü) bebeklere verilebilecek en zengin besin değerine sahip gıda maddeleri arasındadır. Protein, kalsiyum, fosfor gibi besin öğeleri ile B2, B6, B12 ve A vitaminlerinin çoğu sadece sütte bir arada bulunur.

İnek sütünün bebeklerde ve çocuklarda demir eksikliğine yol açtığı iddiaları, gelişim çağında olan çocukların yetersiz beslenmelerine neden olabiliyor. Oysa ki bu iddia; çocuğun günlük beslenmesinde sütten başka herhangi bir besin yer almadığında ve dengeli beslenme mümkün olmadığında geçerlidir. Sütün demir eksikliği ve anemiyle ilişkisi hakkında yapılan çok sayıda bilimsel araştırma; gelişme çağındaki çocukların süt gibi zengin bir gıda maddesinden mahrum bırakılmaması gerektiğini ortaya koyuyor.

Sütün gerekliliği

Süt; büyüme ve gelişmeyi, besin öğelerinin vücutta elverişli kullanılmasını, sinir sisteminin fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlayan ve vücut direncinin gelişmesini sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendiren ayrıca kan yapımında görevleri olan çok sayıda vitamini içerir. Riboflavin, B12, A vitamini, B6, B1, niasin ve folik asit sütte yeterince bulunur.

Süt; kalsiyum, fosfor, iyot, sodyum, magnezyum gibi minerallerin de zengin kaynağıdır.

Temel besin grubundan biri olan süt grubu besinler en önemli kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum vücudun majör elementlerinden biridir. Vücut ağırlığının %1.5-2’sini oluşturur. Bu da yetişkin bir birey için 1000-1200 gr demektir. Başlıca iskelet ve dişlerin yapısından sorumludur ve bu miktarın %99’ u iskelette ve dişlerde bulunur. Geriye kalan kısmı ise vücut sıvılarında bulunur.

Günde 1-2 bardak süt içenlerde şişmanlık görülme sıklığı daha düşüktür. Kalsiyumun yeterli alınması yağ depolanmasını önemli ölçüde engellemektedir.
Süt alırken UHT veya pastorizasyon yöntemiyle ambalajlanmış sağlıklı süt olmasına ve sokak sütünü kesinlikle almamaya özen gösterilmelidir.

Kalsiyumun En önemli görevleri

  • Kemik ve diş oluşumunun sağlanmasında baş rolü oynar
  • Kanın pıhtılaşmasında görev alır
  • kasların kasılmasında sorumludur (özellikle kalp kasılmasında ve kalbin fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemlidir
  • Sinir iletiminde görev alır
  • Hücresel harekette önemlidir (hücre duvarı geçirgenliği)
  • Vücuttaki çeşitli enzimlerin yapısında ve hormonların yapısına girerek metabolizmanın işleyişine katkı sağlar
  • Vücut sıvılarında asit-baz dengesinin sağlanmasında rol alır
  • Demirin vücutta etkin biçimde kullanılmasında görevi vardır.
  • Kilo kontrolünü sağlamada etkin rolü bulunur.

Kalsiyum

Kalsiyum vücutta en fazla bulunan mineraldir; %99’u iskelette ve geriye kalan %1’lik bölümü hücre dışı sıvıda, hücre içi oluşumlarda ve hücre membranlarında bulunur.
Kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin ana bileşenidir. Kemikteki kalsiyum sürekli bir birikme ve rezorbsiyon halindedir. Yaşlılarda, rezorbsiyon, oluşuma göre daha baskındır ve azalmış kalsiyum alımı kemiklerde giderek artan bir kayıba neden olur ( osteoporoz).
Osteoporoz, kadınlarda östrojen hormonunun etkisinin sona erdiği menopoz döneminde önemli bir sorun oluşturur. Çünkü östrojen ve diğer cinsiyet hormonları kemiklerden kalsiyum çekilmesini kısmen engellemektedir.

Osteoporoz gelişen bir kişide kemiklerdeki kalsiyum kana geri çekilir ve kemik çok hafif darbelerde bile kolaylıkla kırılabilir. Bu durumdaki kişilerde önceden yeterli kemik kütlesinin gelişmesini sağlamak için, kemik oluşumunun baskın olduğu erken yaşlarda yeterli düzeyde kalsiyum alınması sağlanarak bu etki minimuma indirilebilir.
Kalsiyum, vücutta önemli reaksiyonları yürüten çok sayıda enzimi aktive eder, 
· Kas ve sinirlerin işlevi açısından önemlidir,
· Başta kalp olmak üzere kasların kasılması ve gevşemesini düzenler,
· Hücre zarının geçirgenliğini artırır,
· B12 vitamini emilimine katkıda bulunur,
· Kan pıhtılaşmasında rol alır,
Azalmış kalsiyum düzeyleri, pek çok önemli sonucun ortaya çıkmasına neden olabilir:
· Büyüme ve gelişme geriliği,
· Kas kasılmaları, tetani (kontrolsüz kas kasılmaları ve sinirlerin artmış uyarılganlığı ile özellik kazanır),
· Kemik şekil bozuklukları
· Zihinsel gelişme geriliğini önler

Kilo kontrolü için süt

Özellikle kadınlarda genç yaşlarda zayıflamaamacıyla yapılan sağlıksız diyetler, ilerleyen yaşlarda başta osteoporoz olmak üzere bir çok hastalığa neden olabiliyor. Sağlıklı bir zayıflamaprogramının yeterli miktarda süt ve süt ürünü içermesi gerekiyor. DiyetisyenAysen Arıcan, güçlü bir kemik yapısı için gereken kalsiyumun en iyi kaynağının süt ve süt ürünleri olduğunu belirterek, zayıflamaprogramlarında yağı alınmış veya yağ oranı azaltılmış sütlerin içilebileceğine dikkat çekiyor. yağ oranı azaltılmış veya yağı alınmış sütlerin kalsiyum miktarı azalmadığı için, sağlıklı diyetlerinönemli bir unsurunu oluşturuyor. 

Genç yaşlarda zayıflamakiçin uygulanan sağlıksız diyetler, yaşlılıkta özellikle kadınlar açısından osteoporoz, bir başka deyişle kemik erimesi hastalığı riskini artırıyor. Bu nedenle tek tür besin tüketimine dayanan, yeteri kadar süt ve süt ürünleri içermeyen diyetlerinuygulanmaması gerekiyor. süt ve süt ürünleri, bedenin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu vücuda kazandırıyor.

“kalsiyum için en iyi kaynak süt ve süt ürünleridir. 1 su bardağı sütte ortalama 240 mg kalsiyum bulunuyor. Günlük tüketilecek 2 bardak süt 480 mg kalsiyum sağlıyor. Diğer kalsiyum kaynağı olan süt ürünlerinin de tüketimiyle günlük gereksinim böylece tamamlanabiliyor. İnce bağırsaklardan kalsiyumun toplam yüzde 20-40’ı emilebiliyor. Yapılan bazı çalışmalar, sütün yüksek oranda emildiğini ortaya koyuyor. zayıflama programı uygularken yağ oranı azaltılmış veya yağı alınmış süt içilebilir, böylece yeteri kadar kalsiyum alımı sağlanabilir. yağ oranı azaltılmış veya yağı alınmış sütlerde kalsiyum miktarı azalmıyor. Böylelikle, kemiklerden kalsiyum çekilmesi önlenebiliyor.” 
Günlük minimum 600 mg kalsiyum almak obeziteyiÖnlüyor! 
Yeni yapılan bir araştırmada günlük 600 mg ın altında kalsiyum alan bireylerin Beden Kitle İndekslerinin daha yüksek olduğu, obeziteninneden olduğu hastalıkların görülme sıklığının arttığı tespit edilmiştir. Diyettetüketilen süt ve ürünlerinin, enerjisi planlanarak ve yağ oranı azaltılarak tüketilen 3 bardak süt tüketiminin kilo kontrolünü sağlamada etkin olduğu belirtilmiştir. 

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir