FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
06.11.20235 dakikada okunur.
begenmeler
4
yorumlar
0
kaydet

Sade yağ( ghee yağı) nedir?

Bir tür sade tereyağı olan Ghee, Güney Asya'da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ama bu tam olarak nedir? Peki ne için kullanılabilir? 

Sade yağ( ghee yağı) nedir?

Sade tereyağı olarak da bilinen sade yağ, Güney Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan ve dünyanın diğer bölgelerinde de popülerlik kazanmış bir yağ türüdür. Su içeriğini ve süt katılarını çıkarmak için tereyağının kaynatılmasıyla yapılır ve sonuçta saf, altın rengi bir yağ elde edilir.

Ghee, normal tereyağından daha az süt proteini içeren bir tür arıtılmış tereyağıdır. Tereyağı yerine sade yağ kullanmanın faydaları olabilir. Her iki bileşen de ölçülü olarak kullanılmalıdır. Ghee, tereyağı yerine kullanılabilir ve birçok kişi, sade yağın yemek pişirmede kullanımının daha sağlıklı bir alternatif olabileceğini düşünmektedir.

Ghee yağı nedir?

Ghee, geleneksel olarak Asya yemeklerinde kullanılan, oldukça arıtılmış bir tereyağı türüdür. Tereyağı gibi sade yağ da genellikle inek sütünden yapılır. Ghee normal tereyağının eritilmesiyle yapılır. Tereyağı sıvı yağlara ve süt katılarına ayrılır. Ayrıldıktan sonra süt katıları çıkarılır, bu da sade yağın tereyağından daha az laktoz içerdiği anlamına gelir. Geleneksel olarak, sade yağ yemeklik yağ olarak, yemeklerde ve Ayurveda terapilerinde bir malzeme olarak kullanılmıştır. Ghee hala Ayurveda masajında ​​ve yanık ve kızarıklıkların tedavisinde bitkisel merhemlerin temeli olarak kullanılmaktadır.

Ghee yağı nasıl yapılır?

Ghee, diğer arıtılmış tereyağı türlerinden daha uzun süre ısıtılır, bu da daha koyu bir renk tonunun yanı sıra daha güçlü ve daha besleyici bir tada katkıda bulunur.

Ghee, standart sade tereyağından daha yüksek bir yanma noktasına sahiptir, bu da gıdaları kızartmak veya sotelemek için ideal olduğu anlamına gelir. Bir kişi evde normal tuzsuz tereyağı kullanarak sade yağ yapabilir. Tereyağını yavaş yavaş eritip yüzeyde biriken katıları sıyırın. Tüm süt katıları dibe çökene ve sıvı berraklaşana kadar tereyağını pişirmeye devam edin; bu, berrak tereyağıdır. Tavanın dibindeki süt katıları kahverengiye dönene kadar birkaç dakika daha pişirmeye devam edin. Pişmiş süt katıları yağa lezzetini ve rengini verir. Sıvıyı bir kavanoza veya şişeye süzün ve soğumasını ve katılaşmasını bekleyin.

Ghee ve tereyağı

Hem sade yağ hem de tereyağı inek sütünden elde edildiğinden besin profilleri ve yağ içerikleri birbirine çok benzer. Bununla birlikte, sade yağ, tereyağıyla aynı düzeyde süt proteini içermediğinden, süt ürünlerini iyi tolere edemeyen kişiler için daha iyi olabilir.

Ghee yağının faydaları ve riskleri

Çeşitli araştırma çalışmaları, bir kişinin diyetine sade yağı dahil etmenin olası faydalarını ve risklerini incelemiştir. Bunlar şunları içerir:

Kalp hastalığı

2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, sade yağ neredeyse yüzde 50 oranında doymuş yağ içeriyor ve bu da, sade yağın Hindistan'da koroner arter hastalığı (KAH) riskini artırabileceği yönünde endişelere yol açıyor.

Bununla birlikte, 2018 yılında Hindistan'ın kuzeyindeki 200 kişiyi inceleyen bir araştırma, diyetlerinde yağ kaynağı olarak daha fazla sade yağ ve daha az hardal yağı tüketen kişilerde kandaki yağ ve kolesterolün daha sağlıklı olduğunu öne sürüyor. Sonuçlar daha düşük LDL veya kötü kolesterol seviyelerini ve daha yüksek HDL veya iyi kolesterol seviyelerini içeriyordu. Bu çalışma sadece sade yağ ve hardal yağı arasındaki sonuçları karşılaştırdı, tereyağını değil. Erusik asit içerdikleri için bazı hardal yağı türlerinin Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa'da tüketilmesi yasaklanmıştır.

Sade yağ( ghee yağı) nedir?

Daha düşük süt şekeri ve protein seviyeleri

Sade süt proteinlerinin çoğu çıkarılmış olduğundan, kazein ve laktoz gibi süt proteinlerini normal tereyağından çok daha düşük seviyelerde içerir.

Laktoz ve kazeine karşı hassas veya intoleransı olan bir kişi, tereyağı yerine sade yağın kullanılmasının faydalı olduğunu görebilir.

Bütirat içerir

Ghee, sindirim sağlığında önemli bir rol oynayan bütirat asit adı verilen bir yağ asidi içerir. Ayrıca antiinflamatuar etkileri de olabilir. Ancak bütirat, kolondaki lifin bakteriyel fermantasyonu ile üretildiğinden, kişinin bunu elde etmek için doymuş yağ tüketmesine gerek yoktur.

Tereyağının yararları ve riskleri

 Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre gerçek tereyağında trans yağ bulunmamaktadır. Bununla birlikte, aşırı derecede tüketilmediği takdirde yüksek kan kolesterol düzeylerine ve kalp hastalığına katkıda bulunabilecek yüksek düzeyde doymuş yağ içerir.

Amerikan Kalp Derneği, bir kişinin günlük toplam kalorisinin yüzde 5 ila 6'sından fazlasını doymuş yağdan almamasını önermektedir; bu da günde yaklaşık 13 gramdır. Ancak sağlıklı bir beslenme için yağlar çok önemlidir. Kişi doymuş yağ alımını sınırlamalı ve sağlıklı yağlar olan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ alımını artırmalıdır. Sağlıklı yağların iyi kaynakları arasında balık, fındık, tohum ve zeytin bulunur.

Ghee, tereyağının başka bir şeklidir ve ikisinin besin profili ve yağ içeriği benzerdir. Ancak sade yağ, laktoz ve kazeine duyarlı kişiler için daha iyi olabilir çünkü her ikisinden de daha az içerir. Sıvı yağ ve tereyağının sınırlı olması gerekirken, kişi ara sıra her iki yiyeceği de çeşitli ve dengeli bir diyete dahil edebilir.


 
FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail