Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 12.07.2019 2 dakikada okunur
yorumlar
6
kaydet

Yazın vazgeçilmezi dondurma: Yerken nelere dikkat etmeliyiz?

Dondurma tercihinin nasıl yapılması gerektiği ve diyet sırasında dondurma tüketimi konusunda önemli noktalar...

Yazın vazgeçilmezi dondurma: Yerken nelere dikkat etmeliyiz?

Yaz aylarının ferahlatıcı lezzeti ve diğer tatlılara kıyasla daha masum görünen dondurma acaba gerçekten öyle mi? Dahası her dondurma masum tatlı kategorisine sokulabilir mi? 

Çoğu yiyecekte olduğu gibi dondurmada da satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor elbette. Peki özellikle yaz günlerinde çok sık tüketilen bu lezzet için nelere dikkat etmeli, kendimizi sağlıksız dondurmalardan nasıl korumalıyız?

Yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan bu lezzetli yiyecek protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içeriyor.

Nereden alındığına dikkat!

dondurma nasil yapilir

Dondurma yapımında üreten yerin tercihine göre sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glukoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, sahlep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar da kullanılabiliyor. Ancak sağlıklı bir dondurmada ve diğer buzlu gıda üretim süreçlerinde kullanılan katkı maddelerinin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne uygun katkı maddeleri olması gerekiyor. 

Dondurma her ne kadar besleyici değeri yüksek bir yiyecek olsa da sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış olanları sağlığı tehdit edici nitelikte olabiliyor. Çünkü bilindiği üzere süt, mikroorganizmalara üremeleri için ideal bir ortam yaratıyor. Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolayca ve hızlı bir şekilde ürüyor ve zevkle yediğimiz dondurma sağlığımızı tehdit eder hale geliyor. Bu yüzden sağlık koşullarına uygun ortamlarda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalara yönelmek çok ama çok önemli.

Etiket okumak çok önemli

Paketlenmiş dondurmalar ve diğer buzlu gıdalarda da paket üzerindeki etiketi mutlaka okumalısınız. Ayrıca Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan üretim/ithalat izninin olup olmadığını ve son kullanma tarihini kontrol etmeli, izinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kesinlikle satın almamalısınız. Son olarak, bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların yeterli soğuklukta ve sürekli çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemesi gereken noktalar arasında yer alıyor.

Diyette dondurma tüketimi nasıl olmalı?

dondurma kalori

Sağlıklı beslenmeye dikkat ediyor ya da diyet yapıyorsanız diğer tatlılardan herhangi birini tüketmediğiniz takdirde haftada 2-3 kez 1-2top dondurma yiyebilirsiniz. Ancak dondurma yerken bazı noktaları es geçmemelisiniz. Örneğin dondurma yediğiniz günlerde diyet listenizden 1 porsiyon (1 su bardağı) sütü ve 1 porsiyonmeyve hakkınızı (1 adet elma veya 10-12 adet kiraz veya 3-4 adet kayısı vb.) silmelisiniz. Ayrıca külahta değil kapta yemeniz ve sos ilavesi yapmamanız da daha az kalori almanızı sağlayacaktır. 

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Türkan Eser

Türkan Eser Fabrikasyon dondurmaların hemen hepsi aşırı derecede şeker ve katkı maddesi içeriyor. Diğerlerinden bulmakta çok zor, bugünlerde. Ara sıra da olsa dondurma keyfimiz kalmadı. ☹️

15.07.2019
Yanıtla
Rahime Ozturk

Rahime Ozturk Yememeye

02.08.2019
Yanıtla
Betül Sarıçiçek

Betül Sarıçiçek Ne kadar pahalı olutsa o kadar kaliteli mi acaba

05.08.2019
Yanıtla
Aytunç Çavdar

Aytunç Çavdar Sade ye geç işte beaa

08.08.2019
Yanıtla
Orhun Yaşar

Orhun Yaşar kilo vermek istiyasak boğazımı tutmamız lazım bence

22.08.2019
Yanıtla
Gözde Özsavran

Gözde Özsavran Küllahsız asla

05.09.2019
Yanıtla