Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Sütün Beslenme Değeri : Sütün İçinde Sağlık Var!
Aysen Arıcan 07.06.2012 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Sütün Beslenme Değeri : Sütün İçinde Sağlık Var!

Süt yaşamımızın vazgeçilmez besinlerinin ilk başında geliyor. Çünkü içeriğinde bulunan kalsiyum, protein başta olmak üzere bebeklikten itibaren gereksinmemiz olan birçok besin öğesini içeriyor. Doğa besin öğelerini ideal bir kompozisyonla bize süt olarak sunuyor.

Süt yaşamımızın vazgeçilmez besinlerinin ilk başında geliyor. 
Çünkü içeriğinde bulunan diyet-ile-kilo-kontrolu-uzerindeki-onemi">kalsiyum, protein başta olmak üzere bebeklikten itibaren gereksinmemiz olan birçok besin öğesini içeriyor. Doğa besin öğelerini ideal bir kompozisyonla bize süt olarak sunuyor. 
Süt 40 dan fazla besin öğesini bir arada içeren en sağlıklı, doğal sıvı besindir.
Sütün bileşimi besleme, iklim, hayvanın türü ve ırkı, hastalıklar, mevsim, laktasyon dönemi ve çevre faktörlerine göre değişebilmekle beraber % 5  karbonhidrat (süt şekeri laktoz), % 3.3 protein ve % 3.5 yağ, % 87.3 su, % 0.35 vitaminler, % 0.75 minerallerden oluşur.
SÜTTE BULUNAN BESİN ÖĞELERİ VE YARARLARI
Laktoz (Süt şekeri)
· Şekerlerin ortak özelliği enerji vermesidir. Yaşamak için gerekli olan enerjinin karşılanmasına laktoz önemli katkıda bulunur.
· Beyin ve sinir hücrelerinin oluşumu için gereklidir.
· Bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin çoğalmasında ve zararlı bakterilerin yok edilmesinde dolaylı olarak rol oynar.
· Kalsiyum ve fosfor gibi bazı minerallerin emilimini arttırır. Bu sayede çocukların büyüme ve gelişmesinin sağlanması, kemik ve dişlerin oluşumu, kasların kasılıp gevşemesi gibi önemli rolleri bulunur.
· Laktozu sindirmeye yarayan laktaz enzim eksikliği bulunan kişilerde laktoz intoleransı dediğimiz durum gelişir ve sütün sindirilmesi güçleşir. Bu kişilerin laktozsuz sütleri tüketmeleri gerekir.
Süt yağı
· Yağlar başta beyin hücreleri olmak üzere vücudun enerji gereksinmesini karşılar
· Hücre zarının yapısını oluşturur.
· Yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin vücut tarafından en iyi şekilde kullanılmasını sağlar.
· Süt yağında bulunan fosfolipidler beyin ve sinir hücrelerinin yapılması ve çalışması için elzemdir.
· Süt yağı doymuş ve doymamış yağ asitlerinden oluşur. Bu yağların yeterli ve dengeli beslenmede büyük önemi vardır. Sütte bulunan yağ asiti türleri vücudumuzun işleyişi açısınıdan ideal oranlardadır.
· Bir tür yağa benzeyen kolesterolün günlük en az 200 mg alınması gereklidir. Aksi halde karaciğer daha fazla kolesterol üretir. Bu durumda kalp damar hastalıkları riski artmaktadır. Bir bardak (200 ml) sütte 24 mg kolesterol bulunur.
Süt proteini
· Proteinler bir binanın tuğlalarına benzetilecek olursa, vücudumuzu oluşturan her bir hücrenin yapı taşı proteinlerdir. Deri hücresinden, kas hücresine, beyin hücresinden, kan hücrelerine kadar her hücrenin yapısında bulunur. Tepeden tırnağa insan vücudunun en temel bileşenidir.
· Proteinler amino asitlerden oluşur. 23 çeşit elzem (vücutta sentezlenemeyen, besinlerle alınması zorunlu olan) amino asit bulunur. Süt proteini elzem amino asitlerin hemen hemen tümünü içerdiği için yaşamsal rolü çok önemlidir.
· Sağlıklı beslenmede, büyüme ve gelişmenin sağlanmasında, enfeksiyonlardan korunmada, hücre yenilenmesinde proteinlerin yeterli miktarda besinler yoluyla vücuda alınması gerekir.
· Süt proteinlerinin biyoyararlılığı yüksek olduğu için bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan diğer proteinlere göre vücut tarafından daha kolay kullanılır.
Süt mineralleri
Mineraller metabolizmanınsağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan, enerji vermeyen besin öğeleridir. Sütte bulunan başlıca mineraller kalsiyum, fosfor ve sodyum ve potasyumdur.
En iyi kalsiyum kaynağı süttür.
· Kalsiyum ve fosfor yaşamın her döneminde kemik ve diş sağlığı için gereklidir. Özellikle çocukların kemik ve diş gelişimi yeterli kalsiyum alımına bağlıdır.
· Kemikler kalsiyumun depo edildiği vücudun iskeletini oluşturan dokulardır. Kemikler 25-30 yaşına kadar kalsiyum depolayabilir. Bu yaştan sonra ise depolama durur ve yeterli kalsiyum alınmazsa bu depolar kullanılmaya başlar. Kalsiyum kaybeden kemik dokusu zamanla daha kırılgan, güçsüz ve süngerimsi bir yapıya dönüşür. osteoporoz-ile-iliskisi/" >Osteoporoz yani kemik erimesi de denilen bu durum yaşam kalitesini düşüren, ciddi bir rahatsızlıktır. 
· Kalsiyum yeterli olarak vücuda alındığında, kemikler kalsiyum kaybetmez ve yapısını korur.
· Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve süt ürünleridir. Özellikle süt kalsiyumunun tamamına yakını vücut tarafından kullanılır.
· 1 bardak sütte 240 mg kalsiyum bulunur. Yetişkinlerin günde en az 800 mg kalsiyuma gereksinimi vardır. Çocukluk, ergenlik, gebelik ve emzirme döneminde kalsiyum gereksinimi 1200 mg dır.
Süt vitaminleri
· Süt, sağlıklı beslenmek için gerekli olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hemen hepsini içermektedir. Bazı vitaminlerden çok zengin olan süt bazı vitaminleri içerse de ihtiyacımızın tamamını karşılamaya yetmez.
· Riboflavinin (B2 VİTAMİNİ) en zengin kaynağı süttür. Beyin ve zeka gelişiminde çok önemli rolü olan B2 vitamini eksikliğinde çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.
· Sadece hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitaminin en zengin kaynaklarındandır.
· Bağışıklık sisteminin korunmasında sütte bulunan vitaminlerin önemli rolü bulunur. 

SÜTÜN YARARLARI
· Kemik erimesini (OSTEOPOROZ) önler.
· Enfeksiyonlardan korur.
· Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. 
· Kabızlığı, ishali önler.
· Mide rahatsızlıklarını önler.
· Diş çürümelerini önler.
· Enerji verir.
· Kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
· Kan basıncını ve kan elektrolit dengesini sağlar.
· Bazı kanser türlerinin oluşumunu önler.
 

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir