Hedef kilosuna ulaşan insanların uyguladığı 6 zayıflama yöntemi
Sağlıklı alışkanlıklar edindiren zayıflama yöntemleri varken sizi aç bırakan şok diyetlerle sağlığınızı tehlikeye atmayın!
Düşük kalorili diyetler , protein diyetleri, ketojenik diyetler, şok diyetler… Sayısız diyet ve diyet listesi bulunan bu karışık dünyada, denilebilir ki herkesin diyeti kendine! Fakat hızlı zayıflama yöntemlerinin revaçta olduğu günümüzde sağlıklı yollara sapmak her şeyden önemli. Evet, önemli olan kişinin hayat tarzına, sevdiklerine ve boy, kilo, cinsiyet gibi kişisel özelliklerine uygun olarak hazırlanan bir diyet listesini takip etmesi olsa da, bazı alışkanlıklar var ki edinildiği takdirde kişinin bir bütün olarak sağlıklı bir yaşam sürdürmesini sağlıyor.
Amerika'yı yeniden keşfetmek sadece vakit kaybı olur. Bunun yerine sağlıklı bir şekilde kilo vermiş kişilerin tecrübelerinden yararlanmak en mantıklısı. Bu alışkanlıklar size hızlı kilo vermeyi değil, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşama yoluyla dengeli ve kalıcı bir şekilde kilo vermeyi vaat ediyor. Aşağıda sıraladığımız 6 alışkanlığı edinerek zayıflama konusunda çok önemli bir yol kat edebilir, daha da önemlisi zayıflama hedefinizi gerçekleştirdikten sonra da bulunduğunuz kiloyu koruyabilirsiniz.
1-Egzersiz yapmak
Çalışmalar, kilo vermenin yolları konusunda en başarılı adımlardan birinin günde yaklaşık 1 saat egzersiz yapmak olduğunu gösteriyor. Egzersizi yaşamının vazgeçilmez bir parçası yapanlar sadece fit ve sağlıklı olmakla kalmıyor, aynı zamanda daha mutlu ve enerjik bir insan haline geliyor. Çünkü egzersiz sırasında vücudunuzda endorfin ve serotonin adı verilen mutluluk hormonlarınızda belirgin bir artış yaşanıyor. Bu yüzden ne yapın edin, yapmaktan zevk aldığınız bir egzersiz bulun ve vücudunuzu harekete geçirin. Bölgesel zayıflama yöntemlerini ve vücut tipinize göre hangi egzersiz çeşitlerine yönelmeniz gerektiğini merak ediyorsanız “ Vücut tipine göre bölgesel yağlanma nedir, nasıl engellenir? ” başlıklı içeriğimize göz atmayı da unutmayın.
2-Aldığınız kalori miktarına dikkat etmek
Hepimizin bildiği üzere, neredeyse bütün zayıflama yöntemlerinin ortak noktası daha az kalori alımını şart koşmaları. Ancak kilo verme sürecinde aldığınız kalori miktarını düşürmeniz kadar hedef kilonuza ulaştıktan sonra da ihtiyacınız olan kalori miktarının üstüne çıkmamanız önemli. Aksi takdirde verdiğiniz kiloları geri almanız hiç de şaşırtıcı olmayacaktır. İnanın kalori kontrolü yapmak ve kaçamak yaptıktan sonra dengelemeyi öğrenmek edindiğiniz en olumlu alışkanlıklardan biri olacak. Günlük almanız gereken kalori ihtiyacına ilişkin ayrıntılı bilgi için “ Artık açıklığa kavuşmalı! Günlük kalori ihtiyacımız nedir? ” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
3-Sağlıklı yağlar tüketmek
Diyet yapmak kesinlikle sıfır yağlı beslenmeyi gerektirmiyor. Aksine, vücudumuzun tıpkı karbonhidrat ve proteine olduğu gibi, yağa da ihtiyacı var. Ancak tüm besin öğelerinde olduğu gibi yağ söz konusu olduğunda da hangi besinlere yöneldiğiniz önemli. Yani patates kızartması, soğan halkası ya da diğer kızartılan yiyeceklerden alınan yağlar yerine avokado, zeytinyağı, fındık, badem, ceviz gibi besinlerden alınan sağlıklı yağlara yönelmelisiniz. Her şeyde olduğu gibi bu besinlerde de porsiyon miktarlarına dikkat etmelisiniz.
4-Haftada bir tartılmak
Düzenli tartılmak, kilonuzda ciddi artışlar yaşanmadan küçük artışları fark ederek tedbir almanızı sağlayacağından çok önemli bir alışkanlık. Fakat düzenli tartılma hedefiyle her gün tartılmak da pek çok kişiyi olumsuz etkiliyor. Bu yüzden kendinize bir tartı günü seçmeniz ve hep aynı günde, aynı saatte ve sabah henüz bir şey yememişken tartılmanız en iyisi. Bu konuda hazırladığımız “ Doğru tartılıyor musun? ” başlıklı içeriğimiz size yol gösterecektir.
5-Sağlıklı kahvaltılar yapmak
Erken kahvaltı yapmak vücudunuzun işlevlerini düzenleyen ve bir nevi vücut saatiniz olan doğal sirkadiyen ritminin düzgün bir şekilde işlemesini sağlıyor. Bu durum da aldığınız besinlerden en üst düzeyde yararlanmanızın önünü açıyor. Fakat buradaki tek kıstas kahvaltı saati değil. Kahvaltı tercihleriniz de bir o kadar önemli. Örnek olması için size beş sağlıklı kahvaltı önerimiz var:
1-Tam buğday ekmeği, 1 dilim peynir , 1 haşlanmış yumurta, yarım avokado, domates, salatalık ve yeşillik
2-Yoğurt, yulaf ezmesi, meyve ve toz tarçın
3-Chia puding ve meyve
4-Tam buğday ekmeği, yer fıstığı ezmesi ve meyve
5-Tam buğday ekmeğiyle yapılan beyaz peynirli tost, zeytin ve yeşillik
İyi bir kahvaltı yapmanın yanı sıra kilo verme sürecinizde sabah saatleri için edinmeniz gereken alışkanlıkları anlattığımız " Bir türlü kilo veremiyorum diyenler için 7 basit sabah alışkanlığı " başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı öneriyoruz.
6-İyi beslenmek
İyi beslenmek, zayıflama yöntemlerinin içinde en önemlisi ve belki de en geneli. Burada “iyi beslenmek”le kastettiğimiz tutarlı bir beslenme alışkanlığını korumak. Her öğün ideal beslenme kurallarını korumak elbette mümkün değil. Ancak bir kaçamağın arkasına sığınıp bunu, günün geri kalanında da sağlıksız beslenmek için bir bahane haline getirmemek gerekiyor. Özellikle de kaçamak yapmaya en müsait olduğumuz hafta sonları. Eğiliminiz her zaman sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönelik olduğunda fark edeceksiniz ki evde ya da dışarıda her zaman sağlıklı alternatifler bulunabiliyor. Yeter ki bahanelere sığınmayı bırakalım!
Samet Biliryüreğinize sağlık
20.07.2020Bildir
Samet Biliryüreğinize sağlık
Aziz OkyayMükemmel bir rehber olmuş!
12.07.2020Bildir
Aziz OkyayMükemmel bir rehber olmuş!