Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 20.10.2017 2 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Yoksa Zehirlendim mi? Besin Zehirlenmesi Nedir?

Her karın ağrısında “Acaba zehirlendim mi?” diye şüpheye düşmemek için besin zehirlenmesinin belirtilerini ve bu durumla karşılaştığında ne yapman gerektiğini öğrenmelisin!

Yoksa Zehirlendim mi? Besin Zehirlenmesi Nedir?

Besin zehirlenmesi herhangi bir yiyecek ya da içeceğin tüketimi sonucu meydana gelen enfeksiyon veya intoksikasyon durumuna verilen genel isimdir.

  1. Besin enfeksiyonları, zararlı bakterilerin ürediği bir yiyeceğin yenmesi sonucu oluşan besin zehirlenmeleridir.
  2. Besin intoksikasyonu ise toksin (zehir) üreten bazı bakterilerin ürettiği toksinli yiyeceğin yenmesi ile oluşan besin zehirlenmeleridir.

Besin zehirlenmeleri, özellikle yaz aylarında artış gösterir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilişkili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilir.

Besin Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Besin zehirlenmeleri genellikle aniden başlar, kontamine olmuş besinler yendikten sonra hastalık belirtileri 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilir. İshal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrıları ve karında kramplar gibi sindirim sistemini ilgilendiren şikayetlerin yanı sıra, bazen ateş de görülebilir.

Besin Zehirlenmesinden Şüpheleniyorsan Ne Yapmalısın?

Besin zehirlenmelerinin klasik belirtileri mide bulantısı, kusma ve ishaldir.

Kusma ve ishal vücudun zehri dışarı atma yöntemlerindendir. Bu nedenle kesinlikle bulantı ve ishali önleyici ilaçlar kullanılmamalıdır.

İshal ve kusmanın artacağı varsayımıyla hiçbir şey yememek yanlış bir davranıştır. İshal tedavisinde yapılacak en doğru şey dinlenmek ve bol miktarda sıvı (temiz içme suyu, ayran, şekersiz çay vb.) almaktır.

İshal geçene kadar yoğurt, pirinç lapası, haşlanmış patates, ekşi elma ve taze şeftali suyu vb. besinler alınmalı, sebzeler pişirildikten, meyveler de yıkayıp kabuğu soyulduktan sonra yenmelidir. Erik, kayısı, incir, üzüm, karpuz gibi meyveler bağırsak hareketlerini artırdığı için tercih edilmemelidir.

Ne zaman doktora başvurmalısın?

Kanlı ishal varsa, ishal ile birlikte boyun sertliği, şiddetli baş ağrısı veya ateş varsa, zehirlenme belirtileri iki günden fazla süredir devam ediyorsa hemen bir doktora başvurulmalıdır.

Bir besinin veya yiyeceğin bozulduğundan şüphe ediliyorsa asla tadına bakılmamalıdır. Unutulmamalı ki, besin kaynaklı hastalıklara neden olan bakteriler gözle görülemez, koklanamaz ve tadı algılanamaz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Buse Yksll

Buse Yksll Balık yedikten sonra süt içildiğinde zehirlenme her zaman olur mu?

08.11.2017
Yanıtla