Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 11.02.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Uzun ömrün sırrı: Okinawa Diyeti

Sizce daha uzun yaşamın sırrı nedir? Küçük bir ipucu vermemiz gerekirse; beslenmenin etkisinin oldukça fazla olduğu kesin. O halde uzun yaşamlarıyla bilinen Okinawalılar'ın nasıl beslendiğini öğrenmeye ne dersiniz?

Uzun ömrün sırrı: Okinawa Diyeti

Güney Pasifik’teki bir Japon takımadasına yolculuk yaptığınızda neredeyse 100 yıldan fazla yaşayan ada sakinleri topluluğu bulmanız mümkün. Okinawalılar’ın şaşırtıcı uzun ömürlülüğü, araştırmacıları bu kadar uzun ve sağlıklı yaşamaya yol açabilecek belirli alışkanlıklar hakkında kapsamlı bilimsel araştırmalar yapmaya yönlendirmiş. Bunun sonucunda araştırmacılar meşhur bir gençlik kaynağı bulmak yerine, benzersiz Okinawa diyetinin ve sakin sosyal yaşamlarının yaşlanma sürecini yavaşlatmasına yardımcı olduğunu fark etmişler. Dünya’nın başka bir tarafında yaşıyor olsak bile, benzer bir beslenme tarzını takip etmek, sağlığımızı geliştirmeye destek olabilir. O halde gelin Okinawa diyetinin ne olduğunu konuşalım.

Okinawa diyeti nedir?

Geleneksel Okinawa diyeti, bitkisel besinler ve antioksidanlar açısından çok zengindir. Bu durum sağlığı iyileştirici etkilerinin ve yaşlanma karşıtı özelliklerinin olası nedeni olarak gösteriliyor. Bu diyette; inflamatuar özelliği artırma eğiliminde olan et, rafine tahıl, doymuş yağ, şeker, tuz ve tam yağlı süt ürünlerini sınırlandırılıyor. Ulusal Yaşlanma Enstitüsü ve National Geographic, Okinawa diyetini ‘’Mavi Bölge’’ diyeti olarak da tanımlıyor. Vegan bir yaşam tarzı benimsenmese de bitki bazlı ilerletilen bu diyetin, yakın zamanda daha yaygın hale geleceğinden şüphe yok.

Okinawa diyeti nelerden oluşur?

Okinawa diyetinin büyük çoğunluğu öncelikle yeşil ve sarı sebzeler, kök sebzeler, soya bazlı yiyecekler ve mantarlardan oluşur. Balık, et, süt ürünleri ve pirinç gibi tahıllar diyete oldukça az miktarda dahil edilir. Okinawa diyetinde yaygın olan bazı yiyecek örnekleri şunlardır:

  • Sebzeler: portakal, tatlı patates, mor tatlı patates, deniz yosunu, yosun, bambu filizleri, turp, acı kavun, lahana, havuç, balkabağı, papaya ve mantarlar
  • Soya bazlı yiyecekler: tofu, miso, natto (fermente soya fasulyesi) ve edamame
  • Tahıllar: darı, buğday, pirinç ve erişte
  • Et ve deniz ürünleri: balık, diğer deniz ürünleri

Diyet tipik olarak sığır eti, işlenmiş et, yumurta, peynir, süt ve şekerli tatlılar ve atıştırmalıklar gibi işlenmiş karbonhidratları içermez. Ancak Okinawa diyetinde rafine karbonhidratların düşük olması bu diyetin kendisinin düşük karbonhidrat içerdiği anlamına gelmez. Aslında Okinawalılar, kök sebzeler ve yeşil-sarı sebzeler gibi yüksek rafine edilmemiş karbonhidrat alımlarıyla biliniyorlar ve diyetlerinin temelinde patates bulunuyor.

Tuzlu balık ve miso gibi bazı Okinawa yiyecekleri yüksek düzeyde sodyum içerebildiğinden bu beslenme planını benimsemeden önce, özellikle düşük sodyumlu bir diyet uygulamanız istendiyse, doktorunuz ya da diyetisyeninizle konuşmanın iyi olacağını aklınızdan çıkartmayın.

Okinawalılar neden bu kadar sağlıklı?

Okinawalalılar’ın bu kadar sağlıklı kalmasının en önemli nedeni şu an konuşuyor olduğumuz beslenme biçimi. Akdeniz diyeti ve DASH diyetine benzeyen Okinawa diyeti, kalp damar hastalığı ve diğer kronik hastalıkların azalmış riski ile ilişkilendiriliyor. Araştırmacılar bu beslenme biçiminde yüksek antioksidan alımı ve düşük glisemik yüklü öğünlere bağlı olarak oksidatif stresin azaldığını belirtiyorlar.

Okinawa diyeti kilo verdirir mi?

Bu tür bir beslenme planında, özellikle tatlılar ve işlenmiş yiyecekler gibi bir dizi yüksek kalorili ürünü ortadan kaldırarak kilo verebilirsiniz. Çünkü Okinawa diyeti sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmenizi sağlarken diyetinizdeki yüksek enerjili besinlerin alımını sınırlandırıyor. Bununla birlikte Okinawa diyeti diğer yemek planlarının aksine özellikle kilo vermek için tasarlanmamıştır.

Ancak Okinawa’da yaşamadığımız ve o bölgedeki özel yiyeceklere erişimimiz olmadığı düşünüldüğünde bu diyeti uygulamak bizim için zor olabilir. Yine de diyetin belirli ilkelerinden öğrendiklerimizle kendi diyetimizi oluşturmak mümkün. Rafine işlenmiş gıdaları, yüksek şekerli ve tuzlu yiyecekleri sınırlandırmak, yediklerinizi ölçülendirmekle başlayarak hem sağlıklı bir diyeti takip etmenin hem de ideal kilonuza ulaşmanın ilk adımını atabilirsiniz!

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan