Erteleme Alışkanlığını Yen!
Bugün kolaylıkla çözebileceğin işleri sürekli ertelediğin ve erteledikçe de kendini daha da huzursuz hissettiğin oluyor mu?
“Mutfak alışverişine gitmem gerekiyor. Yarın giderim.”
“Daha çok su içmek için masama sürahi almalıyım. Yarın alırım.”
“Yeni dönem için bu raporu geliştirmem gerekiyor. Haftaya hallederim.”
Ertelediğin bütün işler birikerek, seni içinden çıkılması daha zor bir duruma düşürebilir. Tüm bunların üstesinden gelmek istiyorsan, öncelikle erteleme alışkanlığının nedenlerini bulmalı ve buna göre önlemlerini almalısın.
Neden erteliyorsun?
İşlerini sürekli ertelemenin nedeni, yapman gereken işle ve senin o işe bakış açınla ilgili olabilir. Bu istenmeyen davranışı yenebilmek için öncelikle altında gizlenen duyguya odaklanman gerekiyor.
Endişe
Sonuçları hakkında endişe duyduğun bir işi erteleme alışkanlığı kazanmış olabilirsin. Örneğin sadece rutin bir kontrol randevusu söz konusu olsa bile, doktora gitme fikri seni endişelendiriyorsa, bunu erteleme eğilimine girmiş olabilirsin.
Mükemmeliyetçilik
Bir işi mükemmel bir şekilde tamamlamak istediğin için gözünde çok büyütüyor olabilirsin. Detaylara gereğinden fazla takılmak, işini tamamlaman konusunda seni geciktirebilir ve seni sonuçtan uzaklaştırabilir. Yenilemen gereken bir rapor söz konusu olduğunda eğer bu işi sürekli erteliyorsan, bu durum hep daha iyisi olması gerektiğini düşünüp işi gözünde büyütmenden kaynaklanabilir.
Boşluğa düşme hissi
Yapman gereken işleri bitirdiğinde artık bir uğraşın olmayacağını düşünerek boşluğa düşeceğini hissedebilirsin ve bu durum seni huzursuz edebilir. Örneğin zamana yayarak bir süredir uğraştığın işi tamamladıktan sonra, o gün başka işinin kalmayacağını düşünüp, yarına bırakma kararı alıyor olabilirsin.
Motivasyon eksikliği
Yukarıdaki nedenlere veya başka kişisel sebeplere bağlı olarak, kendini o işi yapma konusunda yeterince istekli hissetmeyebilirsin. Örneğin daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmak için çıktığın yolda, henüz hazır değilsen ve isteğin yoksa masana sürahi almaya gitmezsin.
Erteleme alışkanlığının üstesinden nasıl gelebilirsin?
Kendini rahatlat: Yapman gereken işi düşünmek sana sıkıntı veriyorsa, işe başlamadan önce rahatlatıcı bir aktivite yapabilirsin. Üstelik bu aktiviteler seni ruhen besleyerek, daha sağlıklı düşünmeni de sağlayacaktır.
İşinin bölünmeyeceği zaman dilimini seç : Sana zor gelen işleri günün en sakin saatlerinde yapmaya özen göster. Böylece hem kesintiye uğramadan işlerini halledersin, hem de daha iyi odaklanırsın.
Liste yap ve bölümlere ayır: Bir yapılacaklar listesi hazırlarsan, işleri bölümlere ayırabilir ve her gün bir işi tamamlayarak ilerleyebilirsin. Böylelikle endişe duyduğun konuları aşamalar halinde tamamlamış olursun.
Tıpkı yapılacaklar listesi gibi, tamamladığın işlerin listesini de yapabilirsin. Ne kadar yol kat ettiğini gördükçe çalışma azmin daha da artacaktır.
Bittiğinde hissedeceğin rahatlığı düşün : Pozitif düşünce her şeyin anahtarıdır! Ertelemeye kendini ikna etmeden önce işini tamamladığında yaşayacağın iç huzuru düşün.