Neden Brokoli Filizi Yemelisiniz?
Pek çok sebzeyi tüketmemizin başlıca nedenlerinden biri markette karşımıza çıkmaları. Tanıdık olanlarla daha fazla haşır neşiriz, daha kolay soframıza koyuyoruz. Ancak bazı besinler var ki, gözden uzak gönülden ırak deyimine çok uygun düşüyorlar. Halbuki onların peşine düşmemiz için gerçekten iyi nedenlerimiz var. O sebzelerden biri de olgun brokoliden % 1000 daha fazla besin değerine sahip brokoli filizi.

Amerika’lı ünlü doktor David Perlmutter yeni yılda bol bol brokoli filizi yemenizi tavsiye ediyor! Peki ya neden?
Eminim ki bazılarınız merak içinde: Nedir bu brokoli filizi?
En basit şekilde ifade etmek gerekirse, zengin kalsiyum içeriği ve adeta doğal bir anitbiyotik olmasıyla bilinen brokoli’nin henüz olgunlaşmamış hali.
“Brokoli varken neden filizini yiyeyim?” diye sorarsanız, size şöyle bir yanıt sunmak isterim.
Brokoli filizini kendine has ve özel kılan sülforafan üretimini güçlü şekilde destekleyen bileşenlerin brokoliye kıyasla daha yoğun olması. (Maalesef filizler olgunlaştıkça sülforafan yoğunluğu azalır.) Brokolinin yanı sıra, lahana ve karnabahar gibi turpgiller familyasının üyelerinde de bulunan sülforafan, kalp sağlığını desteklemekle birlikte kansarojen maddelere karşı direniş halindedir. Bunlarla kalmayan sülforafan bağırsakların sağlıklı ve düzenli çalışmasında da aktif rol alır.
Unutmayın ki sülforafonu aktive edecek olan enzimlerin ortaya çıkması için en önemli şey brokoli filizlerini tüketirken bol bol çiğnemeniz.
Peki ya filizler brokoli kadar lezzetli mi? Peki ya nasıl kullanabilirim?
Bu tip bir filizi denerken tadının brokoliye benzemesini beklemeyiniz. Olgunlaşmamış durumdaki sebzenin, brokolidense turp tadını anımsatan güçlü ve bir miktar açı bir aroması var.
Sandviçlerin veya salataların içine çiğ bir şekilde katılarak tüketilebilir. Pişirerek tüketmek isteyenler için ise, çıtır dokusunu korumak adına, filizleri tarifin sonlarında eklemelerini öneririz.
Brokoli Fizilerini Saklayabilir miyim? (Raf ömrü ve muhafaza koşulları)
Brokoli filizi; buzdolabında 14 gün, sebzelik bölümünde ise 3 haftaya kadar raf ömrüne sahiptir.
Son olarak, günlük market alışverişinizde brokoli filizi karşınıza sık sık çıkmıyor olabilir. Merak etmeyin, basit bir çözüm var:
Yalnızca küçük bir kavanoz ve brokoli tohumuyla birlikte evde kendi filizlerinizi yetiştirebilirsiniz. Biz yemeye sevgi katmaya inanıyoruz. Sevginizle büyüyen filizlerin sağlıklı günlerinizde yanınızda olması dileğiyle…