Çocuğum Neden Yemek Yemiyor?
“Yemek saatleri yaklaştıkça sıkıntılarım başlıyor”.
“Diğer çocuklar ne güzel yiyor,birde benimkine bak”
“Bütün gün ağzına bir lokma yemek koymadı”
Bu cümleler size de tanıdık geliyor mu? Ben danışanlarımdan çok aşinayım.
Sevgili annelerimin çaresiz hissettiği anlardan biride çocuklarının yemek yemediği anlardır. Çocukların yemekle ilişkilerinde yaşanan sorunların ne yazık ki tek bir nedeni ve çözümü yok.Bu nedenle yaşanan durumu doğru analiz etmek doğru yolu bulmak adına çok önemli.
Bu durumla karşılaşan sevgili danışanlarıma önerilerimden biri de mola yöntemi oluyor. Her şeyden önce sakin kalmanın yolunu bulun sevgili annelerim. En azından üç gün kendi davranışlarınızı değiştirmek için küçük bir mola verin. Yemek konusunda çocuğunuza baskı yapmayın.Çocuğunuz o an yemek yemedi diye kendinizi kötü hissetmekten vazgeçin.Yemek konusunda çocuğunuzun tercihlerine göre bir rota belirleyin. Mesela yemek istemediği zamanlarda yemek teklif etmeyin. Çocuğunuzun acıktığında talep ettiği yiyecekleri belirleyin.
Yemek mi istiyor yoksa abur cubur mu?
Yemek yerine içecek mi istiyor?
Günün hangi saatlerinde yemek istiyor?
Kaç saat arayla acıkıyor?
Bunları gözlemeyin.Bu durumları belirlemek çocuğunuzun yemek yememesinin altında yatan nedene ilişkin ipuçları verebilir. Mesela bütün gün aç kalıp sonunda hazır yiyecekler yemeyi istiyorsa bu onun daha çok atıştırmalıklarla beslenmeye alıştığını gösterir.
Bu süreçte sakin kalmanız oldukça önemli. Analiz eden bir pozisyona geçerek duruma müdahale etmeniz daha doğru olur. Korkmayın kimse üç gün aç kaldığı ya da kötü beslendiği için hastalanmaz.
Aç olan bir insan eğer altında başka bir neden yatmıyorsa yemek yer. Çünkü yemek yemek biz canlıların en temel ihtiyacı. Dolayısıyla çocuğunuzun acıkmasına izin verin sevgili annelerim.
Sık sık bir şeyler yiyen çocuklar ana öğünlerde yemek yemeyi reddeder.Bu sebeple beslenme saatlerini düzenlemek sorunu aşmanızı kolaylaştırabilir.Atıştırmalıklar ana öğünlerden sonra verilmeli ve miktarları kısıtlanmalı.
Yemek seçen çocuklar için alternatif yiyecekler küçük porsiyonlar halinde verilebilinir.Çocuklarınızın yemek listelerini oluştururken fikirlerini alabilir,pişirme süreçlerine onu da dahil edebilirsiniz. Bu yollar da yemek yeme sorununu aşmaya yardımcı olabilir.