Lahana diyeti nedir?
Lahanaya doymaya hazır mısınız? Lahananın kilo verdirici etkisiyle tanışmanız için lahana diyetini kaleme aldık.
Lahana diyeti, lahana çorbası ile yapılan bir diyet türüdür. Bu diyet kısa sürede kilo vermeyi sağlamasıyla bilinir. Lahana Çorbası Diyeti, sadece lahana çorbası, yağsız süt, meyve ve sebze tüketimini gerektiren hızlı bir kilo kaybı planıdır. Genel bir araştırmaya göre Lahana diyeti 1 haftada 4 ila 5 kilo kaybetmeyi sağlayabilir. Diyetin, zayıflamak veya daha uzun vadeli bir diyet planına hızlı başlamak amacı ile yedi günden daha fazla sürdürülememesi amaçlanmıştır.
Lahanada bulunan magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, sodyum ve kükürt mineralleri ve H,E,C,folik asit, B1, B2, B3, B6 ve A vitaminleri bulunan kış mevsiminin en yararlı sebzeleri arasında yer alır. Lahananın 100 gramında 110 kalori bulunmaktadır.
Yüksek lif ve düşük kalori içeriği ile kilo verme diyetlerinde popüler bir yemek olan lahana, diyabet, romatizma ve kansızlık gibi sağlık sorunları için de faydalıdır. Bununla birlikte mide, bağırsak ve kolon kanserine karşı koruma sağlayan idrar söktürücü, kan temizleyici ve kanser önleyici özelliklere sahiptir.
Lahana diyetinde her gün evde yapılmış lahana çorbası tüketilir. Beyaz lahana çorbası diyeti bazı kaynaklarda düşük kalorili diyet olarak anılırken, bazı kaynaklarda açlık diyeti olarak kabul edilmektedir. Vücudun lahana çorbasındaki malzemeleri metabolize ederken önemli miktarda yağ yaktığı düşünülmektedir.
Mayo Clinic ve Sacred Cardiac Hospital diyeti olarak da bilinen bu diyet, acil kilo vermesi gereken hastanede yatan kalp hastaları tarafından uygulanmaktadır. Bu diyet 1980'lerde ve 1990'larda popüler hale gelen zayıflama şok diyetlerinden arasında yer alır.
Lahana Diyeti Nasıl Yapılır?
Lahana diyeti sıkı kurallar ve diyet kısıtlamaları içermektedir. Diyetin yedi gün boyunca uygulanması gerekmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi, lahana çorbası günlük diyetin büyük bir bölümünü oluşturur ve günde iki veya üç kez tüketilmesi tavsiye edilir. Çorba ile birlikte tüketilebilecek yiyecekler ise günden güne değişir. Yedi gün boyunca alkol kullanımından uzak durulmalıdır. Meyvenin yeneceği günlerde izin verilen tek içecek sudur. 7 günlük diyette her günün yemek planı ayrıdır ve önceden belirlenir. Bu diyette tüketilebilecek çorba miktarı konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır ancak günde 8 bardak su tüketilmesi önemlidir.
Gününe göre lahana çorbası, beyaz et çeşitleri, meyve, sebze, süt veya yoğurt ile yenilebilir. Diyete bağlı kalırken sebzeler için mısır ve patates, meyvelerden ise muz gibi nişastalı besinlerin tüketiminde dikkatli olunması gerektiği vurgulanır. Lahana diyeti bu şekilde uygulandığında 7 günün sonunda kilo kaybının yaşandığı belirtilmektedir.
