Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Zayıflamak ve Ağırlığınızı Korumak İçin Alışkanlıklarınızı Değiştirin!
Fatma Kocaman 26.03.2014 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Zayıflamak ve Ağırlığınızı Korumak İçin Alışkanlıklarınızı Değiştirin!

Var olan beslenme alışkanlıklarınızı sağlıklı alışkanlıklarla değiştirdiğinizde, ağırlığınızı koruyabilir ve de kilo verebilirsiniz!

Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmediğiniz sürece, verdiğiniz kilolar eski ağırlığınıza ek olarak geri gelir ve zayıflamak için harcadığınız tüm zaman, emek ve para boşa gider. Üstelik yeniden zayıflamak istediğinizde, vücudunuz artık diyete alışmış olduğu için ağırlık kaybetmekte zorlanır. Buna Yo-Yo Sendromu adı verilir, tıpkı bir yo-yo gibi inen ve çıkan mekanizma halsiz-hissetmemek-icin-saglikli-beslenme-neden-onemlidir">yorgun düşer ve vücut zayıflamakta zorlanır.

Kilo Koruma Programı

Size ilk tavsiyem, yeme davranışlarınızı gözden geçirin ve sağlıklı alışkanlıklar edinin. Bunu gerçekleştirdiğinizde ağırlığınızı koruyabildiğinizi, hatta kilo verdiğinizi göreceksiniz.
“ 5N1K” aslında bir gazetecilik terimi olsa da, bizim için de oldukça önemli bir kavramdır. Yeme davranışlarımız konusunda, ilk olarak “Kim?” sorusunu cevaplamamız gerekir: BEN. Bu konudaki sorumluluğun, seçimlerin ve tercihlerin size ait olduğunu unutmayın. Ne diyetisyeniniz, ne arkadaşınız, ne aileniz, ne eşiniz, ne işiniz, ne de hayat yeme davranışlarınız üzerinde etkin bir role sahip değildir. “5N” ye gelecek olursak, “Ne yiyorum?”, “Ne zaman yiyorum?”, “Nasıl yiyorum?” ve “Neden Yiyorum?” sorularının cevabını aramak, yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmenize yardımcı olacaktır.

Kilo Koruma Yöntemleri

Sıradaki adım ise, hatalı davranışları doğrularıyla değiştirmektir:

1. Yemeklerinizi ve atıştırmalarınızı önceden planlayın.Farkında olmadan ve gelişigüzel yapılan yemek tüketimi fazladan kalori almanıza sebep olacaktır.

2. Günde 3 öğün beslenin.Sağlıklı bir öğün düzenine sahip olmak, metabolizmanızın aktif olarak çalışmasını ve sürpriz tüketimlerden uzak durmanızı sağlayacaktır.

3. Besinleri yavaş tüketin.Hep söylerim; çoğunuz çocukken zorla yemek yiyordunuz. Yediğiniz yemekten keyif almanın önemli olduğunu ve tabağı önünüzden kaçıranın olmadığını hatırlayın. Hızla tüketilmiş bir öğün sizi ne kadar tatmin ediyor ya da doyduğunuzu hissediyor musunuz? Araştırmaların da gösterdiği gibi, doymuş olduğunuza dair sinyaller beyninize 20 dakika sonra ulaşır. Çözüm olarak en iyi yöntem; iki lokma arasında kaşığınızı veya çatalınızı masaya bırakmak ya da su yudumlamak olacaktır.

4. Minnettar olun. Beslenmek sadece karnı doyurmaktan ibaret değildir. Yediğiniz besinlere size sunduğu yaşam enerjisi ve sağlıklı öğeler için minnettarlığınızı sunun. Ayrıca bu tabağınızdaki her şeyi silip süpürme içgüdüsünden de uzak durmanızı sağlayacaktır.

5. Yemeğinize saygı duyun.Oturarak yemek yiyin ve yerken başka işlerle uğraşmayın. Televizyon izlemeyin, bilgisayar ya da cep telefonunuzla ilgilenmeyin. Böylece ne yediğinizin ve ne kadar yediğinizin farkında olacaksınız.

6. Yemek yaparken, sofrayı hazırlarken ya da masadan kalktıktan sonra yemek yemeyin.Masayı toplarken veya arta kalan yemekleri buzdolabına kaldırırken, “Tabakta kalmasın” düşüncesiyle yemek, fazladan kalori almanıza sebep olur.

7. Paketten değil, tabaktan yiyin.Hazır gıdalar, içerdikleri kalori ve hazırlanma şekilleri itibariyle sağlıklı değillerdir; ayrıca porsiyon kontrolünü sağlamak da güçtür. Bir dondurmayı ya da çikolata kabını önünüze aldığınızda, ne kadar yediğinizi sorgulamadan tükettiğiniz anları anımsayın. Bu tür kaçamakların sıklığını azaltın ve tüketimlerinizi porsiyonlar halinde yapın.

8. Atıştırma isteği duyduğunuzda durup soluklanın.Gerçekten açlık hissedip hissetmediğinizi irdeleyin. Bu isteğin altında kan – glukoz ve insülin dengesi ile ilgili bir sebep de olabilir. Doktorunuza bu konuda danışın. Durum bundan kaynaklanmıyorsa, atıştırma isteği hissettiğiniz zamanlarda su için.

9. Alışverişe tokken çıkın.Karnınız tokken, bir alışveriş listesi hazırlayarak alışverişe gidin. Böylece canınızın her istediğini almış olmazsınız.

10. Kendinize farklı eğlenceler bulun.Stresli dönemlerinizde yemek yemeye yöneliyorsanız, sizi rahatlatacak yeni hobiler bulun.

11. Mutluluklarınızı yemek yiyerek değil, sevdiklerinizle paylaşarak kutlayın.Mutluluk paylaşınca çoğalır, hüzünse paylaştıkça azalır. Yemeğinizle değil, arkadaşlarınız ve eşiniz - dostunuzla birlikte olun.

12. Reklamların veya yemek programlarının etkisine kapılıp yemek siparişinde bulunmayın.Reklamlar farkında olmadan kişiyi en zayıf noktasından vurur, bunlara kanmayın. Yemek programlarını iştahınızı artırmak için değil, farklı tarifler öğrenmek amacıyla izleyin. :)

Sevgiyle ve sağlıcakla kalın.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir