Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 17.05.2023 8 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Uyurken kaç kalori yakılır?

Uyurken enerji harcamak sizce mümkün mü? Yoksa dinlenirken kalori yakmanın imkansız olduğunu düşünenlerden misiniz?

Uyurken kaç kalori yakılır?

Bazen zayıflamak insana oldukça zahmetli gelir ve yatarak sadece zayıflamanın hayalini kurarız. Birçok insanın hayali, kalori yakmanın bu kadar zahmetli bir iş olmaması ve insanların yattığı yerden kalori yakabilmesi olduğu aşikâr. 

Durum böyle olunca akıllara tek bir soru geliyor: Uyurken kalori yakmak mümkün müdür? Sorunuzun cevabı ise: Elbette mümkün!

Peki uyurken kaç kalori yakılır sorusunun cevabı nedir? Bu bilgi için yazımızı sonuna kadar okumanızı öneririz.

Uyuma esnasında vücut her ne kadar da hiçbir şey yapmıyor gibi gözükse de aslında uyku halindeyken de çalışmaya devam eder. Dolayısıyla uyurken de belirli bir oranda kalori yakmak mümkündür. Bu bahsi geçen oran kişiden kişiye, kilodan kiloya ya da uyuduğu saat aralığına göre değişiklik gösterse bile ortalama olarak 400 ila 600 kalori aralığındadır. Kişi günde kaç saat uyku çekiyorsa harcayacağı kalori miktarı da bu sayıya oranla artmaktadır.

Bu oranı spesifik bir bilgiyle açmamız gerekirse; 

50 kilo civarında olan bireyler uyku durumunda, ortalama olarak 1 saatte 60 kalori ve 8 saatte 480 kalori civarında kalori yakmaktadır.

80 kilo civarında olan bireyler de uyku durumunda, ortalama olarak 1 saatte 96 kalori yakarken bu değer 8 saatte 768 kaloriye kadar çıkabiliyor.

Ayrıca, 100 kilo civarında olan bireyler ise uyku durumunda, ortalama olarak 1 saatte 120 kalori yakarken, sayımız 8 saatte 960 kaloriye kadar çıkabiliyor.

Yani kısaca anlaşılacağı üzere, asıl kalori yaktıran etken uyku saatinizden çok, sizin metabolizmanızdır.

Bu yakılan kalori miktarını arttırmak için kaliteli uykunuzun yanına hareketli bir yaşam stili de edinmeniz gerekir, bu sayede harcayacağınız kalori miktarı artış gösterecektir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki, bu değerlerin tamamı ortalama değer olup kalori yakımını etkileyen faktörlerin çoğu kişiye özgüdür. Yani, yakılacak kalori miktarı kişiden kişiye göre farklılık gösterir.

Uyurken kalori yakılır mı?

Verilen bilgiler ışığında, uyku durumundaki süre, kişinin kilosu, ortamın sıcaklığı gibi birçok etkenden etkilenen uykuda kalori yakma olayı, gerek çevresel gerekse fiziksel özelliklerimize göre değişse de gün sonunda uyurken kalori yakmak mümkündür. 

Düzenli uyku kalori yaktırır mı?

Genel olarak bakıldığında, düzenli uyku uyumanın, merkezi sinir sisteminin yenilenmesinde, yorgunluk ve stres gibi sorunlarla başa çıkma konusunda, konsantrasyon ve odak becerilerini arttırmada, dolaşım sistemini ve sindirim sistemini pozitif yönde geliştirme gibi etkilere sahip olduğundan düzenli uyku hayatımızın oldukça önemli bir parçasıdır. Ayrıca, önceki başlıklarımızda bahsettiğimiz gibi, uyuduğunuz her saat, kilonuza bağlı olarak kalori yakımına yardımcı olacağından düzenli uyku uyumak vücut için de ayrıca sağlıklıdır. Uzun lafın kısası, düzenli uyku uyumak kalori yakımında da sizlere yardımcı olur.

Düzensiz uyku kalori yaktırır mı?

Sorunun cevabını vermeden önce son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, düzensiz uyku uyumanın insan vücudu üzerinde hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak birçok etkisi bulunuyor. Bunlardan birkaçını örnek göstermek gerekirse, düzensiz uyku uyumak, odak ve konsantrasyon becerilerini olumsuz etkilerken aynı zamanda kan basıncında dengesizliğe sebep olur ve diyabet hastalığı riskini arttırır. Bunun yanında, damar tıkanıklığına yol açabilir ve metabolizma hızını yavaşlatır. Sonuç olarak, düzensiz uyku uyumak, metabolizma hızını yavaşlatan bir etken olduğundan bir yandan hayat kalitenizi düşürürken diğer yandan ise normale oranla kalori yakımınızı azaltır.

Uyurken nasıl kalori yakılır? 

İnsan vücudu, devamlı çalışmaya odaklı bir sistemden oluşmaktadır. Vücutta bulunan hormonlar, metabolizma, kan dolaşımı gibi her daim çalışan bir sisteme sahip olduğumuzdan, düz mantıkla bakıldığında uyurken de kalori yakmamız mümkün. Vücut, aslında normal görevini yaparken harcadığı enerji sayesinde uyku durumunda da kalori yakıp, çoğu insana daha sağlıklı olması için yardımcı oluyor. Çünkü, çalışan bir vücutla çalışmayan bir vücudun yaktığı kalori miktarı aynı olmaz. Bu sebeple, her insanın vücudu, uyku halinde kalori yakar. 

Uyku halinde kalori yakılma olayı, metabolizmada depo edilen yağların yakılması ve bu sayede enerji açığa çıkarması ile olmaktadır. Uyku durumundaki kalori yakımını maksimuma çıkarmak için genellikle aç karna uyumak daha verimlidir çünkü midenin dolu olma durumunda, dışarıdan aldığınız kaloriler yakılmaya çalışacağı için önceden depo ettiğiniz ve harcanması diğerlerine göre daha zor olan besinlerin yakımı ertelenecektir.

Ayrıca kalori hakkında daha çok bilgi edinmek isterseniz,günlük kalori alımı hakkında yazımıza göz atabilirsiniz.

Uyurken saatte kaç kalori yakılır?

Yukarıda da bahsedildiği gibi bu başlıkta da insanları 3 kategoriye ayırmamız gerekirse:

50 kilo civarında olan bireyler için uyumak kaç kalori yaktırır?

1 saatlik uyku için ortalama değerin 60 kalori civarında, 7 saatlik uyku için ortalama değerin 420 kalori civarında, 8 saatlik uyku için ortalama 480 kalori ve 24 saatlik tam gün uykusu için de bu sayıya 1440 kalori civarında yakılır diyebiliriz. 

80 kilo civarında olan bireyler için uyumak kaç kalori yaktırır?

Kilo değişiklik gösterdiğinden yakılan kalori miktarları da değişiklik gösterecektir. 1 saatlik uyku için ortalama değerin 96 kalori civarında, 7 saatlik uyku için ortalama değerin 672 kalori civarında, 8 saatlik uyku için ortalama 768 kalori ve 24 saatlik tam gün uykusu için de bu sayıya 2304 kalori civarında yakılır diyebiliriz. 

Son olarak, 100 kg civarında olan bireyler için uyumak kaç kalori yaktırır?

1 saatlik uyku için ortalama değerin 120 kalori civarında, 7 saatlik uyku için ortalama değerin 840 kalori civarında, 8 saat için ortalama 960 kalori ve 24 saatlik tam gün uykusu için de bu sayıya 2880 kalori civarında yakılır diyebiliriz. 

Verilen değerler, ortalama bir değer olup kesin ve net bir bilgi içermemektedir. Fakat genel olarak bakıldığında, değerler bu verilen sayılar ortalamasında olacaktır. Bu sebepten ötürü, yazmış olduğumuz değerler, sizlere izlenim vermek için araştırılmıştır.

Uyurken yakılan kalori miktarını ne belirler?

Uyurken yaktığımız kalori aslında uyku kalitenizle doğru orantılıdır. Uyku kalitenizde çevresel faktörler oldukça etkilidir. Uyku kalitenizi arttırmak da tabi ki sizin elinizde! Örneğin, uyumadan önce uyku durumunuzu olumsuz etkileyecek besinlerden, kafein içeren içeceklerden, alkolden ve sigaradan uzak durmanız gerekir. Ayrıca, uyku rutininiz de uyku kalitesini etkileyen faktörler arasında yer alır, gündüz yapılan şekerleme uykusundansa gece kesintisiz uyumak uzmanlar tarafından da önerilmektedir. Gece uykusunun yerini hiçbir uykunun tutmadığını söyleyen uzmanlar, yatmadan önce yemek yenilmesi konusunda da bizleri uyarıyor. Uyumadan önce ağır gıdalardan uzak durun ve mümkünse tok karna yatağa girmekten uzak durun. 

Bütün bu çevresel faktörlerin yanı sıra, güncel kilonuz, metabolizma hızınız ve yaşınız da elbette ki uyurken yakılan kalori miktarını etkileyecektir.

Uyurken yakılan kalori metabolizma hızına göre değişir mi?

Kişinin geceleri ortalama olarak kaç kalori yaktığını tahmin etmek için belirli bir formül kullanılabilir. Dinlenirken ve uyurken vücudumuz çeşitli metabolik süreçlerden geçer ve bu süreci tamamlamak için belirli bir enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi hesaplamak ve yakılan kaloriyi hesaplamak için de metabolizma hızı oldukça önemlidir.

Uyurken yakılan kalori yaşa göre değişir mi?

Enerji harcaması için kullanılan formülün yanında, bulunan değerin ortalama bir değer olduğu ve bireyin yaşının kalori yakımında aktif rol oynadığı göz önünde bulundurulduğunda; vücut tipi, uyuduğu uyku saati gibi bireysel faktörler kalori yakımında değişiklik gösterebilir.

Bireyin yaşı kalori yakımında nasıl bir rol oynar diye düşünebilirsiniz. Kişi, büyüme ve gelişme çağında olduğu zaman vücudun anabolizması katabolizmasına göre daha fazla olduğundan ve enerji ihtiyacının da bu oranla daha fazla olduğundan kalori yakma bakımından daha avantajlı duruma düşerler. Orta yaş grubuna doğru gidildikçe kalori yakımı daha da zor hale gelebilmektedir. 

Kim bilir belki de büyüklerimiz bu bilgilere hakimdir ve ‘Gençsin sen yakarsın.’ Sözü de buradan gelmektedir.

Uyurken yakılan kalori miktarı hesaplanabilir mi?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi kişinin geceleri ortalama kaç kalori yaktığını tahmin etmek için formül kullanılabilir. Birçok farklı etkenden etkilenen ve kişiden kişiye değişiklik gösteren metabolizmanın kaç kalori yaktığını kesin bir sayı olarak bulmak biraz zordur. Fakat, kişinin bazal metabolizma hızını tahmin ederek doğru sayıya yaklaşık bir rakam bulmak mümkündür.

Bazal metabolizma hızı yani kısaca BMR, hayatta kalmamız için gerekli olan enerji ihtiyacının hızıdır. Daha basit anlatmak gerekirse, temel hayat fonksiyonların devamını, sürekliliğini ve sağlıklı işleyişini sağlamak için gerekli olan bazal enerjidir. Bazal metabolizma hızını hesaplamak için çeşitli formüller geliştirilse de bu formüllerin hepsinin temelinde kişinin cinsiyeti, boyu, kilosu, yaşı ve bazılarında ise yağ kütlesi ya da kas miktarı yer almaktadır.

Uyurken yakılan kalori hesabı için, genel olarakuyurken yakılan kalori = (BMR / 24) x uykuda geçirilen saat sayısı x 0,85 formülünden yararlanabiliriz.

Gece uykusu mu gündüz uykusu mu daha çok kalori yaktırır?

Uyku zamanınızın doğal döngüye yani, karanlık ve aydınlık döngüsüne uyumlu olması gerekmektedir çünkü gece uyanık olup gündüzü uyuyarak geçirmek ister istemez uyku kalitesini olumsuz etkilemektedir. Uyku; açlık, vücut sıcaklığı, hormonların salgılanması gibi birçok yaşamsal sürecin işleyişi için çok önemlidir. Sirkadiyen ritim olarak adlandırdığımız, Güneş’in doğuş ve batışına göre senkronize olunan doğal bir vücut saati mevcuttur. Bu döngüye uyum sağlamak beden ve ruh sağlığı için olmazsa olmazdır. Bilinenin üzerine, geceleri kullanılan yapay ışıklandırmalar bile melatonin hormonunun yeterli düzeyde salgılanmamasına neden oluyor. Bu sebeple gündüz uyumanın melatonin hormonu için de negatif yönleri vardır. 

Sonuç olarak, gece uykusu daha kaliteli bir uyku deneyimi olacağı için sizlere gündüz uykusundan daha çok kalori yakmanız konusunda yarar sağlar.



 
facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan