Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Tuz Hakkında Bilinen Doğru ve Yanlışlar
Yasemin Yılmaz 19.06.2012 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Tuz Hakkında Bilinen Doğru ve Yanlışlar

Tuz hakkında günlük hayatta sürekli karşımıza çıkan doğru ve yanlışları sizler için derledik.

Tuz ve Sodyum

Tuz ve sodyum aynı şeydir.

YANLIŞ : Tuz, sodyum ve klordan oluşur. Kimyasal adı sodyum klorürdür. Ama yiyeceklerde sodyum farklı formlarda da bulunabilir. Örneğin sodyum bikarbonat, monosodyum glutamat, sodyum nitrit veya sodyum benzoat gibi. Bütün sodyum formları günlük diyetinizdeki sodyum miktarını etkiler, ancak sodyum alımının % 90’ının sofra tuzu oluşturur.

Sinir, Kas ve Dolaşım Sistemi

Vücut; sinir, kas ve dolaşım sistemi fonksiyonlarını gerçekleştirebilmek için sodyuma ihtiyaç duyar.

DOĞRU : İnsan vücudunun düzenli işleyebilmesi için sodyuma ihtiyaç duyulur. Sodyum kan basıncı ve kan hacmi, vücuttaki diğer sıvıların dengesinin düzenlenmesinde yardımcı olur. Ayrıca sinir ve kas fonksiyonları için de sodyum gereklidir.

İşlenmiş Besinler

İşlenmiş besinlerden çok fazla miktarda sodyum alımı gerçekleşiyor.

DOĞRU : Günlük sodyum alımının % 6 sı sofrada yemeğe eklenen tuzdan gelmektedir. Diğer % 5’lik kısmı ise yemek pişerken eklenen tuzdur. Geri kalan ve çoğunluğunu oluşturan kısım ise işlenmiş besinlerden (konserve ürünler, salça, tuz, peynir, zeytin, kuruyemişler, cips…vs) ve fast-food dan gelmektedir. Sodyum alımını azaltmak için en kolay yol evde pişen, taze malzemelerle yapılmış yemekleri tercih etmekten geçer.

Yüksek Tansiyon

Tuz içeriği yüksek diyetler yüksek tansiyona neden olmaktadır.

DOĞRU : Bu zamana kadar yüksek tuz içerikli diyetlerin yol açtığı en büyük sağlık sorunu, yüksek tansiyondur. Kan basıncının yüksek olması, böbrek sorunları, kalp yetmezliği, körlük ve kalp krizi riskini arttırmaktadır. Hipertansiyonu olan kişilerin günlük tuz tüketimlerini 2 gr. civarında tutmaları önerilmektedir.

Günlük Sodyum İhtiyacı

Günlük sodyum ihtiyacımızı karşılamak için 1 çay kaşığı iyotlu sofra tuzu yeterlidir.

DOĞRU : Sağlıklı kişilerde sodyum alımı 2300 mg ile sınırlandırılmalıdır. Bu da ortalama 5 gr sofra tuzu demektir. Türkiye de ise yapılan çalışmalar tuz tüketimini ortalama 18 gr olduğunu göstermektedir.

Hipertansiyon ve Kronik Böbrek Hastalığı

Hipertansiyon ve kronik böbrek hastalığında sodyum alımı 1500 mg ile sınırlandırılmalıdır.

DOĞRU : Bazı toplumlarda yüksek tansiyon riski daha yüksektir. Afro –amerikalılar, diyabetli olan bireylerde tuz kısıtlanmasına gidilebilir. Özellikle hipertansiyon ve kronik böbrek hastalarında sofra tuzu alımı 2 gr ile sınırlandırılmalıdır.

Kadınlarda Tuz Tüketimi

Kadınların tuz tüketimi erkeklerden daha fazladır.

YANLIŞ : Erkeklerin tuz tüketimi kadınların tuz tüketiminden daha fazladır. Bunu temel nedeni erkeklerin besin tüketimlerinin daha fazla olmasıdır. Ülkemizde yapılan araştırmada, kadınların günlük ortalama tuz alımı 16.8 gr, erkeklerin ise ort. 19.3 gr’dır.

Ekmek ve Unlu Mamüller

Ekmek ve unlu mamüllerin tuz içerikleri düşüktür.

YANLIŞ : Sıradan un hiç sodyum içermezken, ekmek ve unlu mamüllerin yapımı sırasında eklenen tuz ve kabartma tuzu nedeniyle bu ürünlerin tuz içerikleri artmaktadır. Bu nedenle tüketilen bu ürünler sodyum alımımızı şaşırtıcı miktarda arttırmaktadır. Sodyum alımımızı arttıran diğer ürünler ise peynir, zeytin, konserve ürünler, şarküteri ürünleri , hazır çorba ve soslardır.

Tuz Diyeti

Düşük tuz diyetine alışmak yıllar sürebilir.

YANLIŞ : Damak tadınızın düşük tuzlu diyete alışması biraz süre alabilir. Bu değişim süreci 8 ila 12 haftadır.

Deniz Tuzu

Deniz tuzu, sofra tuzuna göre daha düşük sodyum içerir.

YANLIŞ : Sofra tuzu, deniz tuzu ya da kosher tuzu hepsi aynı şeydir (sodyum klorür) ve hepsi aynı sodyum içeriğine sahiptir. (%40). Temel farkları doku ve tatlarıdır. Deniz tuzunun, sofra tuzuna göre mineral içeriği yüksektir ancak mineral kaynağı değildir. Sofra tuzu ise bizim için önemli olan iyot içerir. Sonuç olarak hepsi sodyum tüketimine aynı katkıda bulunmaktadır.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir