Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 27.10.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Yumurta kolesterolü yükseltiyor mu?

En kaliteli protein kaynaklarından biri olan yumurtanın kolesterol üzerindeki etkileri konusunda tartışmalar sürüyor. Peki yumurta kolesterolü gerçekten yükseltiyor mu?

Yumurta kolesterolü yükseltiyor mu?

Yumurta, uygun fiyatlı bir kaliteli protein ve besin kaynağıdır. Bunun yanı sıra tavuk yumurtaları insan sağlığı için önemli olan vitamin ve mineralleri de içerir. Yumurtanın bu kadar besleyici olmasının asıl sebebi, bir civcivin yumurtadan çıkmadan önce büyümesi ve gelişmesi için gereken kaynakları barındırmasıdır. Yumurtanın içerdiği proteinlerin sindirimleri oldukça kolaydır ve vücudun çalışması için ihtiyaç duyulan proteinlerin tüm yapı taşlarına da sahiptir. Uzman diyetisyenlerce hazırlanmış sağlıklı diyet programlarında yumurta sıklıkla tüketilmesi önerilen bir yiyecek olmasına rağmen, diyetlerinde yumurta tüketmeyi tercih etmeyen birçok insan uyguladıkları diyet programları sebebi ile bazı vitaminleri yeterli düzeyde alamazlar. Bu vitaminlerden bazıları; D vitamini, B12, riboflavin ve diğer B vitaminleri ile folattır. Yumurta iyi bir protein,vitamin ve mineral kaynağı olmasının yanı sıra genellikle doğru beslenilmediğinde alınamayan bu vitaminlere ve daha fazlasına sahiptir. Diyetlerde sıkça tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise içerdiği yağ oranının oldukça düşük olmasıdır.

Yumurtanın Kolesterol Üzerindeki Etkisi Nedir?  

Yumurta kendi doğası gereği yüksek kolesterole sahip bir besindir ancak yumurtanın sahip olduğu kolesterolün trans yağlar ve doymuş yağlar gibi diğer kolesterol içeren gıdaların sebep olduğu şekilde kolesterol seviyelerini yükseltmediği yapılan birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Kandaki kolesterolü yükselten durumun yumurta gibi sağlıklı ve besleyici besinlerden gelen kolesterolden ziyade, yüksek doymuş ve trans yağ alımına tepki olarak karaciğerde üretilen kolesterol sebebi ile olduğunu destekleyen pek çok çalışma vardır.

Günde Kaç Yumurta Zararsızdır?

Yumurta ile ilgili temel endişe her zaman kolesterol içeriği olmuştur. Günlük beslenme düzeni içerisinde alınan kolesterol düzeyinin 300 mg’ı aşmaması önerilir. 1 büyük boy yumurta ise bu miktarın neredeyse yarısına sahiptir. Bu nedenle tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sürece protein, vitamin, mineral, lutein, zeaksantin ve kolinden zengin olan yumurtanın kolesterolü zannedildiği gibi tek başına sağlığı olumsuz yönde etkilediği doğru değildir. Araştırmalar her gün ortalama bir yumurta yemenin sağlık için faydalı olduğu yönündedir.

Yumurtanın Sarısı ve Beyazı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir büyük boy yumurtanın sarısında 186 mg kolesterol bulunur. Yumurta beyazı ise kolesterol içermemektedir. Yüksek kolesterolü olan ve kontrol etmekte zorlanan kişilerin bazıları sadece yumurtanın beyazını yemeyi tercih edebilir fakat günlük ortalama bir yumurtanın kolesterol seviyelerini yükseltmediği aksine kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olabilecek değerli besinleri içerdiği sadece yanında yenilen diğer şarküteri ürünü yiyeceklere ve yağlara dikkat edilmesi gerektiği söylenir. Bunların yanı sıra yumurta yağ oranı düşük bir besindir. Yumurtanın sahip olduğu yağ sarı kısımda bulunur. Beyaz kısımda ise neredeyse hiç yağ bulunmaz. 58 gr olan bir yumurta yaklaşık bir çay kaşığı eden 4.6 gr yağ içerir ve bu yağın sadece dörtte biri vücuttaki kolesterol seviyelerini yükselten tür olan doymuş yağdır.

Yumurtanın tüm besin değerlerini öğrenmek için ''Yumurta kaç kalori?'' sayfamıza uğramayı unutmayın. 

''Yumurtayı nasıl tüketeceğimi bilmiyorum'' diyorsanız da yumurta tarifleri sayfamıza göz atabilirsiniz. 

Kaynak 

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan