Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Yemek Yemeyi Reddeden Çocuklarda Beslenme Önerileri
ayse acar 25.02.2014 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Yemek Yemeyi Reddeden Çocuklarda Beslenme Önerileri

Bazı çocuklar yemek yemeye karşı isteksizdir, yemek saatleri kaçıp kovalamacaya dönüşür.

Yemek Yemeyen Çocuk

Bebeklik döneminde rahatça doyurup beslediğimiz çocuklarımız 1 yaş sonrasında hareketlenip, ayaklandıklarında artık bizim onlar için sağlıklı olarak seçtiğimiz besinleri değilde kendi tercih ettikleri, şekerli ya da hamur işi gıdaları tercih etmeye başlarlar. Bebekliklerinde verebildiğimiz sebze-meyveler, çorbalar, süt kalori/yogurt-tam-yagli">yoğurt gibi gıdalar artık bazı çocuklarımız için yenilemeyecekler listesine girmiştir bile.

Artık yemek saatleri kaçıp kovalamaca, üzerimize boşalan yemek kaplarıyla anılır hale gelmiştir.

İşte bu dönemlerde çocuklarımızın daha sağlıklı beslenebilmesi için yapmamız gereken belli başlı prensipler vardır. Bunlara dikkat ettiğimiz takdirde yemek saatlerimiz daha doyurucu, besleyici ve eğlenceli hale gelecektir.

Yemek Yemeyen Çocuğa Nasıl Yemek Yedirilir?

1.Öneri:
Çocuğumuz biberonla gıdaları almakta direniyorsa öncelikle biberon alışkanlığından vazgeçmeli, bardakla ve kaşıkla beslenmemize devam etmeliyiz.

2.Öneri
Beyaz renkli olan süt ve süt ürünlerini tüketmekte zorlanan çocuklarımız için de süt veya yoğurdun içine meyve parçacıkları, pekmez koyabiliriz. Peyniri şekilli keserek kaşar peyniri, dil peyniri veya beyaz peyniri havuç parçaları, maydonoz veya domates ile süsleyerek tercih etmesini sağlayabiliriz.

3.Öneri:
Yemeklerden önce ve yemek sırasında çocuklara sıvı verilmemelidir.Çünkü sıvı alımıyla mide de tokluk hissi meydana gelecek,çocuk yemeyi reddedicektir.

4.Öneri
Farklı renk, tat ve şekillerde gıdaları farklı sunumlarda hazırlayarak sunmak etkili olacaktır.

5.Öneri
Yemek için yeterli zaman ayrılması ve bu zaman diliminin de yarım saati geçmemesi ve bir
Sonraki öğüne kadar besinin reddedilmesi durumunda herhangi bir besinin verilmemesi
gerekir.

6.Öneri
Yiyecekleri çocukların tercih edeceği şekilde, eline alarak kendisinin tüketebileceği şekilde hazırlamak( dilim havuç, alatalık, domates ve diğer meyvalar gibi)ve çocuğun tüketebileceği tarzda hoş görünümlü şekilli köfteler hazırlamak gibi seçenekler tüketimi arttıracaktır.

7.öneri
Unutulmamalıdır ki  çocuklar anne –babalarını modellerler. Hayatlarındaki gördükleri ilk örnek model anne –baba dır. Bu nedenle çocuktan sorumlu olan anne-baba ya da ilgilenen kişinin yemek yemeyle ilgili olumlu davranışlarda bulunması gerekir. Çocuğun tüketmesi istenilen besinin anne-baba tarafından onun yanında keyifle tüketilmesi gerekir.

8.Öneri
Grup halinde yemek yedirmekte özellikle seçici çocuklarda oldukça işe yaradığı görülmüştür. Piknikte, restoranda, okulunda hep birlikte yenen yemekler çocuk için olumlu bir davranış şekli olacaktır.

9.Öneri
Öğünler mutlaka düzenli olmalıdır. Ve çocuğun porsiyonlarının annenin seçimine göre değil, çocuğun ihtiyacına göre öğün miktarı ayarlanmaktadır. Çocuğun tüketemeyeceği porsiyonları sunmak, onun yemekten soğumasına ve elbette tüketmemesine sebep olacaktır.
Sonuç olarak; bu beslenme önerileri çerçevesinde, çocuğunuzun sağlık-hastalık durumu da göz önüne alınarak beslenmesi düzenlendiği takdirde besinlere karşı karşı oluşan isteksizlik, reddetme gibi olayları atlatmak çok daha kolay olacaktır.

Besinlerle ilgili yeme davranışaları unutulmamalıdır ki çocukluk döneminde şekillenmeye başlar.

Sağlıklı ve keyifli günler dilerim…

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir