Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 17.03.2023 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Zeytinyağının tüm yönleri su yüzüne çıkıyor! Bildiğiniz tüm yanlışların doğrusu bu yazıda..

Zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Özellikle Akdeniz diyetinin baş tacı olan zeytinyağı, sofralarımızda çokça yer alan, birçok yemekte olmazsa olmazımız haline gelen bir besin… Markete gittiğimizde gözümüzün aradığı şeylerin başında geliyor belki de kendisi. Kimi zaman salatalarımızı, kimi zaman sıcak, soğuk yemeklerimizi şenlendiriyor, lezzetine lezzet katıyor fakat bugün hayatımızın bu kadar içinde olan bir besin maddesinin aslında doğru bildiğimiz pek çok yanlışının olduğunu göstermek ve doğrusunu hep birlikte öğrenmek için buradayız, sofralarımızın yıldızını bu kadar yanlış tanıdığımız yeter…Eğer sizler de zeytinyağı seçiminde ve doğru kullanımında sorun yaşıyorsanız bu yazı tam da size göre!

Zeytinyağıyla ilgili kulaktan dolma, adeta şehir efsanesi tadındaki yanlışları sizler için derledik, keyifli okumalar.

1-Saf Zeytinyağı En Kaliteli Zeytinyağıdır

‘Saf’ terimi zeytinyağında ne kadar umut verici gibi duruyor değil mi? İnsanın hep onu tercih edesi geliyor.  Fakatsanılanın aksine bu terim sadece üründe başka bir bileşen veya yağ türü olmadığı anlamına geliyor. Hatta sızma zeytinyağının saf olandan daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz çünkü zeytinyağının içerisinde bulunan ve vücutta antioksidan özelliği destekleyen polifenol dediğimiz bileşikler sızma zeytinyağında daha fazla bulunuyor.

2-Light Zeytinyağı Daha Az Kaloriye Sahiptir

Özellikle diyetteyken hepimiz alınan enerjiyi kısmak için light ürünlere başvururuz çünkü light ürünler daha az kalori içerirler fakat üzgünüzbu yağ için geçerli değil! Light zeytinyağı kavramındaki ‘light’ yağdaki enerjinin daha az olduğu anlamına değil, sadece tadı ve renginin daha hafif olduğu anlamına geliyor. Bunu yeni duyan ve başındaki ‘light’ kavramına güvenip bolca kullanan birçok kişi olduğunun farkındayız fakat artık biliyorsunuz☺

3-Sızma Zeytinyağı İle Yemek Pişirmemelisiniz

zeytinyağı

Sızma zeytinyağı daha düşük dumanlanma noktasına sahip olmasından dolayı bazı insanlar tarafından yemek pişirmek için hassas olarak kabul edilirfakat bilinenin aksine günlük ev yemekleri için yeterince kararlı bir yağdır. Isıttığınızda kısa süre içerisinde bir miktar buhar ve kabarcık çıkması sizi korkutmasın, bu pişirme işlemine hazır olduğunun bir işareti, artık yağın üzerine malzemelerinizi ekleyebilirsiniz demek. Ancak söylemeden geçmeyelim, daha nötr bir tat arıyorsanız diğer zeytinyağı türleri sizin için daha uygun olacaktır.

4- Zeytinyağını Isıtmak Bütün Faydalarını Öldürür

Bir efsane daha! Kimler söylüyor da herkes bu yanlışları doğru sanıyor bilmiyoruz fakat bildiğimiz bir şey var ki; zeytinyağı fazla ısıtıldığında bir miktar lezzet ve polifenol kaybına uğrayabilirama bütün faydalarının yok olması gibi bir şey söz konusu değildir.

5-Rengi Koyu Yeşil Zeytinyağı Daha Kalitelidir

Zeytinyağının rengi zeytinin yetiştiği toprağın özelliği, sıkım tekniği, hasat zamanı gibi pek çok faktörden etkilenir fakat zeytinin kalitesi hakkında fikir verdiği gerçek değildir. Ayrıca böyle bir şey olsaydı gelişen teknoloji ile içerisine pek çok madde eklenerek renginin kolaylıkla değiştirilebileceği de unutulmamalıdır.

6-Zeytinyağının Gerçekliği Buzdolabında Test Edilebilir

Zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak için buzdolabında dondurmak gibi bir taktik keşke olsaydı da bu kadar kimyasal analize gerek kalmasaydı ama maalesef gerçekliği anlamak için böyle bir uygulama doğru bilinen yanlışlar içerisinde yer alıyor.

Bir dip not daha bırakmamız gerekirse zeytinyağının her türlüsü faydalıdır. Yalnızca tüketimini abartmamak önemli. LDL ve trigleserit seviyelerini düşürdüğünü bilinen gerçekler arasında. O yüzden yemeklerinizde tereyağ ya da farklı bitkisel yağlar kullanmak yerine zeytinyağı tüketmeye özen gösterin. Eğer tüm faydalarını öğrenmek isterseniz ''Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?'' yazımıza göz atabilirsiniz.

Hayatta doğru bildiğimiz tüm yanlışların zeytinyağı gibi su yüzüne çıkması dileğiyle, hoşça kalın

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan