Kuru maya nedir?
Kuru maya ve yaş maya arasındaki farklar nelerdir? Kuru maya hangi tariflerde kullanılır?
Yaş mayanın kurutulup toz hâle getirilmesi ile hazırlanan kuru maya, genellikle hamuru kabartmak için kullanılır. Kuru maya, milyonlarca kurutulmuş tek hücreli organizmadan oluşur. Sulandırılması durumunda hamur tariflerinde bulunan şeker ve nişastayı besler ve alkol ile karbondioksit üretir; bu, ekmeğe hafif, havadar kabarmasını ve belirgin tadını veren bir süreçtir. Kurutma işlemi, raf ömrünü büyük ölçüde uzatır ve artık soğutma gerektirmeyen bir ürün elde edilmiş olur.
Kuru Maya Besin Değerleri Nedir?
Bir paket kuru mayanın besin değerleri şöyledir:
-
Karbonhidrat: 2,16 gram
-
Protein: 3,9 gram
-
Yağ: 0,76 gram
-
Lif: 2,1 gram
-
Sodyum: 7,3 miligram
-
Potasyum: 148 miligram
-
Kalsiyum: 8,5 miligram
-
Demir: 0,42
Kuru Maya Ne İşe Yarar?
Özellikle hamur işi tarifleri uygulayanlar için birçok faydası bulunan kuru maya, kolay kullanımı sayesinde tariflerinizi hızlı bir şekilde kabartmanıza yardımcı olur. Toz halinde bulunduğu için saklama süresi daha uzun olabilir. Günümüzde fırıncılık ve pasta sektöründe oldukça sık bir şekilde kullanılmaktadır.
Kuru Mayanın Faydaları Nedir?
Kuru maya tarifler için kurtarıcı olabilir. Kuru mayanın faydaları şunlardır:
-
Hamurun doğru şekilde kabarmasını sağlayarak karbondioksit üretimini artırmaya yardımcı olur.
-
Karbondioksit üretimi, daha iyi tatma ve dokulu ekmeğe yol açan asitleştirme olarak bilinen bir süreç olan hamurun pH seviyelerini düşürür.
-
Hamura maya eklendiğinde fermantasyon sürecini başlar. Ek lezzet bileşikleri, fermantasyon sırasında üretilir ve fırınlanmış ürünlerin genel lezzetine ve kokusuna katkıda bulunur.
-
Kuru mayadaki lif, beta-glukan, kolesterol seviyelerini azaltabilir.
-
Antikanser özelliklere sahip olabilen ve belirli bağışıklık tepkilerini geliştirebilen yüksek miktarda antioksidan içerir.
Kuru Maya ile Yaş Maya Arasındaki Farklar Nelerdir?
En çok kullanılan maya türleri olan kuru ve yaş maya, kullanıldıkları alanlara göre bazı farklılıklar içerebilir. Kuru maya, ekmeklere daha hoş bir koku verirken, yaş maya çöreklerin kıyır kıyır bir kıvam kazanmasına yardımcı olur. Kuru maya %94 oranında kuruyken, yaş maya da kuru madde miktarı %30 civarıdır. Su içeriğinin daha yoğun olması, yaş mayanın kuru mayaya göre daha çabuk bozulmasına neden olur.
Kuru mayanın kullanımı yaş mayaya göre daha farklıdır. Yaş mayayı hamura direkt katarak kullanabilirsiniz; ancak kuru mayayı kullanmadan evvel 40-43 C derecelik suda 10-15 dakika kadar rehidre etmeniz gerekir.
Bira Mayası ile Kuru Maya Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bira mayası da tıpkı kuru maya gibi temel düzeyde makro ve mikro besin içeren sağlık takviyelerindendir. Bira mayası genellikle bira ve ekmek yapımında kullanılırken, kuru maya, ekmek mayasının devre dışı bırakılmış bir versiyonu olarak kabul görür. Bira mayasının tadı kuru mayaya göre daha acıdır. Kuru mayadaki protein oranı bira mayasına göre daha fazladır.
Kuru Mayanın Yan Etkileri Nedir?
Kuru mayanın yan etkileri şunlardır:
-
İçerisine termofil maya katılmış kuru mayalar, bağırsaklarda artarak çoğaltırlar. Bu çoğalma, bağırsakların mikroflorasını bozar.
-
Kuru maya, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan bir amino asit olan tiramin içerir. Nadir olmakla birlikte, tiramin migreni olan kişilerde baş ağrısını tetikleyebilir.
-
Mayalı ürünlere alerjisi olan kişilerde ve Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları olan kişilerde semptomları kötüleştirebilir.
-
İyi bir lif kaynağı olan kuru maya, almanız gereken günlük lif miktarının yaklaşık olarak %20’sini karşılar. Vücuda bir anda gereğinden fazla lif almak, sindirim sorunlarına yol açabilir.
Kuru Maya Nasıl Kullanılır?
Kuru mayayı ekmek poğaça, gözleme, kek lokma ve pizza hamuru gibi farklı tarifleriniz için kullanabilirsiniz. Kuru mayayı kullanıma hazır hâle getirmek için yapmanız gereken tek şey kuru maya ölçüsünün 4 katı kadar ılık su ve şeker eklemektir. Eğer instant kuru maya kullanıyorsanız paketinden çıkardığınız gibi kullanmanız mümkündür. Instant maya daha ince granüllü bir yapıya sahip olduğundan su ile yumuşatılmasına gerek yoktur.
