Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Yeni Doğum Yapan Anneler İçin 12 Beslenme Önerisi
Damla Eda Özçoban 18.11.2014 3 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Yeni Doğum Yapan Anneler İçin 12 Beslenme Önerisi

Annenin beslenme şekli hamilelikte olduğu kadar, emziklilik döneminde de hem kendisinin hem de bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.

Yeni Doğum Yapan Anneler İçin 12 Beslenme Önerisi

Yeni doğum yapan annelerde beslenme durumu tıpkı hamilelik sürecinde olduğu gibi, bebeğin gelişimini doğrudan etkiler. Özellikle ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi bebek için çok önemlidir. Anne sütünün besin ögeleri açıdan yeterli olması ise annenin emziklilik dönemindeki beslenme şekli ile ilişkilidir. Bu nedenle annenin emziklilik döneminde beslenmesine dikkat etmesi ve özellikle de doğumda aldığı kiloları hemen vermeye çalışarak düşük kalorili diyetler uygulamaması gerekir.

Yeni doğum yapmış annelerde hormonal dengenin düzene girebilmesi için belli bir süre geçmesi gerekir. Annenin en az 6 ay boyunca yeterli ve dengeli beslenmesiyle beraber, emzirme ile zaten bir miktar ağırlık kaybı gerçekleşecektir.

Anne sütünün yeterli olması

Emziklilik döneminde anneleri en çok endişelendiren, sütlerinin yetip yetmeyeceğidir. Anne sütünün miktarını yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra, stresten uzak olmak, yeterince dinlenmek ve bebeği sık aralıklarla emzirmek de olumlu yönde etkiler. Bu sebeple annenin ruh ve beden sağlığına elinden geldiğince özen göstermesi gerekir.

Emzirme döneminde beslenme nasıl olmalı?

  1. Sıvı tüketimi emzirme döneminde annenin ilk dikkat etmesi gerekenlerden biridir. Günde en az 8-12 bardak sıvı tüketilmelidir. Süt, ayran, şekersiz veya az şekerli komposto, taze meyve suyu, ev yapımı limonata ve özellikle de su bu sıvı tüketimi içinde yer almalıdır. Her emzirmeden sonra bir bardak su içmenin ve emzirme esnasında su tüketmenin de yararı olacaktır.
  2. Alkol ve sigara tüketilmemelidir.
     
  3. Protein tüketimi de gün içinde dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Eğer herhangi bir alerji veya tüketmeyi engelleyecek bir sağlık problemi yoksa, her gün yumurta tüketmekyararlı olacaktır.Yumurtaya ek olarak, ana öğünlerde et veya etli sebze yemeği, kuru baklagiller tüketilebilir.
     
  4. Kalsiyum açısından zengin olan süt, peynir, yoğurt, pekmez, fındık, fıstıkgibi besinler gün içerisinde mutlaka tüketilmelidir.
     
  5. Kuru baklagil tüketimi bitkisel protein ve demir alabilmek açısından önemlidir. Kuru baklagiller emziklilik döneminde annede veya bebekte gaz sorununa neden olabilse de, bu herkes için geçerli değildir. Önceden suda bekletilip zar kısımları ayıklanarak pişirilirse bu sorunun oluşma riski azalacaktır. İlk seferde az miktarda tüketilip aneye veya bebeğe sıkıntı yaratıp yaratmayacağı gözlemlenebilir.
     
  6. Omega 3 yağ asitleri de bebeğin zihinsel gelişimi için etkili olacağından, emziklilik döneminde mümkünse haftada 2 kez balık tüketmek önemlidir. Eğer rahatsız olunmuyorsa küçük balıkları kılçıklarıyla tüketmek kalsiyum içeriğinden dolayı daha yararlı olacaktır.
     
  7. Meyve ve sebzeler vitamin ve mineral açısından zengindirler. Ara öğünlerde meyve ve ana yemeklerde de salata ile birlikte sebze tüketilebilir. Tam buğday veya ekmek-ile-tam-tahilli-ekmek-arasindaki-fark-nedir">tam tahıllı ekmek tüketimi de ihmal edilmemelidir.
     
  8. Katkı maddesi içeren besinler tüketilmemelidir. Salam, sosis, sucuk, konserve gibi ürünler bunlara örnektir.
     
  9. Demir alımına dikkat edilmelidir. Gebelik süresince de kontrol altında tutulan anemi (kansızlık) sorununa emziklilik döneminde de dikkat edilmesi gerekir. Demir yönünden zengin olan besinler et, tavuk, yumurta, balık, karaciğer, kuru üzüm, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, ceviz, fındık gibi besinlerdir.
     
  10. Çay – kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır.Anemi hastalığı riskini en aza indirmek için çay ve kahve mümkün oldukça tüketilmemeli, tüketilecekse de açık çaya birkaç damla limon eklenerek yemeklerden en az 1 saat önce veya sonra tüketilmelidir.
     
  11. Kızartma ve yağ oranı yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Bu gebelikte alınan kiloların daha da artmasını engelleyip, ağırlık kaybına da yardımcı olacaktır.
     
  12. Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Yeni doğum yapan anneler yemek yaparken iyotlu tuz kullanmalı ve yemeklere daha sonra fazladan tuz eklememelidir.
facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

Ismail Özkan

Ismail Özkan Teşekkür ederim aydınlatıcı bir cevap vermissiniz

17.12.2018
Yanıtla

İlgini Çekebilir