Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 02.11.2016 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Yorgunluk aslında nedir?

Yorgunluk aslında nedir?

Yorgunluk?

Yorgunluk, fiziksel ya da mental olarak bir nedene bağlı olan ve hayat kalitesini düşüren bir durumdur.  Çevresel etmenler, stres, hastalık ya da kötü beslenme yorgunluğa yol açabilir. Az beslenme  ya da çok beslenmede veya öğünlerde basit karbonhidrattan zengin beslenildiğine vücudun şeker dengesinde ani oynamalar olduğundan yorgun hissedilebilir. Diğer bir yandan, beslenme biçimi bireyin inisiyatifine kalmıştır. Neyi,  nasıl, ne ile birlikte tükettiği yorgunluk durumu açısından önemli yer tutar.  Özellikle kötü beslenme açısından bazı noktaların üzerinde durulması gerekmektedir.

B12

Örneğin, B12 vitamini eksikliğinde vücutta yorgunluk, baş ağrısı, depresyon, anemi vb. rahatsızlıklar görülebilir. Bu nedenle eksikliğinde B12 vitamininden zengin kırmızı et tüketilmesi önerilir.

B6

B6 vitamini, sağlıklı bağışıklık sisteminde ve normal sinir fonksiyonlarını korumada önemli yer tutar. Bağırsakları etkileyen otoimmun hastalıklarda aranan bir vitamindir. Depresyon, kafa bulanıklığı, yorgunluk vitamin B6 eksikliği durumunda daha da şiddetlenir. Eksiklik durumunda zenginleştirilmiş tahıllar, fasulyeler, kümes hayvanları, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve portakal gibi besinler tüketilmelidir.

D vitamini

D vitamini eksikliği anne sütü alan bebeklerde, yaşlılarda, koyu tenli insanlarda, çölyak hastalarında ve obez bireylerde görülme riski daha fazladır.  Zenginleştirilmiş süt ürünleri, meyve suları, somon, ton balığı ve yeterli gün ışığı alımı çok önemlidir.

Mineraller

Vitaminler kadar mineraller de yorgunluk üzerine etkilidir. Demir minerali ise bunlardan biridir. Bu mineralin eksiliğinde anemi görülmektedir. Hastalık belirtisi gösterilmese bile eksikliği yorgunluğa yol açmaktadır. Demirin ana kaynağı, yağsız kırmızı et, baklagiller, ıspanak ve zenginleştirilmiş kahvaltılardır.

Magnezyum

Magnezyum eksikliğinde ise kas krampları ve kas seğirmeleri görülmektedir. Tam buğday unundan ekmek, kurubaklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine ağırlık verilmelidir.

Yorgunluk durumu için bazı öneriler;

  • Öğün atlamadan ve aç kalmadan gününü geçir.
  • Yatmadan önce yeme alışkanlığını terk et.
  • Basit karbonhidratı hayatından çıkar (cips, bisküvi, kraker, grisini ve benzerleri).
  • Şekerli, gazlı ve alkollü içeceklerin tüketimini azalt.
  • Bol miktarda taze sebze ve meyve tüketmeye özen göster.
  • Kaliteli proteinleri (yumurta, yoğurt, balık) ihmal etme.
  • Mineralli su içmeyi unutma.
  • Tuz tüketimine dikkat et.
  • Karbonhidrat, yağ ve proteinden dengeli beslen.
  • Fermente edilmiş -mayalanmış- gıdaları ve salamura besinleri sınırla.
  • Etiket bilgisi okumaya dikkat et. Etiketleri doğru okumak için bu yazıdan yararlanabilirsin.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan