Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 10.07.2023 10 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Yumurta Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Birçok farklı diyet duyuyor ve kilo verdiren mucize olduğuna inanıyoruz. Peki yumurta diyeti bunlardan biri mi? Yumurta diyeti fazla kilolar için iyi bir seçenek mi?

Yumurta Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Yumurta diyeti, kilo vermeye yardımcı olabilecek yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı ve düşük kalorili bir diyettir. Bu diyet kas kütlesini kaybetmeden hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Yumurta diyetinin birkaç versiyonu bulunur, ancak her birinde yalnızca su veya kalorisiz içecekler tüketilir. Çoğu meyve, makarna, ekmek ve pirinç gibi karbonhidrat ve doğal şeker bakımından yüksek gıdaların tüketiminden uzak durulur. Yumurta diyetinin süresi 14 gündür. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olmak üzere 3 öğünden oluşmaktadır. Su veya kalorisiz içecekler dışında atıştırmalık bulunmamaktadır.

Birkaç versiyonu bulunan bu diyetin temelde hepsi aynı şekilde çalışır. Her güne yumurta ile başlar ve gün boyunca az porsiyon yağsız protein tüketimi sürdürülür. 

Yumurtanın 100 gramında 155 kcal bulunur. Besin değeri açısından zengin, vitaminler ve mineraller açısından yüksektir. Bir protein olan ve %100 vücut proteinine dönüşebilen yumurta A, B2, B6, B12, Folik asit, D, E vitaminleriyle demir, kalsiyum, fosfor, bakır, selenyum gibi mineraller içerir. 

Yumurta Diyeti Nasıl Yapılır?

Yumurta diyeti, hızlı bir şekilde kilo vermeyi sağlayan düşük kalori diyetlerden biridir. Yumurta diyetinde nişasta içermeyen sebzeler,  yağsız proteinler ve düşük karbonhidratlı meyveler ile birlikte günde birkaç porsiyon haşlanmış yumurta tüketilir. Bu diyette, su ve şekersiz çay veya süt veya kremasız kahve gibi kalorisiz içeceklerin tüketimine izin verilmektedir. Yumurta diyeti genellikle 7 gün uygulanır. Diyet süresince 3 ila 7 kilo verilebileceği belirtilmektedir. 

Diyet, sağlıklı besin gruplarını içerir. Ancak birçok besini kısıtladığı için uzun süre uygulanmaz. Bununla birlikte kişi diyet sonrasında verdiği kiloları geri alabilir. 

Yumurta diyetinin birkaç farklı versiyonu bulunmaktadır. Bunların tümünde yumurta, protein alımının önemli noktasıdır. Yumurta diyetinin üç versiyonu şu şekildedir. 

Geleneksel yumurta diyeti: Geleneksel yumurta diyetinde kişi çeşitli kaynaklardan protein alabilir. Bu diyetin en popüler versiyonu geleneksel yumurta diyetidir. Düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeren diğer diyetlerle benzerlik gösterir. Geleneksel yumurta diyetinde tüketilebilecek diğer besinler şunlardır.  

  • Yağsız protein

  • Lahana, brokoli ve ıspanak gibi düşük karbonhidrat içeren sebzeler

  • Genellikle günde 1-2 porsiyon meyve

  • Makarna, ekmek ve pirinç gibi yüksek karbonhidratlı yiyecekler sınırsız olarak tüketilebilir. 

Geleneksel yumurta diyeti örneği şunları içerir. 

  • Kahvaltı: İki yumurta ve düşük karbonhidratlı bir sebze

  • Öğle yemeği: Yeşil salata ile yağsız protein

  • Akşam yemeği: Yumurta veya yağsız protein ve düşük karbonhidrat içeren sebzeler

Yumurta ve greyfurt diyeti: Bu yemek planında, bir kişi yukarıdaki ile aynı düşük karbonhidrat, yüksek protein beslenme planını uygular. Buna ek olarak her öğünde yarım greyfurt tüketilir. 

Yumurta ve ananas diyeti şunları içerir.

  • Kahvaltı : İki yumurta ve 1 dilim ananas

  • Öğle yemeği : Bir porsiyon yağsız protein, ıspanak ve 1 dilim ananas

  • Akşam Yemeği : 1 dilim ananas ile balık veya yumurta gibi bir porsiyon yağsız protein

Aşırı yumurta diyeti: Aşırı yumurta diyeti her öğünde yalnızca yumurta ve su tüketimini içerir. Kısıtlayıcı olması nedeniyle takip etmesi zor olabilir.

Yumurta Diyetini Kimler Yapabilir? 

Yumurta diyeti, kolesterol seviyesi yüksek kişiler tarafından uygulanması tavsiye edilmemektedir.

Safra kesesi olmayan kişilerin yumurta tüketmesi riskli olabilir. Bu nedenle de doktora danışmadan diyetin uygulanmaması gerekmektedir.  

