Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Tüm Omega 3'ler Aynı Değildir
Funda Sevim 15.04.2013 4 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Tüm Omega 3'ler Aynı Değildir

Krill yağı, Omega 3 ün bir üst kaynağı olarak bilinmektedir. Balık yağının aksine, suda çözünebilen Krill yağı 1990’larda keşfedilmiştir. İçerisinde omega 3 yağ asitlerinin yanında doğal olarak bulunan ve kendisine kırmızı rengi veren Astaksantin isminde çok güçlü bir antioksidan içerir.

Tüm Omega 3'ler Aynı Değildir

Krill Nedir?

Antartika da yetişen kalori/karides">karides benzeri bir deniz kabuklusudur. Ortalama uzunluğu 2-6 cm civarında olan krill, 8 yıla kadar yaşayabilmektedir.

Balinaların en sevdiği yiyecek olan krill den, Antartika daki tüm deniz canlıları faydalanmaktadır.

Krill Yağı Nedir?

Omega 3 ün bir üst kaynağı olarak bilinmektedir. Balık yağının aksine, suda çözünebilen Krill yağı 1990’larda keşfedilmiştir. İçerisinde omega 3 yağ asitlerinin yanında doğal olarak bulunan ve kendisine kırmızı rengi veren Astaksantin isminde çok güçlü bir antioksidan içerir.

2001 yılında gıda takviyesi olarak tüm Dünya da kullanılmaya başlayan Krill yağı 2002’den beri astronotların beslenme listesinin bir parametresi olarak NASA’da kullanılmaya başlanmıştır.

2010 yılında Belçika’da, 2011 yılında Danimarka’da yılın ürünü seçilen Krill yağının balik-yagi-alinmali-midir"> balık yağından en önemli ayrım noktası, balık yağının trigliserit, Krill yağının ise fosfolipit formda olması nedeniyle suda çözünebilir olmasıdır. Bu bakımdan suda çözünemeyen balık yağında sistemik biyoyararlanım %61-64 oranında iken, suda çözünebilen  Krill yağında %98 olarak tespit edilmiştir.

Ağır metal ve civa içermeyen Krill yağının ORAC değerinin yüksek olduğu ve bu sayede kansere karşı koruyuculuğu ve yaşlanmayı geciktirdiği birçok çalışmada gösterilmiştir.

(ORAC: Vücudumuzda bulunan serbest radikaller olarak adlandırılan ve başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa yol açan maddelerin yok edilmesi yani emilim değerini belirten ve besinler için kullanılan bir ölçektir. ORAC değerinin yüksek olması besinin daha fazla antioksidan olduğunu, kansere karşı koruyuculuğunu ve yaşlanmayı geciktirdiğini gösterir.)

Omega-3 Yağ Asidi Nedir?

Elzem yağ asidi olan Omega 3 yağ asidi, vücutta EPA ve DHA şeklinde metabolize olmaktadır. EPA ve DHA bebeklerde beyin, sinir sistemi ve göz gelişimini hızlandıran, yetişkinlerde romatoid artrit gelişimini yavaşlatan, yüksek kan trigliserit değerlerini düşüren, kardiyak aritmileri engelleyen, enfarktüs sonrası sağ kalım oranını arttıran, kan pıhtılaşmasını azaltan, damar sertliğini önleyen, kan basıncını azaltan ve Alzheimer’i yavaşlatan uzun zincirli yağ asitlerdir.

Astaksantin Nedir?

Somon balığına, karidese, flamingoya pembe-kırmızı rengini veren bir pigmenttir. β – karoten ve A vitamini benzeridir. Bilinen diğer antioksidanlara göre antioksidan özelliği daha yüksektir. Kana daha çabuk karışabildiği gibi antikanserojenik etkilerine dair çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.

Krill yağı ile Balık yağı farklı mıdır?

  1. ORAC-Serbest Radikalleri Emme Kapasitesi Yönünden Farkları.

    Krill yağı ve balık yağı serbest radikallerin emilip, vücuda zararlarını azaltma yönünden birbirinden farklıdırlar. Krill yağı balık yağından 48 kat, Coenzyme Q10 dan 34 kat daha fazla antioksidan etkiye sahiptir.
     
  2. Krill Yağının Balık Yağına göre Aterojenik Etkisinin Farkları

    Trigliserit, HDL ve LDL kolesterol  değerlerindeki değişimleri incelemek içi kontrol grubu (plasebo), balık yağı tüketen ve krill yağı tüketen olmak üzere 3 grup üzerinde Kanada da yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, Krill yağı, balık yağına göre çok daha fazla kötü kolesterolü (LDL) ve trigliserit düzeylerini düşürdüğü, iyi kolesterolü (HDL) ise yükselttiği gösterilmiştir.
     
  3. Krill Yağının Osteoartrit ve İnflamasyon Üzerine Etkileri

    300 mg/gün Krill yağı tüketen ve tüketmeyen iki grubu kapsayan , kireçlenme ve inflamasyon etkilerindeki değişiklikleri ölçmek için yapılan bir klinik çalışmada; Düzenli krill yagı alan ve kireçlenme sorunu olan grupta, ağrıyı %25, sertliği %26 ve fonksiyon bozukluğunu %29 azalttığı gözlenmiştir.

    Yine krill yagı kullanan grupta ,İnflamasyonu ilk 7 gunde %19 civarında , 14 gun sonra ise %30 oranında azaltmıştır.
     
  4. Krill Yağının Konsantrayon, Odaklanma ve Planlama Yeteneklerine Etkileri

    Gençlerde yapılan bir çalışmada, krill yağının 3 aylık ve 6 aylık düzenli kullanım sonrası konsantrasyon, odaklanma ve planlama yeteneklerini nasıl etkilediğine bakılmıştır. Buna göre; Krill yağı tüketen adölesanların konsantrasyonları 3. ayın sonunda %46.7 artmıştır. 6. ayın sonunda ise konsantrasyonları %60.2 çıkmıştır.

    Odaklanma yetenekleri ise 3 ve 6 aylık düzenli kullanımda %49.8 artmıştır. Planlama yeteneklerinde 3.ve 6.ayın sonunda ise %47.8 arttığı gözlenmiştir.

    Bu bakımdan özellikle ders çalışan, sınava hazırlanan, spor yapan gençlerde krill yağı kullanımı çok önemlidir.

Krill Yağı Kullanımının Yan Etkileri ve Öneriler

Kabuklu deniz hayvanlarına  alerjisi olan biri, Krill Yağını kullanmamalıdır.

Coumadin türevi Antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaç alan ve Digoxin kullanan hastalar  hekimine danışmadan Krill yağı kullanmamalıdır.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

Muammer Levent

Muammer Levent Krill yağlarının içerisindeki EPA,DHA ve omega 3 miktarları çok düşük görünüyor yorumunuzu öğrenebilir miyim

10.09.2015
Yanıtla
Pamir Tunga

Pamir Tunga nutriway omega3 complex alıyorum tavsiye edermisiniz?

10.06.2013
Yanıtla

İlgini Çekebilir