Lahana Çorbası Tarifi
Lahana çorbası için gereken malzemeler
-
3 adet büyük boy domates
-
2 orta boy soğan
-
2 adet yeşil biber
-
1 paket mantar
-
1 demet kereviz
-
3 adet orta boy havuç
-
1-2 adet bulyon (isteğe bağlı)
-
6-8 Su bardağı su
Yapılışı
Lahana çorbası yapımı için bütün sebzeler küp şekilde doğranır. Ardından 2 yemek kaşığı sıvı yağa soğanlar eklenir ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra diğer sebzeler tencereye eklenir ve üzerine su ilave edilir. İsteğe bağlı olarak bulyon ya da baharat eklenebilir. Orta ateşte sebzeler yumuşak kıvama gelene kadar 30 ila 45 dakika kaynatılır. Lahana çorbasına ıspanak veya yeşil fasulye gibi diğer nişasta içermeyen sebzeler de ilave edilebilir.
Lahana Diyetini Kimler Yapabilir?
Lahana diyetinin karbonhidrat içeriği yüksek olmadığından diyabet tedavi planını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle diyabet tedavisi gören kişilerin bu diyeti uygulamaları tavsiye edilmez.
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin, diyetteki tuz miktarında herhangi bir kısıtlama olmadığı için çorbalarda tuz veya bulyon kullanabilirler.
Lahana guatrojenik özelliklere sahiptir. Guatrojenik gıdalar iyot emilimini engelleyebilir ve tiroid bezlerinin hipertrofisi gibi semptomlara yol açabilir.
Diyetin enerji alımı çok düşük olduğu için verilen kiloların daha sonra alımı muhtemeldir. Sonuç olarak, kalp hastalığı, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına karşı uzun süreli yararlı bir etkisi olmayabilir. Lahana çorbası diyetinin dezavantajlarından biri de verilen kiloları hızla geri alma potansiyelidir.
Lahana diyeti ucuz, hızlı ve basit gibi görünse de, uygulanması oldukça zordur. Lahana çorbası diyeti uygulayan kişiler kendilerini uzun sürekli olarak aç ve güçsüz hissedebilir. Bir haftadan daha uzun süre devam edildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddeleri yeterince alınamayabilir.
Kalıcı ve sağlıklı bir kilo kaybı için bir diyetisyen kontrolünde iyi beslenme alışkanlıkları geliştirilmelidir. Bu tür diyetlere başlamadan önce mutlaka doktor veya beslenme uzmanına danışılmalıdır.
Bir Haftalık Lahana Diyeti Listesi Nasıl Olmalıdır?
Lahana diyeti listesi kısıtlı bir diyet çeşidi olduğundan hızlı kilo kaybına yardımcı olur. Bu nedenle de 1 haftadan daha uzun süre uygulanmamalı ve diyeti yapmaya karar veren kişilerin öncelikle bir doktora danışmaları gerekmektedir.
Aşağıda 7 günlük lahana diyeti listesi verilmiştir.
1. Gün
-
Evde hazırlanmış sınırsız lahana çorbası
-
Muz hariç olmak üzere istenildiği kadar meyve
2. Gün
-
Lahana çorba
-
Çiğ veya Pişmiş Sebze (1 kaşık yağ ve patates eklenebilir)
3. Gün
-
Lahana çorba
-
Muz ve patates hariç meyve ve sebze
4. Gün
-
Lahana çorbası
-
Yağsız Süt
-
Sınırsız Muz
5. Gün
-
Lahana Çorbası
-
5-6 adet domates
-
250-350 gram Tavuk Eti veya Balık
6. Gün
-
Lahana Çorbası
-
Tavuk eti veya Balık
-
Patates hariç olmak üzere sebze (bir önceki gün balık tüketilmediyse 6.gün balık tercih edilebilir)
7. Gün
-
Lahana çorbası
-
Esmer pirinç
-
Sebze (patates hariç)
-
Şekersiz meyve suyu
Lahana Diyetinin Faydaları Nedir?
Lahana diyetinin faydaları aşağıda listelenmiştir.
Yüksek miktarda lif içerir: Vücutta lif eksikliği baş ağrısı, mide ülseri, kabızlık sindirim sistemi kanserleri, hazımsızlık ve iştah kaybı gibi çok çeşitli sağlık sorunlarının nedenlerinden biridir. Bununla birlikte lif eksikliğinin egzama, cilt hastalıkları ve erken yaşlanma ile de bağlantılı olduğu bilinmektedir. Lahana içerdiği yüksek miktardaki lif sayesinde bağırsakta su tutmaya yardımcı olur ve barsak hareketini arttırarak dışkının daha yumuşak olmasını sağlar. Bu da dışkının atılımını kolaylaştırır.
C vitamini eksikliğine iyi gelir: Lahana portakala kıyasla daha yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu özelliği sayesinde diş eti kanamaları, dudak kenarlarında çatlama ve egzama gibi cilt hastalıkları, bağışıklık sisteminde zayıflama, sık enfeksiyon ve soğuk algınlığı, erken yaşlanma ve depresyona karşı koruma sağlar. Bununla birlikte yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarının şiddetini azaltıcı etkiye sahiptir.
Kükürt eksikliğini gidermeye yardımcı olur: Kükürt eksikliği mikrobiyal enfeksiyonları şiddetlendirebilir, hastalık ve yaraların iyileşme süresini uzatmaya neden olur. Aynı zamanda midede ülser riskini ve şiddetini artırmaya yol açabilir. Kış aylarında sirke ile lahana turşusu tüketmenin viral hastalıklara karşı direnci artırdığı düşünülmektedir. Lahana yüksek kükürt içeriğinden dolayı yaralarda mikrobiyal gelişmeyi azaltıcı ve iyileşmeyi hızlandırıcı etkiye sahiptir.
Kanser riskini azaltır: Lahana turpgiller familyasındandır. Güçlü antioksidan konsantrasyonu, en önemli sağlık faydalarından biridir. Bu, lahana gibi sebzelerin genel sağlığa son derece zarar veren ve kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların gelişiminde önemli bir rol oynayan serbest radikalleri temizlediği anlamına gelir. Yüksek miktarda kanser önleyici kimyasal içermektedir. Yapılan bir araştırmada, lahana gibi sebzelerin diyete sıklıkla dahil edilmesinin Lupeol, Sinigrin ve sülforafan gibi tümör gelişimini ve kanser oluşumunu durduran bileşikler sayesinde meme kanserinde önemli bir azalma olduğu keşfedilmiştir.
Kemik sağlığı için faydalıdır: Lahana, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi kemik sağlığı için önemli olan mineralleri içerir.
Göz sağlığı için faydalıdır: Lahana, iyi bir beta-karoten kaynağıdır. Katarakt gelişimini geciktirmek ve yaşa bağlı gelişen sarı nokta durumunu önlemeye yardımcı olur. Beta-karoten sayesinde prostat kanseri riski de azalır.
Kilo kaybını destekler: Yüksek lif ve düşük kalori içeriği sayesinde lahana, kilo vermeye çalışan kişiler için iyi bir alternatiftir.
Kan basıncını düzenler: Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp krizi ve felç riskini artıran yüksek tansiyona karşı engelleyici etkiye sahiptir.
Beyin sağlığını destekler: Lahana içerdiği K vitamini ve antosiyaninler sayesinde zihinsel işlev ve odaklanma açısından faydalıdır. Aynı zamanda bunama ve nörolojik sistemdeki diğer bozuklukların önlenmesinde de rol oynar.
Cilt sağlığını iyileştirir: Lahana antosiyanin, C vitamini, kükürt ve çeşitli antioksidan kaynaklar açısından zengindir. Bu özelliği sayesinde cilt kırışıklıklarının, lekelerin, cilt renk bozukluklarının ve diğer çeşitli erken yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesinde ve önlenmesinde etkilidir.
Lahana Diyeti ile Kaç Kalori Verilebilir?
Araştırmalar, lahan diyetin ile haftada 4-5 kilo verilebileceğini göstermektedir. Lahana diyeti veya lahana çorbası diyeti olarak da adlandırılan bu diyet, düşük kalori içerir ve gün boyunca yeterli kaloriyi sağlamayı amaçlar. Bu diyeti uygularken gün içinde lahana çorbasına ek olarak çeşitli şeyler gıdalarda tavsiye edilir. Lif oranı yüksek ve yağ oranı düşük olan özel bir diyet çeşididir.
Lahana Diyetinin Zararı Var mı?
Lahana çorbası diyeti kısıtlamalar içerdiğinden ve beslenme açısından dengesiz olduğundan, bir haftadan daha uzun süre uygulanması tavsiye edilmez.
Lahana Çorbası Diyeti besinlerden alınan kalori miktarı çok az olduğundan her gün 1000 kaloriye kadar tüketmek zordur. Bu, vücudun temel süreçlerini desteklemek için besinlerden alınması gereken kalori sayısından daha azdır. Kadınlar için bu miktar tipik olarak 1.200 kalori ve erkekler için 1.500 kaloridir.
Obez insanlar için günde 800 kaloriden daha az kalorili diyetler doktor kontrolünde uygulanmalıdır.
Lahana Çorbası Diyetinin diyet alternatifleri son derece kısıtlı ve dengesizdir. Diyetin beş gününde neredeyse hiç protein tüketilmez. Bununla birlikte daha az kalori, karbonhidrat ve yağ içerir. Ayrıca bazı vitamin ve mineraller açısından eksiktir.
Lahana diyeti uygulayan kişilerin birçoğu halsizlik, bayılma ve güçsüzlük yaşar. Birçok kişi, diyetlerindeki yüksek lif içeriğinin bir sonucu olarak gaz birikmesi ve mide krampları hissedebilir.
Uzun süreli olarak Lahana diyeti uygulayan kişilerde safra taşları ve safra kesesi tıkanıklığı ile ilgili bazı anekdot raporu bulunmaktadır. Hızlı kilo kaybı yaşamak safra taşlarının olumsuz yan etkisine neden olabilir. Safra kesesi normal işlevinde yüksek yağ içeren yiyecekleri yediğinizde, safra kesesi bunları parçalamaya yardımcı olan sindirim enzimlerini serbest bırakır. Herhangi bir yağ tüketilmediğinde safra kesesinin boşalması biraz zaman alabilir, bu da orada taş birikmesi riskini artırır. Lahana Diyeti gibi özellikle düşük kalorili veya az yağlı bir diyet, safra taşı görülme riskini artırabilir.
Lahana Diyeti İle İlgili Makaleler Nelerdir?
Lahana diyeti ile ilgili makaleler şunlardır.
-
Diyet poli̇kli̇ni̇ği̇ne başvuran bi̇reyleri̇n fonksi̇yonel besi̇nler ve popüler di̇yetler hakkindaki̇ bi̇lgi̇ düzeyleri̇ i̇le besi̇n eti̇keti̇ okuma alışkanlıklarının beli̇rlenmesi̇ (Meltem Kudret, Fatma Ni̇şanci Kılınç)
-
Üri̇ner taş hastalığında di̇yet (Dr. Halûk Özkaya, Dyt. Filiz Alpman, Dr. Nuray Özkaya)
-
Üç Nesil Kadınlarda Obezite ile Beden Algı Durumu ve Zayıflamaya Yönelik Uygulamalar (Serap Demir, Nilgün Karaağaoğlu)
-
Mitolojiden Modern Bilime Lahana (Mevlut Yaprak)
Lahana Diyeti ile İlgili Kitaplar Nelerdir?
Lahana diyeti ile ilgili kitaplar şunlardır.
-
Mayo Clinic Diyeti ( Sima Özkan Yıldırım)
-
Cabbage Soup Diet 2.0: The Ultimate Guide (Gabriela Rupp)
-
The Cabbage Soup Diet (Sam Milner)
Yorumlar