Kuru Maya Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?
Kullanmanız gereken maya miktarı, kullandığınız tarife göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak, maya ile pişirme yaparken, her bardak un için çeyrek çay kaşığı kuru maya kullanmanız gerekir. Bu ölçülerden fazla maya eklemek hamurunuzun kuru ve yapışkan kıvamda olmasına neden olabileceği gibi sağlığınız içinde zararlı olacaktır.
Kimler Kuru Maya Kullanmamalıdır?
Besleyici özelliği ile öne çıkan kuru maya, bazı sorunlar ve ilaçlarla birlikte tüketildiğinde çeşitli yan etkiler gösterebilir. B-12 vitamini ve çinko gibi birçok vitamin ve mineral için harika bir kaynak olsa da, bazı maya ürünleri, bazı kişilerde migren ataklarını tetikleyebilen tiramin gibi bileşikler içerdiği için ciddi baş ağrılarına yol açabilir. Yapılan çalışmalarda çoğu insanın, olumsuz yan etkiler yaşamadan tiramin içeren gıdaları tüketebildiği ortaya çıkarılmıştır.
Kuru maya aynı zamanda çok etkili bir niasin kaynağıdır. Çok miktarda niasin tüketmek yüzde kızarıklık oluşumuna neden olabilir. Bu etki genellikle yüksek dozlarda niasin alımından sonra 10-20 dakika içinde ortaya çıkan yanma ve kaşıntı hissinin ardından gelen ciltte kırmızı bir kızarıklık olarak karakterize edilir. Bu sebeple hassas bir cilde sahip olanlar kuru mayadan yapılmış bir besinin tüketirken dikkatli olmalıdır.
Kuru maya üzerinde yapılan çalışmalar, enflamatuar barsak hastalığı (IBD) olan kişilerin bir kısmında bu besinin çeşitli semptomlara katkıda bulunabileceğini göstermiştir. Bu sebeple bu kişilerin de kuru mayadan yapılmış bir besini çok fazla tüketmeleri önerilmez.
Kuru Maya Maskesi Nasıl Yapılır?
Daha parlak ve pürüzsüz bir yüze sahip olmak isteyenler farklı doğal maskeleri kullanarak amaçlarına ulaşabilirler. Özellikle akne ve sivilce oluşumu ile mücadele etmek isteyenlerin kullandığı kuru maya maskesi, doğal bileşenleri ile etkili bir görünüm kazanmanıza yardımcı olur.
Kuru maya maskesini farklı malzemelerle yapabilirsiniz. Kuru maya ve limon, kuru maya ve süt, kuru maya ve yoğurt, kuru maya ve soda yapabileceğiniz kuru maya maskelerinden bazılarıdır. Örneğin kuru ciltlere sahip olanlar için sütle karıştırılan kuru maya maskesi önerilirken, akne ve sivilce lekeleri için limon ve kuru maya maskesi kullanımı önerilir.
Kuru maya maskesi hazırlamak için yanında kullanacağınız ek malzeme ve ılık suyu hazır etmeniz gerekir. Örneğin kuru maske ve limon karışımı için ılık suyun içine birkaç damla limon sıkıp kuru maya ile kremsi bir hâle getirin. Karışımın yaklaşık 15 dakika kadar beklemesi, cildinize nüfus etmesi için daha etkili bir formüle dönüşmesine yardımcı olur. Sadece kuru maya maskesi yapmak istiyorsanız, kullanacağınız kadar kuru mayayı ılık su ile karıştırabilirsiniz.
Kuru Maya Maskesi Ne İşe Yarar?
Kuru maya maskesi, gün içinde güneş ışıkları, kirli hava ya da strese maruz kalan cildinizin solgunlaşmasının önüne geçer. Cildinizdeki ölü hücreleri temizleyerek daha parlak bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Özellikle ergenlik dönemlerinde ortaya çıkan sivilce ve akne gibi sorunları gidermek için de kuru maya maskesi kullanılır. Gözenekleri tıkalı olan ciltlerde ekstra nem sağlayarak cildin kurumasının önüne geçer. Bu da tahriş ve pul pul dökülmelerin engellenmesine yardımcı olur.
Kuru Maya Nasıl Saklanır?
Paket halinde aldığınız kuru mayayı kapalı olduğu zamanlarda serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeniz önerilir. Özellikle paketli ürünlerde, paketin üzerinde yazan son kullanma tarihine göre kuru mayayı kullanabilirsiniz. Paket açıldıktan sonra hepsini kullanmadığınız kuru mayayı ağzı kapalı olacak şekilde muhafaza etmeniz önerilir. Paketi açılmış bir kuru mayanın kullanım süresi 4 haftayı geçmemelidir.
Kuru Maya Bayatlar mı?
Maya da tıpkı diğer paketli ürünler gibi gereğinden fazla bekletildiğinde bayatlayabilecek ürünlerden biridir. Paketi açılmamış bir kuru maya genellikle 2 yıla kadar dayanabilirken, paketini açtığınız ürünü maksimum 4 hafta saklamanız önerilir. Aksi hâlde maya bayatlar.
Kuru Maya Kaç Kaloridir?
100 gramlık bir kuru mayada 353 kcal kalori varken, bir paket kuru mayada 36 kalori bulunur.
Yorumlar