Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 11.02.2020 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Yoga beyni nasıl etkiliyor?

Yoganın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden artık herkes haberdar; ancak bahsi geçen bu etkilerin içinden, hakkında yeni bilgi edindiğimiz bir tanesi var ki son derece heyecan verici.

Yoga beyni nasıl etkiliyor?

Brain Plasticity dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, yoga, beyin sağlığını pozitif yönde ciddi bir şekilde etkiliyor.

Araştırmayı yapan ekip, yoganın beyin üzerindeki yapısal ve fonksiyonel etkilerine dair yapılmış olan 11 geçmiş çalışma üzerinde incelemelerde bulundu. Bahsi geçen bu araştırmalarda, düzenli bir şekilde yoga yapan ve yapmayan insanların beyin yapılarındaki farklılıkların ortaya çıkarılması amacıyla MRI gibi beyin görüntüleme teknikleri kullanılmıştı.

Derlenen çalışmaların analizi, beklenildiği gibi yoganın beyin üzerindeki etkilerine dair çarpıcı benzerliklerin olduğunu ortaya koydu. Göze çarpan ilk etki,hafızanın işlenmesinde rolü olan ve yaşla birlikte küçüldüğü bilinen hipokampüsteki yükseliş oldu. Ayrıca her türlü beyin fonksiyonu, duygular ve öğrenme ile ilişkili olan amigdala ve prefrontal korteks hacmindeki artışın da belirgin olduğu sonucuna varıldı.

Sırt ağrılarına birebir 4 yoga pozu

İki grubun beyin görüntüleme sonuçlarındaki farkın somut olarak ortaya konmasının yanı sıra, yoga yapan gruptaki katılımcıların bilişsel fonksiyonlarını ölçen testlerde ve duygusal düzenleme ölçümlerinde daha iyi sonuçlar ortaya koydukları da görüldü.

Yoganın duygu düzenleme işleyişindeki en büyük etkisinin ise stres yönetimiüzerine olduğu ortaya çıktı. “Yoga uygulamaları, stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltmaya yarayan duygusal düzenlemelerin iyileşmesine yardımcı oluyor.” diyor araştırmadan Neha Gothe. “Ve bu durum, beyin işleyişinde pozitif etkileriberaberinde getiriyor gibi görünüyor.”

Yoga sadece kadın sporu değil!

Elde edilen bu verilerin, dünya üzerinde milyonların hayatını zor koşullarda yaşamalarına sebebiyet veren birtakım hastalıklara umut ışığı olabileceği son derece net. Çünkü yoga yapan kişilerde daha büyük oldukları saptanan bazı beyin bölümleri – hipokampüsgibi – yaygınlıkla görülen bazı ciddi hastalıkların sebebi ve bu veriler, bunlar üzerindeki ilerlemelerin olasılığını arttırıyor. Bu tür çalışmalar sayesinde bunama ve Alzheimergibi yaşla ilişkili sinirsel dejeneratif hastalıklarla mücadele yöntemlerine dair yeni bir şeyler öğrenebiliriz.

Ancak bu verilerin doğrulanması ve katılımcılara aylarca yoga yaptırmak, beyindeki değişimleri ölçmek ve bilişsel performanslar üzerinde çalışmak gibi geniş kapsamlı projelerin başlanması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

Yoganın beyin üzerinde sebep olduğu bu değişimlerin kaynağına dair daha fazla cevabın bulunması, yapılacak olan bu türde çalışmaların sayısına ve hızına bağlı. “Yoga, doğası gereği aerobik değil; dolayısıyla beyindeki bu değişimleri getiren başka mekanizmalar olmalı.” diyor Gothe. “Şimdilik bu mekanizmaların ne olduklarına dair elimizde herhangi bir kanıt yok.

İşte size yoga seanslarını sürdürmeniz için mükemmel bir neden daha. Araştırmacılar daha fazla çalışmanın yapılmasını şart koyuyorlar; ancak bu çalışmayı ciddiye alıp yogayı, ileriki yıllarda ortaya çıkabilecek hastalıklara önlem olarak da yapmanın ne size ne de çevrenizdekilere zararı olur!

KAYNAK

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan