Yaban elması nedir?
Yaban elması sever misiniz? Ya da belki yaban elmasının ne olduğunu biliyor musunuz diye sormalıyız?
Yaban elması ya da bir diğer adıyla yabani elma adı itibariyle kulağa yabani, yenmez gibi gelse de gülgiller familyasının bir parçası olup taze olma durumunda tüketilen bir meyvedir. Bu meyve, yabani elma ağacında yetişen, normal olarak bildiğimiz elmadan daha küçük boyutta ve oldukça ekşidir. Direkt olarak, yenilmesi bir tercih olmakla beraber kullanım alanları olarak reçel yapımında, meyve suyu yapımında, marmelat ve sirke yapımında faaliyet gösterir. Tadının çok ekşi olması sirke yapımında oldukça değerlidir. Tadının ekşi olması sizleri korkutmasın, küçük bir meyve olsa da vücuda büyük yararları vardır.
Yaban Elması Ne İşe Yarar?
Yaban elması ağacının hem meyveleri hem de tohumları kullanılmaktadır. Boyut olarak küçük olan yaban elması, içerisinde C vitamini başta olmak üzere B grubu denilen B1, B2, B5, B9 vitaminlerini barındırır. Sadece bu vitaminlerle kalmayıp karoten olarak anılan provitamin A ve E vitaminleri açısından da zengindir. Mineral bakımından da zengin olan yaban elması içerisinde ve potasyum, manganez magnezyum, fosfor, demir, çinko gibi elementleri de bulundurur. Bu bilgiler ışığında, yaban elması böbrek rahatsızlıklarına karşı da vücutla beraber savaşır ve böbreklerin temizlenmesinde rol oynar. Ayrıca, yaban elması tüketimi; Migren gibi kronikleşmiş baş ağrılarının tedavisinde, yüksek tansiyonun düşmesinde, kolesterolün düzenlenmesinde, kan şekerinin kontrol altına alınarak normal seviyelerde seyretmesinde, romatizmasal rahatsızlıkların tedavisinde, insomnia olarak bilinen uykusuzluğun tedavisinde, yorgun ve bitkin hallerin iyileştirilmesinde, kabızlık şikayetinin giderilmesinde rol oynar.
Yaban Elmasının Kullanım Alanları Nelerdir?
Yaban elmasını dilerseniz meyve olarak tüketebilirsiniz. Ancak, tadı çok ekşi olduğundan ve bazı insanların damak zevklerine hitap etmediğinden sirke olarak kullanımı da çok yaygındır. Yaban elması, sadece sirke yapımında değil, reçel ve marmelat yapımında da kullanılmaktadır. Sadece meyvesi değil, ezilmiş meyve posası da yara ve iltihapların iyileşmesinde rol oynar. Ek olarak, kabuğundan sarı ve kırmızı boya elde edilebilir. Bütün bunların dışında, dilerseniz evinizin bir köşesinde vazoda kurutulmuş halini dekoratif bir biçimde kullanıp evinize renk katabilirsiniz.
Yaban Elması Nasıl Kullanılır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, yaban elmasının dekoratif amaçlı olarak kullanımı yaygındır. Dilerseniz siz de, kurutulmuş halini evinizde dilerseniz ağacını bahçenizde süs olarak kullanabilirsiniz. Çeşitli tariflerle reçel, marmelat yapabilir ya da direkt kendisini tüketebilirsiniz. Bütün bu tariflerin yanında, çayını yapıp çay olarak tüketebilir ve içerisindeki faydalardan yararlanabilirsiniz.
Yaban Elması Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?
Öncelikle, yaban elmasını tüketirken meyvenin çekirdeğini çıkardığınızdan emin olun. Bunun sebebi, yaban elma çekirdeklerinde az miktarda da olsa siyanojenik glikozit içermektedir. Bu doğal olarak oluşsa da metabolizma olma durumunda bu madde siyanite dönüşmektedir. Devamında, siyanür oldukça toksik bir maddedir. Siyanür, çekirdekte minimal seviyede olsa da yaban elması çekirdeğinin aşırı kullanımı vücutta kötü etkiye sebep olacaktır. Eğer kazara 2-3 adet çekirdek tükettiyseniz muhtemelen endişe edilecek bir durum yoktur.
Yaban Elması Nerede Yetişir?
Bitki olarak Avrupa’da oldukça yaygındır. Ormanlık alanlarda daha çok yetişen yaban elması ağacı; parklarda, bahçelerde de yetişmektedir. Genellikle, nisan ve mayıs aylarında çiçek açan ve deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda yaban elması ağacı gözlemlenebilir.
Yaban Elması Nasıl Saklanır?
Yaban elması, diğer elma türleri gibi serin, karanlık ve yeterli neme sahip alanlarda saklanabilir. Eğer yaban elmalarınızı saklayacağınız alan nemden yoksun bir alansa odaya koyacağınız su dolu kap ortamın nem dengesini sağlayıp yaban elmalarınız için uygun bir ortam olacaktır.
Yaban Elması Kaç Kaloridir?
Yaklaşık olarak 4 yaban elması bir porsiyon meyveye tekabül eder. Bir yaban elmasını 35 gram olarak kabul edersek ve 35 gramlık bir yaban elması, vücuda ortalama 8 kalori almanızı sağlar.
Yaban Elmasının Faydaları Nelerdir?
Yaban elması tüketimi,
-
Kalp sağlığını korur.
-
Bağırsak sağlığına katkıda bulunur.
-
Böbreklerin temizlenmesini sağlar.
-
Gut hastalığına karşı vücutla beraber savaşır.
-
Uykusuzluğa iyi gelir.
-
Boşaltım sistemini düzenler
-
Kan şekerini düzene sokar.
-
Kolesterolü düzenler.
-
Romatizmaya iyi gelir.
-
Baş ağrısını dindirir.
Yaban Elmasının Zararları Nelerdir?
Bahsettiğimiz üzere, yaban elmasının tohumunu ve çekirdeğini aşırı tüketilme durumu zehirlenmelere hatta uzun vadede ölüme neden olabilmektedir. Bu bilginin beraberinde, çok düşük dozda vücuda alınan hidrojen siyanür sindirim ve solunum sistemi üzerinde fayda göstermektedir. Bu sayede, astım, broşür ve kronik öksürüğe şifa olabilmektedir.
Yaban Elması Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Genellikle boyutları kiraz boyutuna yakın olsa da daha olgunlaşmış, daha büyük yaban elmalarının tadı daha lezzetlidir. Yaban elması çayının bal ile tatlandırılıp içilme durumu birkaç araştırmaya göre, cilt sağlığına, rahim bozukluklarında ve idrar kaçamağı sorunlarında vücuda iyi gelmektedir. Çoğunlukla, kuşlara yemek olan yaban elması bazı kişiler tarafından japon elması olarak da bilinmektedir. Şaşırtıcıdır ki, yaban elması gül bitkisiyle aynı familyadan gelmektedir.
Yaban Elması Kilo Aldırır mı?
Kalori bakımından oldukça düşük olan ve lif içeren yaban elması, kilo aldıran besinler arasında sayılmaz. Eğer kilo aldıran besinleri merak ediyor ve daha çok bilgi sahibi olmak istiyorsanız kilo aldıran besinler yazımıza göz atabilirsiniz.
Büşra SağlamQ
13.08.2023Bildir
Büşra SağlamQ