Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 18.06.2020 3 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

Taze fasulye dondurma rehberi

Sebzelerin favorisi taze fasulyeyi, besin kayıplarını minimuma indirerek nasıl donduracağınızı açıklıyoruz. Şimdi dondurup dolaba atmanın tam zamanı!

Taze fasulye dondurma rehberi

Vitamin deposu sebzeler söz konusu olduğunda, yeşil fasulyelerin lezzet sıralamasında zirveye yerleştiğinden şüphe yok. Fasulye sadece temel vitaminler açısından zengin ve iyi bir lif kaynağı olmasıyla değil aynı zamanda farklı tariflerde yer alabilmesiyle tabakları süslüyor. Ancak ne yazık ki taze fasulyeyi satın alırken, buzdolabında çok uzun süre bekletemeyeceğimizi de biliyoruz. Özellikle karantina sürecinin hayatımıza dahil olmasıyla birlikte uzun süre saklayabileceğimiz gıdaların önemini anlamaya ve alternatif saklama yolları aramaya başladık. Bu da besinleri konservelemekle veya dondurmakla mümkün hale geliyor. Biz de pazardan aldığınız taze yeşil fasulyelerin buzdolabında sadece 3 ila 5 gün dayanabileceğini göz önünde bulundurarak onlara 8 aylık bir tüketim ömrü verebilmek için nasıl dondurulacaklarına dair bir kılavuz hazırladık. Bu sayede en sevdiğimiz sebzeler arasında olan taze fasulyeyi yılın herhangi bir zamanında ister makarnalarımızda ister lezzetli bir güveçte kullanarak tabaklarımızda yer verebiliriz.

Yeşil fasulye nasıl dondurulur?

Diğer birçok sebze gibi, yeşil fasulye de dondurulmadan önce şoklatıldığında besin kayıpları minimuma iniyor. Şoklama işlemi ayıkladığınız fasulyeleri önce kaynatıp ardından buzlu suya daldırmanızla gerçekleşiyor. Bu lezzet, koku, renk ve doku kaybına neden olabilecek enzim etkinliklerini durdurmayı sağlıyor. Böylece yeşil fasulyeleriniz tazeliğini koruyabilir! Bu doyurucu ve vitamin deposu sebzeyi nasıl saklayabileceğinizden tam olarak emin değilseniz, dört kolay adımda yeşil fasulyeleri nasıl donduracağınızı sizin için açıkladık.

Adım 1: Yeşil çekirdekleri yıkayın ve uçlarını çıkarın. Hafifçe soğuk suda duruladıktan sonra, yeşil fasulyenin sap uçlarını ve kuyruk uçlarını kesin. Yeşil fasulye çeşidinizin fasulye kapsülü boyunca uzanan kılçık denen kısımları varsa, bunları da ayıklayın.

Adım 2 (isteğe bağlı): Yeşil çekirdekleri daha küçük parçalara ayırın. Fasulyelerinizi tercih ettiğiniz boyutta kesin, ancak bu adım isteğe ve daha sonra yeşil fasulyeleri kullanmak istediğiniz tarife bağlıdır. Direkt olarak büyük haliyle de dondurabilirsiniz.

Adım 3: Yeşil fasulyeleri haşlayın. Fasulyelerinizi ayıkladıktan sonra bir tencereye su koyun ve kaynamasını bekleyin. Bu sırada, büyük bir kaseye buzlu su doldurmayı unutmayın. Tencereye koyduğunuz su kaynadığında, yeşil fasulyelerinizi kaynar suya atın. Küçük boy fasulyeleri 2 dakika kaynatın, orta ve büyük boy fasulyeleri ise yaklaşık 3-4 dakika kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra, haşlama ile aynı miktarda soğuması için fasulyeleri hızlıca buzlu suya daldırın, sonra sudan çıkartarak iyice süzün.

Adım 4: Fasulyeleri dondurmak için hazırlayın, sonra dondurun. Şokladığınız tüm yeşil fasulyeleri bölerek plastik torbalara, kaplara veya kavanozlara koyun. Fasulyeleri sıkıştırdığınızdan ve içerisinden mümkün olduğunca havanın çıktığından emin olun ve sıkıca kapatın. Ayrıca, her bir torbanın veya kabın üzerine hazırladığınız tarihi etiketlemek son tüketmeniz gereken tarihi hatırlatmanız için iyi olabilir.  Etiketlemeyi de yaptıktan sonra hazırladığınız fasulyeleri dolaba koyabilir ve 8 ay boyunca orada saklayabilirsiniz. Pişirmek istediğinizde paketlerinizi dolaptan çıkartarak pratik bir yemeğin keyfini çıkartabilirsiniz.

Eğer sürekli olarak pazar alışverişine çıkma şansınız olmuyorsa ve dolaptan hazır halde birşeyler çıkartıp hızlıca pişirmenin pratikliğini tatmak istiyorsanız sebzeleri dondurmak sizin için iyi bir alternatif olacak.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Said Yiğitbaşı

Said Yiğitbaşı Çok faydalı bir makale teşekkürler...

19.06.2020
Yanıtla
Yaren Çelik

Yaren Çelik Makale için teşekkürler. Farklı sebzeler için de saklama ve pişirme yöntemleri paylaşabilir misiniz?

19.06.2020
Yanıtla
Nisa Tunç

Nisa Tunç Diger yeşil sebzeler icinde aynisini yapabilirmiyiz

22.08.2020
Yanıtla