Evde muzları hızla olgunlaştırmanın yolları
Bazen aradığımız olgun muzu bulmak zor olabiliyor ve yeşil halini alarak marketten ayrılıyoruz. Böyle durumlarda yeşil muzu yemek için olgunlaşmasını bekliyorsanız size süreci hızlandıracak birkaç ipucumuz var.
Muz özellikle sağlıklı tarif geliştiricilerinin aranan meyvesi. Her tarife yakışıyor, tat vermekle kalmıyor aynı zamanda kıvamın oluşmasına da yardım ediyor. İşte bir fırıncının en iyi arkadaşı olan muzların olgunlaşması önemli bir detayı oluşturuyor çünkü yeşil muzlar doğaçlama pişirme seansını tamamen mahvedebilir. Üzerinde kahverengi lekeler olan veya koyu sarı renkte bulunan olgun muz yumuşaktır bu da çırpmayı çok daha kolay hale getirir ve tarifinizin lezzetini artırır. Çoğu insan olgunlaşmış muzlara kıyasla yeşil muzlarla yapılan keklerin, ekmeklerin ve turtaların tadının da oldukça farklı olduğunu belirtiyor ve lezzet açısından tariflerinizde olgun muzları kullanmanın önemini vurguluyor. ‘E ben marketten, manavdan, pazardan muzumu alıyorum ama genelde yeşil oluyor. Nasıl kullanacağım?’ diyorsanız sizinle paylaşacak birkaç ipucumuz var.
Yeşil muz ve olgunlaşmış muzun farkları nelerdir?
Olgunlaşmamış her meyvede olduğu gibi yeşil muzun da tadı henüz oturmamıştır. Olgunlaştıkça bileşimindeki nişasta şekere dönüşüyor ve tadı değişiyor. Bu yüzden olgunlaşmış muzlar çok daha tatlıdırlar. Yeşil muzun kıvamı sarı muza göre daha katıdır ve tariflerin içerisinde çırpılması zorlaşabilir. Bu katılık yeşil muzun iyi bir pektin kaynağı olmasından ileri gelir. Meyvelerde bulunan bir diyet lifi olan pektin, meyvelerin sert formlarını korumalarına yardımcı olur. Muz olgunlaştıkça pektin parçalanır, bu da meyvenin yumuşak ve hamursu bir kıvam almasına neden olur.
Yeşil muzdaki pektin ve dirençli nişastanın kan şekeri kontrolü ve sindirim sağlığı dahil pek çok yararı vardır. Yeşil muzun kuru ağırlığının %70-80 kadarı nişastayken sarıya dönüştükçe bu oran %1’lere kadar düşer. Nişasta içeriği yüksek olduğu ve bu nişastanın büyük bölümünün ince bağırsaklarda sindirilemeyen dirençli nişasta olduğunu düşünerek olgunlaşmamış muza iyi bir ‘diyet lifi’ gözüyle bakabiliriz. Nişastası azalan yeşil muzun buna bağlı olarak lif içeriği de azalır. Ancak şeker içeriği artmış olur. Bütün bu farklılıklar yeşil muzun tüketiminin oldukça yararlı olduğuna dikkat çekerken olgun muzun tüketiminin tadından dolayı daha çok tercih edilmesiyle sonuçlanıyor.
Muzlar nasıl olgunlaşır?
Muzun hasadı yeşil haldeyken yapılıyor. Çünkü hasattan evlerimize kadar geçen sürede muzların kararması engellenilmeye çalışılıyor. Yeşil halde toplanan muzlar market raflarında yerini aldığında yeni sararmış oluyor ve biz satın aldığımızda tam olgun halde sevdiğimiz tadı açığa çıkmış oluyor. Tıpkı diğer birçok meyve gibi, muzlar da zamanla olgunlaşıyor. Ancak bu olgunlaşma sürecini hızlandırmanın birkaç küçük hilesinden bahsedebiliriz. Muzun şekerli tadına ihtiyaç duyduğunuz tüm tarifler için hızlı bir olgunlaştırmanın farklı seçenekleri vardır. Kullanımınızı önceden planlayarak doğal halde olgunlaşmasını beklemek en iyi seçenek olduğu gibi sabırsız olduğunuz anlarda bu yolları deneyebilirsiniz.
Bir torbadan yardım alın . Muzlarınızı bir torbanın içerisine koyun ve ağzını sıkıca bağlayarak hava almamasını sağlayın ve onları bir köşede olgunlaşmaya bırakın. Birkaç gün içinde renk değişimini göreceksiniz. Ek olarak torbanın içerisine bir adet elma atmak meyvelerin olgunlaşmasını sağlayan etilen gazının daha çok üretilmesini sağlayarak muzun olgunlaşmasını hızlandıracak.
Onları fırında bekletin. Bu yöntem doğal olgunlaştırma yollarından biraz uzak olsa da muzlara hemen o gün içerisinde ihtiyacınız varsa bu sizin için ideal. Fırınınızı 170-190 dereceye ayarlayın ve fırın tepsinize yeşil muzları dizin. Yaklaşık 15-20 dakika kadar kabuğunun kahverengileşmesini bekleyin ve fırından çıkararak gün içerisinde tüketin.
Kese kağıdının içinde bekletin. Olgunlaşmamış muzları kese kağıdının içerisinde beklemeye bırakırken bir destekçiye ihtiyacınız olacak. Bir adet tam sarı limon! Limonunuzu kese kağıdının içerisine yeşil muzların yanına koyun ve ağzını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta bekletin. Limon daha hızlı olgunlaşmasını sağlayacak. Ek olarak muzun olgunlaşma sürecinin mevsime bağlı olarak da değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.
Eğer olgunlaşmasını beklemek gibi bir amacınız yoksa muzun her haliyle birçok vitamin ve mineralle sağlığı iyileştirici etkilerini düşünerek beslenmenize ekleyebilirsiniz. Bu sayede hem tatlı ihtacınız azalmış hem de içerdiği besin öğelerinden yararlanmış olacaksınız
Hasan Razbievde muz ağacı nasıl yetişir? onu da öğretin muzun kilosu 15 lira diye kilo almaktan vazgeçiyorum
29.08.2020Bildir
Hasan Razbievde muz ağacı nasıl yetişir? onu da öğretin muzun kilosu 15 lira diye kilo almaktan vazgeçiyorum