Kalp hastalığı olan kişilerin yumurta yemekten kaçınmak faydalıdır çünkü kolesterolün kalp hastalığı için tetikleyici bir unsur olduğu düşünülür.

Yumurta, vücutta bazı alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle de kişilerin yumurta alerjisi olup olmadığına dikkat etmeleri önemlidir. 

Yumurta Diyetinde Ne Yemelisiniz?

Genel olarak, yumurta diyeti yağsız proteinler, sebze ve meyve tüketimini içerir. Yumurta diyetinin tüm versiyonları, yumurta bazlı yemek yemeyi gerektirir. Aşağıda yumurta diyetinde tüketilebilecek besinlerin listesi verilmitşir.

  • Yağsız protein:Tavuk, balık, bonfile

  • Sebzeler: Brokoli, Ispanak, kuşkonmaz, kale,mantar 

  • Meyveler:Greyfurt, diğer turunçgiller, çilek, ananas

Yumurta Diyetinde Ne Yememelisiniz?

Yumurta diyetinde tüketilmemesi gereken besinler şunlardır.

  • Meyveler: Yumurta diyetinin bir versiyonunda greyfurt dışındaki tüm meyvelerin tüketimi kısıtlanmıştır. Diğer versiyonlarda ise çeşitli meyveler tüketilir. 

  • Nişastalar: Ekmek, mısır gevreği makarna, patates, havuç, mısır

  • İşlenmiş Gıdalar: Şeker, şekerli yiyecekler, işlenmiş etler, kızarmış yiyecekler

  • İçecekler: Alkol, meyve suyu, şekerli içecekler

Bir haftalık Yumurta Diyeti Listesi Nasıl Olmalıdır?

Bir haftalık yumurta diyeti listesi aşağıda verilmiştir.

Pazartesi

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta ve 1 dilim ananas

Öğle yemeği: Salata ve tavuk

Akşam yemeği: 5-6 adet çilek, salata ve 2 yumurta

Salı

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta ve 1 dilim ananas

Öğle yemeği: 2 pişmiş yumurta ve buharda pişirilmiş sebze 

Akşam yemeği: 1 porsiyon balıklı salata

Çarşamba

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta ve 1 dilim ananas

Öğle yemeği: Salata ve tavuk

Akşam yemeği: 2 yumurta, 5-6 adet çilek ve vejeteryan salata 

Perşembe

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta ve 1 dilim ananas

Öğle yemeği: Buharda pişirilmiş sebzeler, az yağlı peynir ve 2 yumurta 

Akşam yemeği: Salata ve tavuk

Cuma

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta ve 1 dilim ananas

Öğle yemeği: Ton balıklı salata

Akşam yemeği: Salata ve 2 yumurta

Cumartesi

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta ve 1 dilim ananas

Öğle yemeği: Salata ve tavuk

Akşam yemeği: Meyve

Pazar

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta ve 1 dilim ananas

Öğle yemeği: Buharda pişirilmiş sebzeler ve tavuk

Akşam yemeği: Buharda pişirilmiş sebzeler ve tavuk

Yumurta Diyetinin Faydaları Nedir?

Yumurta diyetinin olası faydaları aşağıda listelenmiştir;

  • Yumurta diyeti aç hissetmeden kilo vermeye yardımcı olur.

  • Yağ yakımını hızlandırır.

  • Hızlı kilo kaybı sağlar.

  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

  • Kalp sağlığını korur.

  • Göz bozuklukları için faydalıdır ve genel göz sağlığını korur.

  • Kas ve kemik sisteminin gelişimini destekler.

  • Amino asit içerikleri vücudun beslenmesini sağlar.

  • İyi kolesterolün yükselmesini sağlar.

  • Yumurta yüksek miktarda vitamin, mineral ve  protein içeren besleyici bir besindir. 

  • Yumurta diyeti, işlenmiş besinlerin tüketiminden uzak durmayı içerir. 

Yumurta Diyeti ile Kaç Kilo Verilebilir?

Yumurta diyeti, düşük karbonhidrat ve kalori içeren ancak protein bakımından yüksek olan bir diyettir. Bu diyet ile 1 haftada 3-5 kilo vermek mümkündür. Yumurta diyeti, kas inşa etmek için yeterli proteini alırken, hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur. 

Bu tür diyetler hızlı kilo kaybını sağlar, ancak diyetin bitiminden verilen kilolar geri alınabilir. Haşlanmış yumurta diyeti ağırlıklı olarak meyve, sebze ve yağsız protein tüketimini sağlarken, diğer besin kategorilerini kısıtladığı için uzun vadede sürdürülememektedir. Uzun süre uygulandığında ise sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Sağlıklı bir kilo kaybı için tüm besinleri içeren bir beslenme planını uygulamak önemlidir.   

Yumurta Diyetinin Zararı Var mı?

Yumurta diyeti bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle de yumurta alerjisi olan kişilerin bu diyeti uygulamaktan kaçınması gereklidir. Bununla birlikte uzun süre uygulanan yumurta diyeti kemik yoğunluğuna, kalp sağlığına ve sindirimine zarar verebilir.

  • Kalsiyum eksikliğine sebep olabilir: Yumurta diyeti iyi bir kalsiyum kaynağı olan süt ürünlerini içermediği için kalsiyum eksikliğine sebep olabilir. Yumurta diyetinin daha katı versiyonlarında, kalsiyum içeriği yüksek sebzeleri içermez. Her gün bir yetişkinin 1.000 ila 1.300 miligram arasında kalsiyuma ihtiyacı bulunmaktadır. Bir adet yumurtada yaklaşık 24 miligram kalsiyum bulunur. Bir porsiyon pişmiş yeşillik veya nişasta içermeyen sebzeler ise 100 miligramdan az kalsiyum içerir.

  • Kemik yoğunluğunu azaltabilir: Düşük kemik yoğunluğuna sahip kişiler, özellikle menopoz sonrası kadınlar, yeterli kalsiyum almadıkları takdirde sağlık sorunları yaşama olasılıkları daha yüksektir. Yeterli kalsiyum tüketilmediğinde kalp hastalığı ve bazı kanser riski daha yüksek olabilir.

  • Yüksek kolesterol içerir: Kalp hastalığı riski  yüksek olan kişilerin yumurta diyetine başlamadan önce bir doktora danışmaları önerilir. 

  • Düşük kalori içerir: Bir adet yumurta 78 kaloriye sahiptir ve günlük kalori ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar besin tüketmek zordur. Bunun nedeni diyette tüketilen besinlerin düşük kalorili olmasıdır. Bu tür kısıtlayıcı bir beslenme planı uygulamak enerji kaybına neden olabilir ve metabolizmayı desteklemek için düzenli egzersiz yapmayı zorlaştırabilir. 

  • Düşük lif içerir: Lif, düzenli sindirim için önemlidir. Diğer hayvansal gıdalar gibi, yumurtada da doğal olarak lif bulunmaz. Yumurta diyetinde tüketilen ana besin kaynağı yumurta olduğundan bir kişi meyve ve sebze tüketse bile günlük olarak alınması gereken lif miktarına ulaşamayabilir. Lif, sindirim sistemine yardımcı olur, ancak aynı zamanda diyabet, kalp hastalığı ve kilo kaybı için de faydalıdır. 

Yumurta Diyeti İle İlgili Makaleler Nelerdir?

Yumurta diyeti ile ilgili makaleler şunlardır.

  • Atopik dermatitte biyobelirteç olarak eozinofil ve IgE. (Mehmet yaşar Özkars)

  • Kaliteli Proteinlerin (Yumurta Proteininin) Yanıklı Hastalarda Kan Proteinleri ve İyileşme Sürecine Etkisi(Jale Yücemen, Mehmet Haberal)

  • Sağlıklı Beslenme ve Akdeni̇z Di̇yeti̇ (Prof. Dr. Ayşe Baysal)

  • İnce  Barsak  Hastalıkları  İçin  Diyetler (Nazan  Manav)

Yumurta Diyeti ile İlgili Kitaplar Nelerdir?

Yumurta diyeti ile ilgili kitaplar şunlardır.

  • 1 Haftada 5 kg ‘Nasıl’ Verilir? (M. Turgay Köse)

  • Yağ Yiyin Yağ Yakın: Neden Tükettiğimiz Yağlar Kilo Vermenin Ve Zindeliğin Anahtarıdır (Dr. Mark Hyman)

  • 45'ten Sonra (Yavuz Yörükoğlu)

  • 30 Günde 10 Yıl (Yavuz Yörükoğlu)

  • Diyet Ettim Sağlıklı Beslenmeye (Akın Uzunhasanoğlu)

Yumurta Diyetine Benzer Diğer Diyetler Nelerdir?

Yumurta diyetine benzer diğer diyetler aşağıda listelenmiştir.

  • Dukan diyeti

  • Hollywood diyeti

  • Vejetaryen diyeti

  • Glisemik indeks diyeti

  • Çorba diyeti

  • South beach diyeti

  • Montignac diyeti

  • Atkins diyeti

  • Kabak diyeti

  • Volümetrik diyeti

  • Karpuz diyeti

  • Patates diyeti

  • Çorba diyeti

Yumurtanın tüm besin değerlerini öğrenmek için ''Yumurta kaç kalori?'' sayfamıza uğramayı unutmayın. 

''Yumurtayı nasıl tüketeceğimi bilmiyorum'' diyorsanız da yumurta tarifleri sayfamıza göz atabilirsiniz. 

Ek olarak Yumurta Diyeti'ni uygulamak istiyorsan senin için hazırladığımız Yumurta Diyeti Planı'na başlayabilirsin.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Gökhan Öztürk

Gökhan Öztürk 30 lu yumurta 70 lira. millet çıldırmış

03.10.2022
Yanıtla