Diyet ve egzersiz yapmanıza rağmen kilo vermenize izin vermiyor: Lipedema
Vücuttaki yağ dokusunun büyümesine sebep olan lipedemanın belirtileri neler? Tedavisi nasıl oluyor?
Doğru bir diyet uygulamanıza ve düzenli egzersiz yapmanıza rağmen kilolarınızdan bir türlü kurtulamadığınızı düşünün. Ne yazık ki dünyadaki kadınların %11’i lipedema hastalığından ötürü bu dertten mustarip.
Lipedema nedir?
Lipedema, diğer adıyla lipödem neredeyse sadece kadınlarda görülen bir yağ doku hastalığı. Genellikle ergenlikte ya da 20’li yaşlardan hemen sonra ortaya çıkan bu kronik bozukluk, çoğunlukla bacaklarda ve kalçada, bazense kollarda fark edilir derecede orantısız şekilde yağ hücrelerinin birikmesine yol açar. Bu doku hastalığı sadece yağ dokusunun aşırı büyümesine değil, lenfotik ya da vasküler sistemdeki bozukluklara bağlı olarak şişkinliklerin de oluşmasına neden olur.
Lipedema semptomları nelerdir?
Lipedemanın en belirgin semptomları yukarıda da belirttiğimiz gibi bacaklarda ve kalçada aşırı miktarda şişlik (ödem) ve orantısız yağ depolanması olarak ortaya çıkar. Hastalık ayak bileklerine kadar inebilir, fakat ayaklarda şişme ya da yağlanmaya neden olmaz. Şişmeye ve yağlanmaya ek olarak hastalarda hassasiyet, uyuşukluk, ağrı ve morarma gibi semptomlar da gözlenebilir.
Bu hastalık sadece fiziksel görünümü olumsuz etkilemekle kalmaz, kişinin yaşam şeklinde de önemli değişiklikler yaşanmasına sebep olur. Semptomlar ilerledikçe, yani kötüye doğru gittikçe hastanın hareket kabiliyeti azalmaya başlar ve yaşam kalitesi günbegün düşer. O derece ki hastalığın ilerleyen safhalarında hastalar tekerlekli sandalyeye ya da yatağa bağlı kalabilir.
Lipedema hastalığında ne yazık ki sıklıkla yanlış tanı konur. Lipedema belirtileri doğru bir şekilde tespit edilemediğinde hastalar kilo vermeye yönlendirilebilir. Ancak başta da söylediğimiz gibi lipedema diyet ve egzerize karşı direnç gösterir. Hasta yanlış yönlendirildiğindeyse elbette yaşanan zaman kaybından başka bir şey olmaz. Çünkü lipedema semptomlarının gözlemlendiği vücut üzerinde uygun tedavi uygulanmadığı takdirde herhangi bir iyileşme görmek mümkün değildir. Dolayısıyla yanlış tanı konan hastalar gittikçe kötüleşen semptomlarla ve artan kilolarıyla mücadele etmek zorunda kalır.
Lipedema tedavi edilebilir mi?
Birçok lipedema hastasına bu hastalık için herhangi bir tedavi yöntemi bulunmadığı söylenir. Ancak bazı tıbbi yöntemler bu hastalığa sahip kişilerin yaşayabileceği inflamasyonu, şişkinliği ve rahatsızlığı en aza indirgeme amacını taşır. Birçok geçici tedavi yöntemi bulunsa da tek gerçek tedavi yönteminin liposuction olduğu söylenebilir. Bu yöntemde, hastalıklı olan doku cerrahi yöntemle vücuttan çıkarılır. Ancak bu operasyon tipik bir liposuction ameliyatı değildir. Hastalıktan etkilenen bölgelerin tedavisi zor olduğundan bazı cerrahların bu ameliyatı yapmaya yanaşmadığına sık rastlanır. Bu nedenlerden ötürü ameliyatın deneyimli bir cerrah tarafından yapılması çok ama çok önemlidir.
Yağ dokusu liposuction ameliyatıyla alındıktan sonra bu hastalarda şişlik çok büyük ölçüde azalır. Ardından kronik ağrılarda ve diğer semptomlarda da azalma yaşanır.
Selcan EryiğitMerhaba bu konuya değindiğiniz için öncelikle çok teşekkür ederim. Sizinde belirttiğiniz gibi lipödem henüz çokca bilinmiyor yanlış teşhisler konabiliyor . Benimde lipödem rahatsızlığım var 2019 mayıs ayında waser liosaction operasyonu oldum. şuan iyileşme süresindeyim şu an bile görüntüm normale döndü ki 6 ay iyileşme süresivar kesin sonuç ozaman netleşir deniyor.
14.06.2019Bildir
Selcan EryiğitMerhaba bu konuya değindiğiniz için öncelikle çok teşekkür ederim. Sizinde belirttiğiniz gibi lipödem henüz çokca bilinmiyor yanlış teşhisler konabiliyor . Benimde lipödem rahatsızlığım var 2019 mayıs ayında waser liosaction operasyonu oldum. şuan iyileşme süresindeyim şu an bile görüntüm normale döndü ki 6 ay iyileşme süresivar kesin sonuç ozaman netleşir deniyor.