Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 26.07.2023 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Yazın yumurta tüketimimizi nasıl arttırırız?

Son zamanlarda çevrenizden çokça yazın yumurta tüketilmez ifadesini duyabilirsiniz. Peki gerçekten yazın yumurta tüketilmez mi? Bu yazımızda sizler için her gün yumurta tüketiminin vücuttaki etkilerini ve yaz mevsiminde yumurta tüketimimizi nasıl artıracağınıza değineceğiz.

Yazın yumurta tüketimimizi nasıl arttırırız?

Bunun için öncelikle, düzenli yumurta tüketiminin vücuttaki olası faydalarını bilmek gerekir. İşte düzenli yumurta tüketmenin vücuda olası yararları:

  • Beyin işlevi ve sağlığı için oldukça önemlidir.

  • Göz sağlığına katkıda bulunur ve göz bozukluklarına engel olur.

  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur.

  • Kansere yakalanma riskini azaltır.

  • Saçları besler ve güçlendirir.

  • Karaciğer dostudur.

  • Yaşlanma sürecini yavaşlatır.

  • Tokluk hissi oluşturur ve bu sayede porsiyon kontrolünü yapmayı kolaylaştırır.

Bu bilgiler doğrultusunda, yaz mevsiminde yumurta tüketimi konusunda birçok yanılgı olduğu bilinse de hala yazın yumurta yemek konusunda endişeleri olan insanlar bulunmaktadır. Kaynaklara göre, endişe büyük ölçüde yumurtanın doğasında sıcak olması ve yaz aylarında vücudu olduğundan daha da fazla ısıtabileceği gerçeğine dayanıyor. Ayrıca, yaz mevsiminde yumurtanın kokusundan dolayı tüketilmediği de bilinen bir gerçek.

Bütün bunların yanında, yukarıda da bahsettiğimiz gibi yumurtanın sağlık açısından yararları göz ardı edilemeyecek kadar fazla ve önemlidir. Örneğin, yaz aylarında yumurtayı diyetinizden çıkardığınız taktirde; A, D vitaminlerini, mineralleri ve oldukça önemli olan protein kaynağını ve diğer pek çok besin maddesini kaçırmış olursunuz. Son zamanlarda yapılan güncel bir çalışmada yumurtaların diyet tüketimiyle ilgili başka bir efsaneyi de ortadan kaldırdı. Araştırmacılar, prediyabetli ve tip 2 diyabetli kişilerde yumurta yemenin kalp ve damar hastalıkları riskini artırmayacağını öne sürdü. Ancak yumurta severleri ikiye ayıran bir diğer kafa karışıklığı ise, bütün yumurtanın mı yoksa sadece beyazının mı daha sağlıklı olduğudur. Yumurta sarısı bugünlerde yumurta severler arasında kötü besin haline gelse de yumurta sarısı aslında o kadar da korkulacak bir besin değildir. Yumurta sarısı, yağ ve kolesterol açısından zengin olmasına rağmen, yağda çözünen vitaminler ve mineraller ile vücudumuzun ihtiyaç duyduğu çeşitli diğer besinleri içerir. 

Bununla birlikte, yumurta sarısını yemeyi sevmeyen biriyseniz, yumurta aklarını diyetinize dahil etmenin birkaç kolay yolunu bulabilirsiniz. İşte yumurtayı diyetinize eklemenin alternatif yolları:

  • Yumurta akı çorbası: En sevdiğiniz çorbayı hazırlarken, biraz çırpılmış yumurta beyazı ekleyin ve besin oranını anında artırın.

  • Yumurta akı ve mantar sote: Doğranmış haşlanmış yumurta aklarını mantar ve biraz tuzla soteleyin ve akşam öğününüzün tadını çıkarın.

  • Yumurta akı salatası: Her zamanki salatanıza taze doğranmış haşlanmış yumurta akı ekleyerek daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

  • Bibimbap adı verilen Kore usulü geleneksel  bowl tarzı bir yemeğin üstüne haşlanmış yumurtanızı koyabilir ve lezzetinize lezzet katabilirsiniz.

  • Yumurta akı sandviç: Mükemmel bir kahvaltı öğesi için sağlıklı sandviçinize dilimlenmiş veya rendelenmiş haşlanmış yumurta akı ekleyin.

  • Siyah zeytin ve labne ile baharatlı fırında yumurta yapabilir ve kek kalıplarına koyup değişik sunumlar elde edebilirsiniz.

  • Vejetaryen strada turtası yapabilirsiniz. Sebze çeşitliliği ve yoğunluğu bakımından zengin olan bu omlet/turta tarifine bayılacaksınız.

Yumurtanın tüm besin değerlerini öğrenmek için ''Yumurta kaç kalori?'' sayfamıza uğramayı unutmayın. 

''Yumurtayı nasıl tüketeceğimi bilmiyorum'' diyorsanız da yumurta tarifleri sayfamıza göz atabilirsiniz. 

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan