Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 08.11.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Vegan ve vejetaryen beslenmenin farkları

Özellikle son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan vegan ve vejetaryen beslenmenin farklarından kısaca bahsettik.

Vegan ve vejetaryen beslenmenin farkları

Son yıllarda sık sık duyduğumuz vegan ve vejetaryen beslenme, bazı yönleriyle birbirine benzeyen, bazı yönleriyle ise birbirinden ayrılan iki farkı yaşam tarzı. Hayvansal ürünlerin tüketimine dair tercih farklarının bulunduğu bu beslenme şekillerinde yemeklerin nasıl yapıldığı, hangi gıdaların kullanıldığı gibi konular göz önünde bulundurulur. 

Vejetaryen Nedir?

Vejetaryenlik, diğer adıyla etyemezlik, hiçbir şekilde kırmızı veya beyaz et tüketmemeye verilen addır. Vejetaryen beslenmede dana eti gibi kırmızı etler, kümes hayvanlarından elde edilen beyaz etler ve balık tüketilmez.

Vejetaryen beslenmenin ahlaki veya sağlık açısından nedenleri olabilir. Bunun yanı sıra tüketilmeyen ürünlere göre sınıflara ayrılma da söz konusudur. Vejetaryenliğin sınıfları şu şekilde açıklanabilir:

·      Lakto vejetaryen: Hiçbir et ürününü tüketmezler. Aynı zamanda yumurta tüketimi de reddedilir.

·       Ovo vejetaryen:Hiçbir et ürünü tüketilmez, süt ve süt ürünleri de tüketilmez. Yumurta tüketimi vardır.

·       Ovo lakto vejetaryen:Yalnızca et ürünleri tüketilmez. Yumurta ve süt tüketimi vardır.

·      Pesketaryen:Balık tüketimi vardır.

Vegan Nedir?

Vejetaryen beslenmenin alt sınıfı olan vegan beslenme, et ürünlerinin tüketilmemesinin yanı sıra hayvansal gıdaları tüketmeyi reddeder. Kimi zamanlarda sıkı vejetaryenlik olarak da adlandırılan bu beslenme şeklinde kırmızı et, beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdaların tüketilmemesinin yanı sıra arıların üretimi olan bal da tüketilmez.

Çeşitli nedenlerden dolayı vegan beslenme tercih edilebilir. Genel kanı ise hayvanlar alemine dair sömürünün ortadan kaldırılmasını desteklemektir. Tamamıyla bitkisel beslenmenin tercih edildiği veganlıkta, hayvanlardan elde edilen bazı gıdalara bitkisel alternatifler bulunur. Bitkisel sütler buna örnek olarak verilebilir.

Vegan beslenenler hayvansal gıdalardan bolca alınan proteini nohut, mercimek gibi bitkisel ürünlerden alarak yaşamlarına devam ederler. Sağlık amaçlı vegan beslenme, çevreci veganlık ve etik veganlık gibi çeşitleri bulunan vegan beslenmede, çoğu vitamin ve mineral için bitkisel alternatifler bulunur.

Vegan ve Vejetaryen Arasındaki Fark Nedir?

·       Vejetaryenler et ürünleri tüketmezken veganlar hayvanlardan elde edilen hiçbir ürünü tüketmezler. Buna peynir, yoğurt, süt, yumurta, bal da dahildir.

·       Vejetaryenler yemekte et bulunup bulunmamasıyla ilgilenir. Veganlar için yemeğin içerisine konulan her malzeme önemlidir. İçinde bir miktar hayvansal süt bulunması bile o yemeği tüketmemeleri için yeterlidir.

·       Vejetaryenler, etlerden alamadıkları proteini diğer hayvansal gıdalardan alabilirler. Veganlar ise bitkisel alternatifler bulmak zorundadır.

·       Vejetaryenler için yalnızca yiyecekler önemlidir. Veganlar ise hayvansal gıda tüketmedikleri gibi hayvanlardan elde edilen ürünlerle yapılmış giysileri de giymezler.

·       Veganlar, her makyaj ürününü kullanmazlar ve hayvanlar üzerinde test yapmayan markaların ürünlerini tercih ederler.

Eğer doğru planlanmış vegan ve vejetaryen liste örneklerine erişmek istersen Diyetkolik Hazır Diyet planlarına göz atmayı unutma!

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan