Diyette karpuz yenir mi?
Bu yaz kilo almanın sebebi karpuz olabilir mi?
Yazın sıcaklığında buz gibi bir karpuza kim hayır diyebilir ki? Yaz mevsiminin gelişinin iple çekilmesinin nedenlerinden biri de karpuza olan özlemdendir, diyebiliriz. Bu kadar sevilen bir meyve, doğal olarak diyette yenilip yenilmeyeceği de merak konusudur.
Karpuz, Dünya’da en çok üretilen ve tüketilen meyvelerden bir tanesidir. Karpuz, hem hafif hem lezzetli olması nedeniyle yazın severek yenen meyveler arasında akıllara ilk gelen meyvedir. Çin’den sonra en fazla karpuz üretimi Türkiye’de yapılmaktadır.
Yaz aylarının gözdesi olan karpuzun yaklaşık %94’ü sudan oluşur ve besin değeri birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklıdır. Bu nedenle, kırmızı etli bölümünün yanında kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmının tüketilmesinde de fayda vardır. Diyet yaparken, karpuz tüketmek herhangi bir sorun oluşturmamaktadır. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken birkaç önemli unsur bulunmaktadır.
Meyve şekeri olarak da adlandırılan fruktoz doğal olarak karpuzun içerisinde de bulunmaktadır ve karpuz, vücudun ihtiyacından fazla yenilirse kan şekerini yükselteceğinden diyabet rahatsızlığı olan kişilere sınırlı şekilde önerilmektedir. Ayrıca, karpuzun çoğunluğu sudan oluştuğu için hızlı ve çok yenilmesine sebep olabilir ve bu noktada, porsiyon kontrolü yapmak önemlidir. Porsiyon kontrolü yapılmadığı taktirde, istemsiz kilo artışına neden olabilir. Yani, karpuzu tüketirken tabak tabak yemek yerine belirli porsiyonlar halinde ara öğünlerde tüketmek daha sağlıklı ve vücut için daha faydalı olur çünkü karpuz bir süt ürünü ile desteklendiğinde harika bir ara öğün olarak nitelendirilir.Karpuz tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise sofrada karpuz ile ekmeği beraber tüketmemek olacaktır. Karbonhidrat değeri yüksek olan ekmeği karpuzla tüketmek bol miktarda kalori almaya yol açacaktır.
Karpuzun Faydaları Nelerdir?
Kabızlığa İyi Gelir
Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği olan meyveler arasındadır. Bu da karpuz tüketildikten sonra sık sık idrara çıkılmasının açıklamasıdır. Bu sebeple, ödem problemi yaşayan kişiler için yaz aylarında adeta ilaç gibi bir besin haline gelir. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekler.
Tansiyonu Düzenler
Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürür. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul edilir yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakır ve kan akışını uyarır. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltır. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur.
Cilt Sağlığını Destekler
Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için de mükemmel bir besindir. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerekli olan A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve olduğundan daha güzel gösterir. C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına da yardımcı olur.
Kaliteli Uyku
Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyku uyumaya yardımcı olabilir.
Sporculara Olan Olası Katkıları
Yüksek su oranı sayesinde spor aktiviteleri sırasında terlemeye bağlı olarak gelişebilen dehidratasyonu önlerken lif içeriğinin yüksek olmaması nedeniyle karında şişlik hissi oluşturmaz. Bir sporcu daha ne ister ki! Potasyum içeriğinin yüksek olması sayesinde egzersizler sırasında kas fonksiyonlarını güçlendirerek performansı arttırır. İçerdiği L-sitrulin adlı aminoasit sayesinde de antrenmanlar sırasında performansın desteklenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. İçerdiği aminoasitler, potasyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde kasların onarım sürecini hızlandırırken yüksek besin değeri sayesinde kaslardaki glikojen depolarının yeniden doldurulmasına yardımcı olur.
Dolayısıyla spor aktiviteleri ile ilgilenenler için karpuz tüketmenin mükemmel bir doğal besin kaynağı olduğu söylenebilir.
Karpuzun Besin Değerleri
100 gram karpuz için yaklaşık besin değerleri aşağıda verilmiştir:
30 kalori olarak bilinen karpuzun içerisinde, 7.5 gram karbonhidrat; 0.4 gram lif; 0.6 gram protein; 0.15 gram yağ; 112 miligram potasyum; 1 miligram sodyum; 7 miligram kalsiyum; 0.2 miligram demir; 10 miligram magnezyum; 0.1 miligram çinko; 0.04 miligram manganez bulunmaktadır.
Ayrıca karpuzun vitamin içeriği de şu şekildedir;
A vitamini: 570 IU
C vitamini: 8 miligram
Karpuz Kilo Aldırır mı?
Karpuz tüketmenin vücuda birçok faydası olduğu gibi fazla tüketiminde de vücuda bazı zararları bulunmaktadır. Çoğunluğu sudan oluşan bir meyve olsa da içerisinde ki şekeri de göz ardı etmemek gerekir. Karpuz tüketimini gün başına ara öğünlerde 1-2 dilim yemeniz sizler için gayet yeterli olacaktır. Diyet programınıza uyarlamak istediğinizde size uyup uymadığını bilmeniz önemlidir. Bu sebeple, bir diyetisyenin görüşünüzü almanızda fayda vardır. Size gerekli porsiyonlamayı diyetisyeniniz yapacaktır.
Diyette Karpuz Tüketmenin Avantajları ve Dezavantajları
Karpuz, düşük kalorili olması sebebiyle iyi bir seçenektir. Yüksek oranda su içeren bu meyve, hidrasyonu desteklerken tokluk hissini de artırır. Yaz aylarımızın vazgeçilmezi olan karpuz, tatlı ihtiyacını giderdiği ve zengin besin değerleri içermesi sebebiyle iyi bir seçenek olabilir. Bununla birlikte karpuz diyeti olarak bilinen ve oldukça fazla karpuz tüketilerek yapılan bir diyet modeli bulunmaktadır.
Ancak bazı dezavantajları olduğunu da unutmamak gerekir. Doğal şeker içeren bu meyveyi gereğinden fazla tüketmenin sonucunda kan şekerinde dalgalanmalar meydana gelebilir. Özellikle, insülin direnci ya da diyabet sorunu olan bireyler için tüketim dengeli olmalıdır. Düşük lif içeren karpuzun sindirim üzerindeki etkisi sınırlıdır. Yüksek su içeriğinden dolayı hızla tüketilen karpuz, porsiyon kontrolünü zorlaştırabilir. Sağlığınız için porsiyonlarınızı dengede tutmalı, diyet için alanında uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.
Yorumlar