Yorgunluğu yenmek bu kadar kolay!
Sabah yataktan çıkmak zor geliyorsa ve kendinizi sürekli bitkin hissediyorsanız doğru yerdesiniz. Bu sorunu çözüyoruz!
Günlük hayatta peşinizi asla bırakmayan, üstünüzden atamadığınız bir yorgunluğunuz varsa hayat sizin için çekilmez bir yer olabilir. Merak etmeyin, çözümü var… Yorgunluğu yenmenin bu kadar kolay olduğunu biz de bilmiyorduk.
Bugün yorgunluk için tüyolarla buradayız.
1. Porsiyonlarınızı küçültün.
Ne yediğinizin yanı sıra, ne zaman yediğiniz de enerjinizi etkiler. Büyük bir öğle veya akşam yemeğinden sonra kendinizi nasıl halsiz hissettiğinizi hiç fark ettiniz mi? Bunun nedeni, vücudunuzun enerjisini, vücudunuzun geri kalanına güç sağlaması yerine o büyük yemeği sindirmek için kullanmasıdır.
Yemek sonrası komadan kaçınmanın en kolay yolu, gün boyunca daha küçük porsiyonlarda yemek yemektir. Bu, vücudunuzun düzenli olarak yakıt almasını sağlayarak sindirim sisteminize birden yüklenilmesini engeller ve yorgunluktan korur.
2. İşlenmiş gıda tüketiminden kaçının.
Hamburger ve patates kızartması yerken her ne kadar mutlu olsanız da besin değerleri düşüktür. Bazı paketlenmiş veya konserve yiyecekler, şekerli, kutulu yiyecekler ve önceden pişirilmiş etler gibi işlenmiş gıdalar tipik olarak sizi yoracak koruyucular, katkı maddeleri, trans yağ ve yapay bileşenlerle doludur.
3. Taze, mevsim meyveleri ve sebzeleri tüketin.
Yiyecekleriniz ne kadar taze olursa, o kadar fazla besin öğesi içerir. Daha uzun bir raf ömrü için besin maddelerinden arındırılmış işlenmiş gıdaların aksine; taze gıdalar daha yüksek besin öğesi içerir. Bu da vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri sağlayarak yorgunluğu engeller.
4. Kafeinsiz içecekler tüketin.
Kafein ölçülü tüketildiğinde iyidir ve bazı sağlık yararları olduğu bilinmektedir. Hepimizin sandığının aksine kafein kısa süreli bir destek sağlasa da aslında vücuda enerji sağlamaz.
İlk yudumları sizi kendinize getirmiş gibi hissedebilirsiniz ancak vücudunuza iyi beslenme, dengeli öğünler ve atıştırmalıklar sağlamazsanız sonunda bitkin hissedersiniz.
Tüketmek istiyorsanız da, sade kahve veya şekersiz çayı tercih edin. Kafein içeren gazlı içecekler ve enerji içecekleri, aşırı tüketilmesi halinde kaza yapmanıza ve başka sağlık sorunlarına yol açabilecek rafine şeker ve yapay bileşenlerle dolu olabilir.
5. Protein alın.
Yağından arındırılmamış kırmızı etler, diyetinize doymuş yağ ekler. Tavuk, hindi ve balık gibi daha yağsız etler kaliteli protein sağlar ve daha az doymuş yağ içerir. Somon ve ton balığı gibi omega-3 yağ asitlerince yüksek balıklar, kalp sağlığına fayda sağlayabilir.
6. Tam tahıllar ve kompleks karbonhidratlar tüketin.
Tıpkı işlenmiş gıdalar gibi, şekerler ve beyaz un gibi rafine karbonhidratlar da çok az besin öğesi içerir. Tam tahıllı yiyecekleri ve kompleks karbonhidratları seçmek, vücut için maksimum faydayı sağlayacak ve yorgunluğu tarihe katacak.
7. Fındık ve diğer yağlı tohumlar tüketin.
Fındık ve diğer yağlı tohumlar, yorgunluğu yenmek ve açlıkla mücadele etmek için en iyi yiyeceklerdendir. Diyetinize çeşitli fındık ve yağlı tohumlar eklemek, sağlıklı besin öğeleri ve enerji sağlar.
Badem, Brezilya fıstığı, kaju, fındık, ceviz, ayçekirdeği ve kabak çekirdeğini deneyin. Çiğ, tuzsuz versiyonlarını yemeniz tavsiye edilir.
8. Su için.
Vücudun optimal çalışması için su içmek çok önemlidir. Su, kalori şeklinde enerji sağlamasa da, başlı başına bir enerji artışı olan vücuttaki enerjisel süreçleri kolaylaştırmaya yardımcı olur. Yani ne kadar enerji verecek gıdalar tüketirseniz tüketin su alımınız yeterli değilse kendinizi yorgun hissedersiniz.
Gün boyunca yayarak su için ve gazlı içecekler, kahve ya da diğer içecekleri bir bardak su ile değiştirmeye çalışın. Bu basit değişiklik büyük bir fark yaratabilir ve siz farkına bile varmadan kendinizi daha enerjik hissedersiniz.
9. Vitamin ve takviyelerinizi ihmal etmeyin.
Yiyeceklerinizden ihtiyacınız olan her şeyi alamıyorsanız, günlük bir vitamin almayı düşünebilirsiniz. Bir beslenme uzmanına veya doktora danışmak, bir besin takviyesine başlamanızı sağlayabilir.
10. Muz tüketin.
Araştırmacılar, uzun yolculukları için sürekli enerjiye ihtiyaç duyan bisikletçilerde muzları karbonhidratlı spor içecekleri ile karşılaştırmış ve muzun binicilere içecek kadar yakıt sağladığını görmüşler. Muzların potasyum, lif, vitaminler ve size büyük bir doğal enerji artışı sağlayan mükemmel miktarda karbonhidratla dolu olduğu ortaya çıkmıştır.
11. Yulaf tüketin.
Sadece kahvaltı için değil yulafı başka öğünlerde de farklı alternatif tarifleriyle tercih edebilirsiniz, diğer işlenmiş kahvaltılık gevreklerle kan şekerinde ani yükselmeler ve düşüşler yaşayan kişiler için yulaf tüketimi iyi gelebilir.
Daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda yulafı, biraz bal ve karışık meyveler gibi gıdalarla zenginleştirebilirsiniz.
12. Chia tohumu tüketin.
Bir dayanıklılık egzersizi yapmıyor olsanız da, karbonhidrat içeriği, sağlıklı yağları ve lifli içeriği sayesinde chia tohumları uzun süreli bir enerji kaynağı olabilir.
İki yemek kaşığı chia tohumu , yaklaşık 24 gram karbonhidrat ve 4.8 gram kalp dostu ve iltihap önleyici omega-3 içerir.
Altı dayanıklılık sporcusunu içeren küçük bir araştırmaya göre, chia tohumu yemek, karbonhidratlı spor içecekleri kadar enerji sağlar.
Günlük amaçlar için, sabah smoothie'nize birkaç yemek kaşığı chia tohumu serpmek veya öğleden sonra yoğurdunuza bir kaşık eklemek, yorgunluğu uzak tutmanız için size yeterli bir enerji artışı sağlayabilir.
Bunlara ek olarak bazı yiyecekler enerjinizi azaltabilir. Bu besinler şunlardır:
●Beyaz Ekmek, Makarna ve Pilav
Tahıllar, vücuda iyi bir enerji kaynağı sağlayan karbonhidrat bakımından zengindir.
İşlenmiş tahıllar açısından zengin bir yemek veya atıştırmalık, genellikle kan şekeri ve insülin seviyelerinde hızlı bir artışa ve ardından enerjide bir düşüşe neden olur.
●Kahvaltılık Tahıllar, Yoğurtlar ve Şeker İlaveli Diğer Besinler
Piyasadaki birçok gıda, çok sık tüketildiğinde enerji seviyenizi olumsuz etkileyebilecek ilave şekerler içerir.
Yüksek şeker ve düşük lif içeriğinin bu kombinasyonu, kan şekeri ve insülin seviyelerini yükselterek enerjide bir artışa ve ardından bir çarpışmaya neden olabilir.
Dahası, bazı araştırmalar, ilave şeker oranı yüksek yiyecekler yemenin, diğer şekerli yiyecekleri canınızın çekme olasılığını artırabileceğini ve potansiyel olarak enerji tüketen bir döngü yaratabileceğini öne sürmektedir.
●Alkol
Alkol rahatlatıcı etkisiyle bilinir.
Aslında birçok insan, akşam yemeğinde biraz alkol almanın daha kolay uykuya dalmalarına yardımcı olduğunu bildiriyor. Fakat alkol enerjinizi azaltır, bunun nedeni, alkolün aslında uykunuzun kalitesini ve süresini azaltarak genel olarak daha az dinlendirici bir uykuya yol açmasıdır.
Bu nedenle, alkol kendinizi daha rahat hissetmenize veya daha kolay uykuya dalmanıza yardımcı olsa da, tükettiğiniz miktara bağlı olarak aslında ertesi sabah daha az dinlenmiş olarak uyanmanıza neden olarak enerjinizi tüketebilir.
● Düşük Kalorili Yiyecekler
Atıştırmalık zamanı geldiğinde, bazı insanlar daha sağlıklı bir seçim olduklarına inanarak en sevdikleri yiyeceklerin düşük kalorili versiyonlarını tercih ederler.
Bununla birlikte, bu yiyeceklerden çok fazlasını diyetinize dahil etmek, gün boyunca yetersiz miktarda kalori almanıza neden olabilir ve bu da enerji seviyenizi ciddi şekilde azaltabilir.
Kalori, bir yiyeceğin sindirildikten sonra vücudunuza ne kadar enerji sağlayacağını tahmin etmek için kullanılan bir ölçü birimidir. Vücudunuz nefes alma, düşünme ve kalp atışı gibi temel işlevleri sürdürmek için kalori kullanır.
Tükettiğiniz kaloriler, egzersiz yaparak yaktığınız kaloriler de dahil olmak üzere gün boyunca hareket ederek harcadığınız enerjiyi de kapsar.
Vücudunuza düzenli olarak ihtiyaç duyduğundan önemli ölçüde daha az kalori sağlamak, hormonal dengesizlikler yaratabilir ve metabolizmanızı yavaşlatarak bitkin hissetmenize neden olabilir.
Yemeklerde veya atıştırmalıklarda çok az kalori almak da istekleri artırabilir. Bu, bir sonraki öğünde fazla yemenize yol açarak kendinizi aşırı tok ve halsiz hissetmenize neden olabilir.
Sonuç olarak tabağınızdakilere dikkat etmek, enerjinizi yüksek tutmanın sağlıklı ve etkili bir yolu olabilir. Düzenli egzersiz ve iyi beslenme ile depresif dönemlerde sağlıklı enerji düzeylerini koruyabilirsiniz.
Enerji seviyelerinizin gün içinde hafifçe yükselip düşmesi normaldir. Bu doğal gelgitleri çeşitli faktörler etkileyebilir. Bunlar uyku ve stres seviyelerini, fiziksel aktivite seviyenizi ve yediğiniz yiyecekler gibi etmenlerdir. Bu faktörlere dikkat ederek siz de yorgunluğa elveda diyebilirsiniz.