Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 13.06.2021 4 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

Yoga ve pilatesin farkları

Yoga ve pilatesin birbirine benzediği düşünülür ancak tamamen farklıdırlar. Şimdi bahsedeceğimiz farklar hangisinin sizin için en iyi egzersiz olduğuna karar vermenize yardımcı olacak.

Yoga ve pilatesin farkları

Birçoğumuz tarafından ihmal edilse de sağlığımızı iyileştirecek temel bileşenlerin başında egzersiz geliyor. Sağlıklı beslenme, egzersiz, iyi bir sosyal yaşama bağlı temiz bir zihin, bunlar bizi ileriye taşıyan ve dinç tutan puzzle parçaları aslında.

Egzersiz hayatınızın ne kadarında var biraz düşünün. Belki uzun zamandır spor yapıyor olabilirsiniz ya da daha önce bir spor salonunun kapısından bile girmemiş olabilirsiniz. Belki açığı sadece yürüyüşle kapıyorsunuz. Bunların hepsinden önce kendi bedeninizi tanımanız ve kendinizi en iyi hissettirecek egzersizi seçmeniz gerekiyor. Çünkü hangi egzersizlerin  hedefleriniz ve vücudunuz için en uygun olduğunu belirlemek zor.

Bununla birlikte çoğu insan yoga ve pilates arasında seçim yapmakta zorlanıyor. Uzaktan bakan bir insan için neredeyse aynı gibi gözüken bu iki egzersiz biçimi aslında bambaşka kapılara açılıyor. Biz de yoga ve pilatesi daha yakından tanımanızı sağlayacak farkları bu yazıda topladık.

Pilates ve yogayı ayıran yönler

Pilates ve yoga, duruş, esneklik ve kas gücünü geliştirmek için belirli pozisyonları ve hareketleri kullanan zihin-beden uygulamaları olsa da, yöntemleri birbirinden farklıdır. Yoganın amacı zihni, bedeni ve ruhu birleştirmektir. Yoga eğitmenleri zihni ve bedeni bütün bir yapı olarak görürler. Teknikler uygun ortamda doğru bir biçimde kullanılırsa, yoga vücudu iyileştirmenin ve zihinsel uyumu bulmanın bir yolu olabilir. Bu yüzden yoga terapötik bir aktivite olarak kabul edilir. Vücudunuza daha fazla esneklik sağlarken en stresli zamanlarda bile rahatlamayı destekler. Çevrenizde de gözlemleyebileceğiniz gibi çoğu insan hayatın stresli yönlerinden biraz arınabilmek için yoga derslerinin kapısını çalar.

Yogada, bir egzersiz minderi üzerinde çeşitli hareketler yapılır ve vücudun ağırlığı, egzersiz için bir direnç olarak kullanılır. Bu aktivite büyük bir odak gerektirir ve her pozisyonun içeri ve dışarı gönderdiği enerjileri yakalayabilmek önemlidir. Pozlar farklı ihtiyaçlar ve amaçlar için tasarlanmıştır. Bu pozlar esneklik, güç, denge ve dayanıklılığı artırmaya da yardımcı olur. Ancak biraz önce bahsettiğimiz gibi bu uygulamada asıl nokta nefes egzersizleri ve meditasyonu birleştirerek zihni, bedeni ve ruhu bütünleştirmeye odaklanmaktır. Yoganın fiziksel kısmına ‘hatha’ denir. Bir dizi özel poz ve nefes egzersizine odaklanılır. Farklı bir sürü yoga çeşidi bulunur.

Yoga çeşitleri

Ashtanga yoga: Derin nefes almaya odaklanmışken, önceden belirlenmiş bir dizi poz boyunca hızlı bir şekilde hareket ettiğiniz normalden daha hızlı tempolu bir formu.
Bikram yoga: “Sıcak yoga” olarak da adlandırılır. 29-43 derecearası sıcaklıklarda ısıtılmış odalarda uygulanır.
Nazik yoga: Sadece yavaşça uzanmaya ve derin nefes egzersizlerine dayalıdır.
Kundalini yoga: Şifa, dönüşüm ve farkındalık yogasıdır. Enerjiyi arttırmak için farklı pozlar ve nefes alma tekniklerinin yanı sıra ilahi meditasyonlarıda içerebilir.
İyengar yoga: Pozlarda hassasiyet ve hizalamaya odaklanmak için kayışlar, bloklar veya sandalyeler gibi aksesuarlar da kullanılır. Bütün bu destekler kişinin vücuduna ve enerjisine göre farklılık gösterir.
Onarıcı yoga: Vücudunuzun tamamen rahatlamasına izin vermek için daha uzun süre basit pozlarda egzersiz yapacağınız anlamına gelir.
Vinyasa / power yoga: Ashtanga yoganın bir dalı olan vinyasa, güç, esneklik ve dayanıklılık oluşturmak için tasarlanmış aktif ve daha çok fitness tabanlı bir formdur.

Peki ya pilates?

Pilatesin de aklında aynı amaçların birçoğu var, ancak pilates ve yoga arasındaki en büyük fark, mat çalışmalarına ek olarak farklı egzersiz aletlerinin de olabileceğidir. Pilates zihinden çok tüm vücudu çalıştırmaya odaklanır.

Odak, vücudun çekirdeğidir (karın,kalça ve sırt). Çekirdeğinizi tonlamak ve güçlendirmek, vücudunuzu kasları şişirmeden uzun ve yalın hale getirmek için tasarlanmıştır. Böylece vücudun bütün bölgelerini rahatça hareket ettirebilir ve bedeni hem içte hem de dışarıda daha güçlü hale getirir. Dengenin esneklik ve güç arasında olması amaçlanmıştır. Bu sayede daha güçlü ve biraz daha zayıf kas grupları geliştirerek vücudun kendi dengesini bulması sağlanır. Çoğu insan, kendi vücut ağırlığınızı direnç olarak kullanan ve belirli bir dizi hassas, kontrollü hareketleri takip eden mat egzersizlerine odaklanır. Bu egzersizler yeni başlayanlar için temel hareketlerle başlar ve vücudun tepkisine göre doğal bir ilerlemeyle daha gelişmiş hareketler eklenir.Son günlerde yaygınlaşmaya başlayan formunda ise ekipmanlar kullanarak destek sağlanır. Direnç sağlamak için kayar tahta ve kablolar, makaralar ve yaylar içeren ekipmana Reformer denir. Tuhaf görünümlü bu aletin sizi korkutmasına izin vermeyin. Size neyin iyi geleceğini anlayabilmek için denemek en güzel yoldur.

Özetle yogada bedensel bir yolculukla zihnimizi keşfederken, pilateste bedenimizin güçlendiğini hissetmeye odaklanıyoruz. Bu iki egzersize başlamadan önce istediğiniz şeyin hangisi olduğunu biraz düşünün ve matın üzerinde kendinizi bulmaya izin verin!

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Zuhal Şen

Zuhal Şen Bğgğgğgğggğgğgffgggğf Vvğvvücğv

29.06.2021
Yanıtla
Zuhal Şen

Zuhal Şen ;’rşrrlrtltttştptptcckcğcğdptğfpfpfpv

14.07.2021
Yanıtla
Zuhal Şen

Zuhal Şen Hşhlgltlg şssixxğxpcpflfpo

29.07.2021
Yanıtla