Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 09.08.2019 4 dakikada okunur
yorumlar
10
kaydet

Tatilde en sık tükettiğimiz 7 besinin vücudumuza etkileri neler?

Yaz aylarında özellikle düşkün olduğumuz besinlere biraz yakından bakalım bakalım!

Tatilde en sık tükettiğimiz 7 besinin vücudumuza etkileri neler?

Yaz aylarında bazı yiyecek ve içeceklerin tadı sanki bir başka güzel oluyor. Deniz sonrası açlığı midye dolmayla gidermek, sıcak bir yaz gününü soğuk bir bira içerek kapatmak, balkon sefası yaparken çekirdek çitlemek ya da sahil boyunca dondurma yiyerek yürüyüş yapmak... Peki yazın tükettiğimiz bu besinlerin vücuda etkileri neler? 

1-Dondurma

dondurma kalori

Yaz mevsiminin favori yiyeceklerinden biri olan dondurmanın içeriğinde, türüne göre A, B, B12, C, D ve E vitaminlerini bulunuyor. Kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olan K vitamini açısından da epey zengin. Öte yandan vücuda enerji sağlamasının yanında, içeriğinde bulunan kalsiyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde kemik yapısını güçlendirici etkiye de sahip. Kısaca tıpkı süt gibi dondurmanın da, miktarına dikkat edildiği ve şeker oranı yüksek olmadığı takdirde vücuda faydalı bir yiyecek olduğu söylenebilir. Son olarak vücudun stres seviyesini azaltmaya yardımcı bir mutluluk hormonu olan trombotonin hormonunu uyaran dondurma, doğal bir sakinleştirici olan L-triptophane içeriyor. Dondurma yerken gülümsememizin bir sebebi de bu olabilir!

2-Çekirdek

Yaz akşamlarında edilen sohbetlerin ve seyredilen filmlerin bağımlılık yapan vazgeçilmez eşlikçisi çekirdek sağlıklı yağlar, faydalı bitkisel bileşikler, E vitamini ve selenyum gibi besin öğeleri açısından zengin bir kaynak olsa da yağ oranından ötürü bilinçli tüketilmesi gereken bir besin. Diğer pek çok kuruyemiş gibi kalp hastalıklarının ve Tip-2 diyabetin önüne geçilmesine destek olan bu besinin tuzsuz çeşitlerini tercih etmeniz ödem riskini azaltmanızı sağlayacaktır.

3-Bira

bira kalori

Yaz sıcaklarında en çok tercih edilen içkilerden biri olan biranın içindeki polisakkaritler ve beta glukan kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor. Aynı zamanda zengin poliferol içeriği ile kalp-damar rahatsızlıklarının etkisini azaltmaya yardımcı. Riboflavin, magnezyum, potasyum ve folat gibi vitamin ve mineraller sayesindeyse kemik sağlığını olumlu etkiliyor, sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sebep oluyor.Ancak uzmanlar bu faydaları biranın dozuyla ilişkilendiriyor. Uzman görüşleri genel olarak erkeklerde iki, kadınlarda 1 kadehten fazlasında bu yararlı etkilerin kaybolduğu yönünde.

4-Süt mısır

Yaz aylarıyla özdeşleştirilen bir diğer yiyecek de süt mısır. Zengin antioksidan ve E vitamini içeriği ile yaşlanma sürecinin geciktirilmesine etkisi olan mısır cilt dokusunu iyileştirerek cilde ışıltı katıyor. Yine C vitamini ve likopen içeriği sayesinde saç diplerindeki kan dolaşımını artırıyor, böylece foliküllerin sağlıklı ve güçlü saçlar üretmesine destek oluyor. Yüksek miktarda B12 vitamini, demir ve folik asit barındırdığından aneminin önlenmesine yardım ediyor. Ancak mısır GDO’lu besinler dendiğinde ilk akla gelen yiyecek olduğundan sağlığınız için olabildiğince organik olanlarını tercih etmeye dikkat etmelisiniz. 

5-Meyve salatası

meyve salatasi

Meyvelerin çoğunun yağ, sodyum ve kalori değerleri oldukça düşük, ayrıca hiçbirinde kolesterol yok. Potasyum, lif, C vitamini ve folik asit dahil olmak üzere birçok temel besinin kaynağı olan meyveler kalp krizi ve felç dahil olmak üzere sağlığa ilişkin birçok riski azaltabiliyor. Potasyum bakımından zengin diyetler sağlıklı kan basıncını korumaya yardımcı olurken lifli meyveler kolesterol seviyesini düşürmeye destek oluyor. İçerdiği C vitamini miktarı tüm vücut dokularının büyümesi ve onarımı için oldukça önemli. Folik asit içeren meyveler vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardım ettiği için hamile veya çocuk doğurma çağındaki kadınlara özellikle öneriliyor. 

6-Midye dolma

Bol miktarda protein içeren midye dolma kemik sağlığının korunmasına ve eklem ağrılarını hafiflemesine destek oluyor. B-12 ve C vitamini yönünden de zengin olan bu yiyeceğin ağır metal içerdiği için sürekli ve aşırı tüketimi karaciğer yetmezliği, kalp ritmi bozukluğu ve mide rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa davetiye çıkarma riski bulunuyor. Ayrıca midye dolma dendiğinde üzerinde önemle durulması gereken bir nokta var ki o da şu: Eğer midye dolma sevenlerdenseniz steril ortamlarda hazırlandığını bildiğiniz ve taze olduğundan emin olduğunuz yerlerden satın almaya çok dikkat etmelisiniz.

7-Buzlu Badem

badem kalori

Badem sağlıklı tekli doymamış yağ, lif, protein ve çeşitli besin değerleri açısından çok zengin bir gıda. Aynı zamanda hücrelerin yaşlanmaya karşı koruyabilen antioksidanlar bakımından da önemli bir besin kaynağı. En iyi E vitamini kaynakları arasında olan badem porsiyonkontrolü yapılarak yendiğinde kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolde azalmaya neden olarak kalp hastalığı riskini azaltabiliyor.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Mücahit Gül

Mücahit Gül Bira ile ilgili yazılan vücuda faydaları olduğu düşünülen ve bunları detaylandıran bu kadar saçma bir yazı ben hayatımda görmedim alkolün vücuda hiçbir yarari olamaz

10.08.2019
Yanıtla
Melih Kerem Karabacak

Melih Kerem Karabacakaraştırdın mı da burda millete b.k atıyosun git kendi doğru bildiğinle yaşa o zaman 10.08.2019

Mihriban Kocabaş

Mihriban Kocabaş Çok güzel bir derleme olmuş. Yediğimiz içtiğimiz herşey dozunda olmalı.

11.08.2019
Yanıtla
Levent Sta

Levent Sta Mücahit arkadaşımız biraz boş atmış. Kendisi profesör olmadığı için bu çıkışlarını anlayabiliyorum.

11.08.2019
Yanıtla
Damla Durmuş

Damla Durmuş k vit kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur... pıhtılaşmasını önlemez

11.08.2019
Yanıtla
Ecem Gören

Ecem Gören u

15.08.2019
Yanıtla
Elif Melodi

Elif Melodi Bira midye

17.08.2019
Yanıtla
Yunus Emre Öztürk

Yunus Emre Öztürk Ulan Elif :D

17.08.2019
Yanıtla
Süheyla Yılmaz

Süheyla Yılmaz Mısır

19.08.2019
Yanıtla
Gizem Özkale

Gizem Özkale Meyve salatası candır

20.08.2019
Yanıtla
Osman Sümbüloğlu

Osman Sümbüloğlu Harika

09.10.2019
Yanıtla