Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 08.06.2023 8 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Süt sağlıklı mı yoksa tehlikeli mi?

Son günlerde süt konusunda yapılan tartışmalar giderek artıyor. Bir taraf sağlıklı diyor bir taraf tüketmeyin! Peki hangi taraf daha doğru?

Süt sağlıklı mı yoksa tehlikeli mi?

Süt, sağlık söz konusu olduğunda zor bir konudur. Bebekken hepimiz bir şekilde ona bağlıyız. Ancak yetişkinler ve süt ürünleri ile ilgili soruyu cevaplamak daha zordur. İşlenmiş abur cubur "yiyeceklerin" sağlıklı beslenmede yeri olmadığı açıktır, ancak süt ürünleri sağlıklı mıdır?

Süt ürünleri protein, yağ ve karbonhidrat karışımından oluşur. Aynı zamanda fosfor, potasyum, A vitamini, magnezyum ve D vitamini gibi besin maddelerini de içerir.

Süt alımı, sahip olduğu şeker (laktoz) ve belirli proteinler sayesinde insülin seviyesini de yükseltebilir. Otla beslenen ineklerden elde edilen süt ürünleri, süpermarket raflarındaki pastörize edilmiş geleneksel süt ürünleri ile neredeyse hiç karşılaştırılamaz. Farklı besin içeriklerine sahiptir. 

Farklı süt ürünleri türleri şunları içerir:

  • Çiğ, az yağlı ve tam yağlı süt

  • Dondurma

  • Süzme peynir

  • Yumuşak ve sert peynirler

  • Kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünleri

  • Laktozsuz süt ürünleri (dondurmadan yağsız süte kadar her şey)

Peki sağlık bilincine sahip bir anne ne yapmalı? Sağlık uzmanları, düzenli olarak süt ürünü yemeyi tavsiye ediyor. İnekler, organik, çiğ ve otlarla beslendiğinde insan diyeti için nispeten yeni olduğuna işaret ediyor. Bu noktada farklı bir görüşe sahip sağlık uzmanları da var. Günde 2-3 porsiyon süt ürünü öneriyorlar ancak sadece yağsız ve az yağlı. 

Peki hangi taraf haklı? Gelin beraber çözelim.

Pastörize süt ürünleri

Pastörizasyon, süt ürünlerinin çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlardan korunmak için ısıl işlem uygulanmasıdır. Bu işlemde, süt önce yüksek sıcaklıkta (genellikle 72-75 derece santigrat) belirli bir süre boyunca ısıtılır ve daha sonra hızlı bir şekilde soğutulur. Pastörizasyon işlemi, sütün içindeki patojen mikroorganizmaları öldürürken, aynı zamanda sütün kalitesini de bozmaz. 

Piyasada pastörize süt ürünleri, pastörize süt, pastörize yoğurt, pastörize peynir, pastörize krema gibi çeşitli ürünler olarak bulunabilir. Bu ürünler, pastörizasyon işlemi sayesinde daha uzun bir raf ömrüne sahip olurken, sağlık açısından da daha güvenli bir seçenek olabilir.

Birçok diyetisyen, kalsiyum içerdiği için süt içmemizi söyler. Ancak, geleneksel süt ürünleri aslında harika bir kalsiyum kaynağı değildir. Yapraklı yeşillikler ve sardalya gibi daha yüksek kalsiyum içeren gıda kaynakları bulunmaktadır.

Kalp sağlığı

Süt ve süt ürünleri, kalp sağlığı için yararlı olan birçok besin içerir. Özellikle süt, kalsiyum, protein, fosfor, magnezyum, potasyum, A ve D vitamini gibi önemli besinler açısından zengindir.

Araştırmalar, düzenli olarak süt ve süt ürünlerinin tüketiminin kalp sağlığı için yararlı olduğunu göstermektedir. Örneğin, birçok çalışma, kalsiyum alımının kalp hastalığı riskini azalttığını göstermiştir. Süt, kalsiyum açısından zengin olduğundan, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, süt ve süt ürünleri tüketimi, yüksek tansiyon riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. İçerdikleri potasyum ve magnezyum gibi mineraller, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir.

Ancak, bazı süt ürünleri yüksek yağ ve kalori içerebilir. Bu nedenle, kalp sağlığı için en iyi seçenekler, yağsız veya düşük yağlı süt, yoğurt ve peynirlerdir. Daha yüksek yağlı süt ürünlerini tüketirken, porsiyon kontrolü yapmak ve dengeli bir diyetle birlikte tüketmek önemlidir.

Laktoz intoleransı

Araştırmalar, dünyadaki hemen hemen her popülasyondaki bazı insanların laktoza karşı toleransı olduğunu gösteriyor. Bu yaygın intolerans, yemenin (veya aşırı yemenin) zararlı olabileceğini gösterir. Belki de vücudumuz onu sindirmek için tasarlanmamıştır? … en azından büyük miktarlarda.

Aksine, birinin yeşil yapraklı sebzelere alerjisi olduğunu en son ne zaman duydunuz?

*İşte vücudunuzun süt ürünlerine nasıl tepki verdiğini anlamanın kolay bir yolu. Bir ay boyunca diyetinizden çıkarmayı deneyin. Sonra tekrar ekleyin ve nasıl hissettiğinizi görün. Birçoğu, süt ürünlerinden daha iyi hissettiğini bildirirken, bazıları bir fark görmüyor. Bazıları için süt tüketimi şişkinliğe ve diğer sindirim sorunlarına neden olabiliyor.

Çocuklarda süt alerjileri

Süt alerjisi, çocuklarda oldukça yaygın bir alerjik reaksiyondur. Süt alerjisi, süt proteinine karşı vücudun aşırı duyarlılığı sonucu ortaya çıkar. Bu durum, vücudun bağışıklık sisteminin süt proteinine karşı yanlış bir tepki vermesi sonucu oluşur. Çocuklarda süt alerjisi belirtileri arasında kusma, ishal, kabızlık, cilt döküntüleri, gözlerde kaşıntı ve sulanma, burun akıntısı, öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum yer alır. Bu belirtiler, süt proteiniyle temas ettikten sonra birkaç saat veya birkaç gün içinde ortaya çıkabilir.

Süt alerjileri artık küçük çocuklarda en yaygın alerjilerden biridir. 13 çocuktan 1'inde alerji vardır ve daha birçoğunda gıda hassasiyeti vardır. Neyse ki artık süt alerjilerinin oluştuğu pencereyi daha iyi anlıyoruz. Çığır açan araştırmalar, 4-6 aylık bebeklere yaygın alerjenlerin verilmesinin alerji riskini %80'e kadar azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. 

İnsülin direnci

2006 yılında İsveç'te yapılan bir araştırma 230 aileyi izledi. Düşük yağlı diyetler (az yağlı süt ürünleri dahil) alan çocukların %17 daha fazla obeziteye sahip olduğunu buldular. Bu çocuklar ayrıca daha fazla şeker yediler ve daha yüksek insülin direncine sahiptiler. (Bu tip 2 diyabet için bir önayak )

Süt ürünleri, özellikle az yağlı süt, kan şekerini yükseltebilir. Karbonhidratlar insülini besler ve insülin metabolik sendroma ve diyabete yol açar. İnsülindeki bu artışa sütteki laktoz ve proteinler (kazein) neden olur. Krema, tereyağı gibi yüksek yağlı süt gıdalarında çok daha düşüktür veya hiç yoktur.

Peki ya kalsiyum?

Bu genellikle süt ürünleri tüketimi için en çok alıntılanan tek nedendir. Diğer birçok gıda, daha fazla ve daha iyi kalsiyum kaynakları sunar. Bununla birlikte, yüksek kalsiyum seviyeleri bile aslında osteoporozu tetikleyebilir. Vücudumuzun kemik sağlığı için kalsiyumu emmesi için D ve K2 vitaminleri gibi biyoyararlı kofaktörlere ihtiyacı vardır. Güçlü kemikler için süt ürünleri en iyi seçim olmayabilir.

Süt ürünleri ve D vitamini

İçindeki harika D Vitamini nihayet hak ettiği takdirin bir kısmını alıyor. İşlevlerini yerine getirebilmek için D vitaminine (özellikle güneşten) ihtiyacımız var. Ne yazık ki, hemen hemen tüm süt ürünleri D vitamini ve/veya kalsiyum takviyelidir. Yapay olarak eklenen bu kaynaklar vücudumuz tarafından kolayca emilmez. Takviye almanız gerekip gerekmediğini görmek için D vitamini seviyenizi test ettirebilirsiniz. En iyi sonuç için yeterince sağlıklı güneşe maruz kalmanızı önerimizdir!

Süt alternatifleri

Süt alternatifleri ve bitki bazlı süt ikameleri son yıllarda hızla arttı. Çoğunluğu laktoz intoleransı ve süt alerjilerindeki artış nedeniyle ortaya çıktı. Hatta bazı insanlar çevresel endişeler nedeniyle bunları tercih ediyor. Ancak, iyi alternatifler olsa da çoğunun kendi sorunları var.

Pirinç sütü

Pirinç sütü , pirinci suyla ıslatıp karıştırarak yapılır. Tam yağlı sütün glisemik indeksi 39 iken, pirinç sütü 100 üzerinden 86'dır. Bu ucuz bir seçenektir ancak besin değeri açısından çokta yüksek değildir. Protein oranı düşüktür ve sahip olduğu tüm besinler sentetik olanlarla eklenir. Bu durum, büyük insülin artışına sebebiyet verebilir.

Soya sütü

Soya sütü, soya fasulyesi, su ve bir dizi başka sakız, nişasta ve dolgu maddesi ile yapılır. Diğer fermente edilmemiş soya ürünleri gibi, yüksek düzeyde fitoöstrojen içerir. Bunlar, özellikle erkekler ve genç kadınlar için hormonal dengesizliklere neden olabilir. Çoğu soya da GDO'dur ve yoğun bir şekilde böcek ilacı püskürtülür.

Badem sütü

Badem sütü, yukarıdaki diğer iki seçenekten biraz daha iyidir. Dolgu maddeleri ve şekerlerden kaçınmak için kendiniz yapmanızı önerebiliriz. Bu aynı zamanda en ucuz seçenek! Marketten satın alınan versiyonları tercih ederseniz, şekersiz tercih edin. Badem bahçelerinin çoğu, böcek ilacı ile yoğun bir şekilde püskürtülür, bu nedenle organik olanı tercih edin. Aynı yöntemle kaju veya ceviz sütü yapmak da kolaydır.

Yulaf Sütü

Diğer süt alternatifleri gibi, marketten satın alınan versiyonlar da vitaminlerle güçlendirilmiştir. Badem sütünden daha yüksek yağ ve kalori içeriğine sahiptir, bu da onu daha kremsi yapar. 

Yulaf genellikle glifosat kalıntısında yüksektir. Ayrıca, doğal olarak insülin yükselmelerine neden olan bir şeker olan maltoz bakımından da yüksektir. Yulaf ezmesi fazla besin sağlamaz, bu nedenle ev yapımı yulaf sütünün harika bir besin profili yoktur.

Hindistan cevizi sütü

Hindistan cevizi sütü inek sütüne en iyi alternatif olabilir. Aslında içlerinde süt yok, bunun yerine yüksek elektrolitli bir meyve suyu (hindistan cevizi suyu olarak da bilinir) var. Hastalıktan veya antrenmandan sonra elektrolitleri yenilemek için harikadır.

Hindistan cevizi sütü, hindistan cevizi yağları ve liflerinin bir karışımından yapılır. Hindistan cevizi sütünde sağlıklı yağ asitleri bulacaksınız, ancak hindistancevizi yağı kadar değil. Sağlıklı yağlar nedeniyle çocuklar için de iyi bir seçimdir. Hatta kendinizinkini yapmayı deneyebilirsiniz!

Keçi sütü

Keçi sütü daha çok insan sütüne benzer, bu nedenle bazıları bunun tüketmek için daha iyi bir alternatif olduğunu düşünür. Bazıları için inek sütünden daha az reaksiyon yaratma eğilimindedir. Keçi sütü kefiri ve peynirini çoğu markette bulabilirsiniz. Yerel çiftçilerden çiğ, otlatılmış veya organik keçi sütü bulabilirsiniz.

Süt sağlıklı mı? 

Süt, besin değeri yüksek bir içecektir ve sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Süt, kalsiyum, fosfor, protein, B vitaminleri ve diğer önemli besin maddeleri içerir.

Kalsiyum ve fosfor, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişimi ve güçlenmesi için önemli minerallerdir. Protein, kas ve dokuların büyümesi, yenilenmesi ve korunması için gereklidir. B vitaminleri ise vücutta enerji üretimi, sinir sistemi ve kan hücrelerinin sağlığı için gereklidir.

Ancak, bazı kişilerin süt ve süt ürünlerine karşı alerjisi veya intoleransı olabilir. Bu kişiler süt tüketmekten kaçınmalı veya alternatif süt ürünleri tüketmelidirler. Ayrıca, süt ürünleri yüksek kalori içerir, bu nedenle kilo kontrolü yapmak isteyen kişiler süt tüketimine dikkat etmelidirler. Bazı araştırmalar, sütün yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini öne sürmüştür, ancak bu konuda henüz kesin bir kanıt yoktur.

Sonuç olarak, süt sağlıklı bir içecektir ve birçok önemli besin maddesi içerir, ancak herkesin tüketebileceği bir gıda değildir. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, süt ve süt ürünlerini tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önerilir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan