Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Vitamin ve Mineral Deposu Çörek Otu
Ayşe Nur Yılmaz 20.10.2014 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Vitamin ve Mineral Deposu Çörek Otu

Çörek otu yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanılmış bir bitkidir. Bilimsel çalışmalarla da hastalıklar üzerindeki potansiyel etkisi gösterilmiştir.

Geçmişten Bugüne Çörek Otu

Küçük siyah bir tohum olan çörek otu geçmişten beri, çok uzun yıllardır kullanılmaktadır. Birçok derdin dermanı olarak görüldüğünden, Arapça’da “habbat al barakah” yani kutsanmış baharat adını almıştır. Hz. Muhammed’in çörek otu için “ölümden başka her derde devadır” ifadesini kullanmasının yanı sıra, Eski Ahit’te ve İncil’de de kutsanmış tohum (blessed seed) olarak bahsedilmesi, çörek otu kullanımını arttırmıştır. Çörek otu kullanımının çok uzun zamandır yapıldığına dair bir başka kanıt da, Tutankamon’un mezarında çörek otu yağının bulunmasıdır.

Modern tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat, çörek otu için “karaciğer ve sindirim hastalıklarının devası” tanımını kullanmış, İbni Sina ise “Canon Of Medicine” kitabında çörek otunun metabolizmayı uyardığını, uyuşukluk ve halsizliği giderdiğini yazmıştır. Tarih boyunca önemi vurgulanan bu bitki, insanlar tarafından birçok hastalığın tedavisinde farklı şekillerde kullanılmıştır.
 

Çörek Otu Neleri İçeriyor?

Besin içeriği oldukça zengin olan çörek otu, Thymoquinone adı verilen biyoaktif bir alkaloid içerir. Sağlığa yararlı etkilerinin temelinde bu bileşiğin olduğu kabul edilmektedir. A vitamini, diyet-ile-kilo-kontrolu-uzerindeki-onemi">kalsiyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor gibi vitamin ve mineralleri içerir.
 

Çörek Otunun Sağlığa Yararları

Geleneksel kullanımında astım hastaları ve süt veren anneler için yapılan macun formu dikkat çekmektedir. Yapılan çalışmalara göre antioksidan aktivitesi yüksek olan çörek otu, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kan şekerini dengelemeye ve kilo kaybetmeye yardımcı oluyor, sindirimi kolaylaştırıyor, kolesterolü düşürüyor ve yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcı oluyor.
 

Ne Kadar Tüketmeli?

Hindistan Kodeksi 1-2gram, Ayurvedik kodeks 1-3 gram ve Siddha kodeksi 0,5-4 gram çörek otu tohumu kullanımını (hamileler hariç) desteklemektedir. Günlük 2 gram çörek otu tohumu (1 çay kaşığı dolusu) kullanılması önerilebilir; ancak bu miktar artırılmamalıdır.
 

Nasıl kullanılmalı?

Çörek otunun dünya üzerinde farklı kullanım şekilleri mevcuttur. Çayı, kahvesi, macunu, tütsü halinde kullanımı ülkemizde çok yaygın değildir; bu nedenle doğal haliyle beslenmemize eklemek en pratik yöntem olacaktır. Çörek otunu bal ile karıştırıp macun yapabilir veya tohum haliyle salatanıza, çorbanıza, yoğurda ekleyebilir, omletinize karıştırabilirsiniz. Sindirilmesi için iyi çiğnenmesi gerektiğini unutmayın.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir