Kilo vermek bazı insanlar için neden zor?
Eğer kilo veremiyorsanız bunun mutlaka bir nedeni ve bir de çözümü olmalı.
1- Kilo veriyorsun, sadece yavaş oluyor
İyi bir diyetin hemen kilo verdirmeye başlaması beklenir. Oysa bünyeden bünyeye bu durum farklılık gösterebilir. Bir ayda 4,5-5 kilo vermek pek çoğumuz için hayalcilik olacaktır. Aslında her hafta yarım kilo vermek toplamda yıl sonunda 24 kiloya ulaşmak anlamına gelir. Yavaş kilo vermenin çok önemli bir avantajı vardır; vücudumuz bir anda kilo vermeye başladığında kıtlık yaşadığını düşünür ve diyet kesildiğinde tüm kiloyu yeniden almaya başlar. Ancak haftada yarım kilo vermek kıtlık olmayacağından kilo alma da yaşanmayacaktır.
2- Yeterince su içmiyorsun
Yağ yakma ve dolayısıyla da kilo vermenin anahtarı sudur. Kilo veremiyor olmanın nedenlerinden biri de vücudun susuz kalıyor olmasıdır. Yağ yakma sürecinde vücut çok fazla su kullanır. Günlük en az 2 litre su içilmesi gerekir. Vücut susuz kaldığında bağırsaklar da doğru çalışmayacaktır ve boşaltım olmayacaktır.
3- Yeterince uyumuyorsun
Günlük en az 7 saat uykuya ihtiyacımız var, bundan daha az süre uyduğumuzda metabolizmamız yavaşlar.
Uyku süresinin kilo vermeyle çok yakın ilgisi bulunuyor. Aynı kalori miktarını alan kişilerde 4 saatlik uyku ile 8 saatlik uyku arasında bu kaloriyi harcama açısından ciddi fark bulunuyor.
4- Aldığın ilaçlar yüzünden olabilir
Bazı ilaçlar kilo vermeyi durdurur ve hatta almaya neden olabilir. Tansiyon, diyabet, depresyon ilaçlarının bu tür yan etkileri bulunur. Kilo vermeye çalışırken bu tarz ilaçlar kullanıyorsanız sonuç alamayabilirsiniz. Doktorunuza danışarak durumu anlatabilir, kullandığınız ilaçları değiştirmesini isteyebilirsiniz. Eğer böyle bir çözüm yoksa düşük karbonhidrat ve düşük kalori diyetleri deneyebilirsiniz.
5- Arada çok fazla kaçamak yapıyor olabilirsin
Kilo verememe şikayeti olan insanların çok büyük bir yüzdesinde diyete tam olarak uymama davranışı görülüyor. Tam uygulanmayan ve arada çok fazla kaçamak yapılan diyetler doğru sonucu vermiyor. Hafta arasında verilen kiloların hafta sonunda geri alınması sık karşılaşılan bir durum. Diyeti bozmak için çok fazla bahane bulunabilir, ancak sonrasında kilo veremeyeceğimiz gerçeğini hiçbir bahane değiştirmiyor.
6- Egzersiz planın alışkanlığa dönüşmüştür
Sürekli aynı egzersiz planıyla devam ettiğimizde bir süre sonra kaslar yeterince çalışmamaya başlayabilir. Kaslar ve vücut bu plana alışabilir ve artık yeterince zorlanmıyordur. Uzmanlar egzersiz planının sürekli değişikliklerle yenilenmesi gerektiğini söylüyorlar. Farklı antrenman tekniklerini, hızlı koşuları, farklı aletleri, ağırlıkları deneyerek egzersiz planını rutinin dışına çıkarabilirsiniz.
7- Streslisindir
Kilo vermede en etkin olan ruhsal durumların başında stres gelir. Özellikle kronik stres hali, vücudu “kaç ya da dövüş” moduna getirir ve var olan kalori kaçmak ya da dövüşmek için kullanılmak üzere saklanır. Stresli zamanlarda yemek yeme hareketi de vücudun enerjiye ihtiyacı olacağını düşünerek depolamak istemesinden kaynaklanır. Stresle başa çıkamayan kişilerde kilo vermek çok zor olur hatta kilo almak da kolaylaşır. Diyetle beraber mutlaka stres yönetimi de uygulanarak vücudu kaç ya da dövüş hallinden çıkartmak gerekir.
8- Spora odaklanıp diyeti önemsemiyorsundur
Spor yapan kişilerin kilo verebileceklerini ve bunun için ayrıca diyete ihtiyacı olmadıklarını düşünmeleri normaldir. Ancak doğru değil. Kilo vermenin %75’i diyet programından %25’i spordan geçer. Yediklerine dikkat etmeyip özellikle hazır yiyecekler ve fast fooda devam ederek, kalori kontrolü yapmayarak kilo vermek mümkün değil.
9- Sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir
Her şeyi doğru yapıyor, diyetleri ve sporu doğru şekilde organize ediyor, su içiyor ama yine de kilo verilemiyorsa sağlık sorunu olabilir. Metabolizmayı yavaşlatan, yağ yakımına engel olan bir hastalık söz konusu olabilir. Hormonların dengesizliği de yine kilo vermeyi engeller. Bu durumda doktora giderek sağlık sorunu olup olmadığından emin olmak gerekir.
10- Vitamin yetersizliği olabilir
Her aldığımız vitamini vücudumuza yakıt olarak kullanırız. Ancak bazı besinlerden yeterince vitamin alamadığımızda bu durum kilo vermeye engel olabilir. Diyetler bu nedenle tüm vitamin ve mineralleri alacak şekilde düzenlenir. Örneğin D vitamini eksikliği obeziteye neden olacak kadar kilo konusunda önemlidir. Benzer şekilde demir, B12, magnezyum eksikliği de kilo verememeye neden olabilir. Doktora danışarak test yaptırmak doğru bir yaklaşım olacaktır.
11- Yeterince protein tüketmiyorsun
Tok hissetmemize yardımcı olan protein aynı zamanda düşük kalorili bir gıdadır. Vücudumuz proteini daha yavaş yakar ve kan şekeri uzun süre düşmez, açlık hissini daha geç duyarız. Bu da kilo vermeye yardımcı olur.