Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Yeni Yılda Ödeme Veda
Elif Temizel Eyüp 19.12.2013 2 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Yeni Yılda Ödeme Veda

Yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde, beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük değişiklerle ödemlerden kurtulabilir, yeni yıla çok daha hafif girebilirsiniz.

Mevsim geçişleri, havaların soğumasına bağlı olarak aktivitelerin kısıtlanması, özellikle de kadınlarda regl ve menopoz dönemleri ile beslenme düzensizliğinin görülmesi fizyolojide farklılıklar oluşturur. Bu farklılıklardan en belirgini vücutta oluşan ödemdir.

Ödem, vücutta sıvı birikmesidir. Bu durum yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, kalp damar hastalıkları ve hormonal düzensizlikler ödeme yol açabilir. Genellikle kadınların adet ve menopoz dönemlerinde de ödem oluşumu görülür. Fazla kilo, hareketsiz yaşam, gerginlik, stres, glisemik indeksi yüksek karbonhidrat tüketimi, bol tuz ve tuz içeren beslenme şekli de ödem oluşumuna neden olmaktadır.

Ödemi önlemenin en temel yolu, gün içerinde tüketilen su miktarının arttırılması ve tuz tüketiminin kısıtlanması ile sodyum alımının azaltılmasıdır. Yüksek miktarda sodyum vücutta sıvı tutulmasını sağlayarak ödem miktarını arttırır.

Vücuttaki ödem oluşumunu engellemek için;

- Salamura, zeytin, turşu gibi yoğun tuz içeriği olan besinlerin,
- Çikolata, şeker, beyaz un içeren besin maddelerinin,
- Soya sosu, meyan kökü içeren besinlerin,
- Alkollü içkilerin,
- Kola gibi asitli içeceklerin, meşrubatların,
- Karbonatlı içeceklerin,
- Kafein içeren içeceklerin,
- Kabartma tozu eklenen besinlerin,
- Fazla protein ve aşırı yağ içeren süt ürünlerinin tüketiminin sınırlandırılması gerekmektedir.

Bunların yanında fazla miktarda katkı maddesi içeren ürünleri, salam, sosis, sucuk gibi sodyum oranı yüksek şarküteri ürünlerin de günlük beslenmenin dışında tutmak gerekir.

Ödemi atmaya yardımcı olabilecek besinler; probiyotik yoğurt, maydanoz, salatalık, elma, armut, portakal, ananas, nar, kivi, kabak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıl ürünleri, mısır püskülü, kiraz sapı, karahindiba otu, tarçın, karanfil ve bu baharatlardan elde edilen bitki çaylarıdır. Bu besinlerin tüketiminin yanında, gün içinde tüketilen su miktarı da 2-2,5 litre olmalıdır.

Kilo kontrolünü sağlamak için düzenli beslenmek ve buna bağlı olarak fazla kilolardan kurtulmak, yağ dokularının damarlar üzerinde oluşturduğu basıncın azalmasına, dolaşımın hızlanmasına ve vücuttaki sıvı dengesinin sağlanmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, düzenli fiziksel aktivite sıvı dengesinin düzenlenmesine yardım ederek vücutta su tutulmasını engeller.

Ödemlere Veda Çayı

1 avuç Mısır püskülü + 2 avokado yaprağı + 2 adet hünnap kurusu + Limon kabuğu + Elma dilimleri; hepsi 5 su bardağı sıcak suya konur. 2 çubuk tarçın ve karanfil eklenerek kaynatılır. Üzerine 2 poşet yeşil çay ve 1 poşet ıhlamur eklenerek 3 dk demlenir. Süzülüp gün boyu içilir.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

Tülin Erdem

Tülin Erdem bu çayı ne sıklıkta içebilirz

30.12.2013
Yanıtla

İlgini Çekebilir