Yanlış diyet listesi uyguladığınızı gösteren 12 sinsi belirti
Kilo vermenin yolları çeşit çeşit... Sağlıklı beslenmeyi hedefleyen bir diyet listesi ile diyet yapmak elbette en ideali. Bunun için, uyguladığın diyet programının sana uygun olmadığını işaret eden 12 belirtiyi okumadan geçme.
Diyet yapmak kuşkusuz zayıflama yöntemlerinin içinde en yaygın olanı. Diyet demek de aslında kişinin kendisine en uygun diyet listesini takip etmesi demek. Yani diyebiliriz ki herkesin diyeti kendine!
Doğru bir diyet listesi=sağlıklı beslenme
Uyguladığınız diyet listesinin vüdunuza etkileri düşündüğünüzden çok ama çok daha fazla. Öyle ki diyet listenize eklediğiniz ya da çıkardığınız bir besin hafızanızı, enerjinizi, cilt sağlığınızı ve daha birçok şeyi etkileme gücüne sahip. Belki kilo vermenin, belki kilo almanın yollarını arıyorsunuz... Peki, diyet çeşitlerini ezber ettiğiniz, şok diyetleri araştırdığınız ve diyet yemeklerini hayatınıza dahil ettiğiniz bu diyet sürecinde doğru yapıp yapmadığınızı nasıl anlayacaksınız? Ya diyetinizde yanlış giden bir şeyler varsa?
İşte diyetinizde bir sorun olduğunu gösteren 12 belirti:
1-Sürekli şişkinlik
Diyet listenizi uygularken süt içtiğiniz ya da peynir yediğiniz zamanlarda sürekli şişkin hissediyorsanız bu durum laktoz intoleransına sahip olduğunuz anlamına geliyor olabilir. Belki de göbek eritme amacıyla çıktığınız bu yolda böyle bir sorunla karşılaşırsanız bir doktora danışmalı ve laktoz intoleransınız çıktığı takdirde diyet listenizde buna göre değişiklik yapmalısınız.
2-Kabızlık
Kabızlık ve diğer düzensiz bağırsak hareketleri de diyetinizde bir şeylerin ters gittiğinin en büyük göstergelerinden biridir. Kabızlık yaşıyorsanız muhtemelen diyet listenizde yeterince lifli besinler yer almıyor demektir. Bu durumda yapılması gereken şey diyet programınızda lif kaynağı olan fasulye, yulaf ve tahıllı gıdalara daha fazla yer vermek.
3-Sürekli açlık hissi
Belki sadece sağlıklı beslenmek için, belki de zayıflamak için kararlı bir şekilde diyete başladın ama bir de bakmışsın ki günün sonunda elinde koca bir kâse cipsle koltuğunda oturuyorsun. Eğer diyete başladıktan sonra böyle bir durumla karşı karşıya kalıyorsan bu demek oluyor ki vücuduna ihtiyaç duyduğu enerjiyi vermiyorsun. Günlük alman gereken kaloriyi ve besin değerlerini almadığın için de ani açlık krizleriyle diyetini bozuyorsun. Buna engel olmak için alman gereken kalori miktarına ve besin değerlerine göre diyet listende değişikliğe gitmelisin.
4-Sürekli kötü ruh hali
Diyet listeni uygularken sürekli kendini huysuz ve kötü bir ruh halinde hissediyorsan bunun da sebebi uyguladığın diyet olabilir. Bazı uzmanların görüşüne göre, bu durumda diyet listenizdeki karbonhidrat miktarını artırmalısınız. Böylece beyinde daha fazla serotonin salgılanacaktır.
5-Bir besin grubunu diyet listesinden tamamen çıkarmak
Tıbbi herhangi bir nedenden kaynaklanmadığı müddetçe (laktoz intoleransı, çölyak hastalığı vb.) belirli bir besin grubunu kesinlikle diyet listenden tamamen çıkarmamalısın. Çünkü bu durum sağlıklı beslenmenin en temel kuralını ihlal etmek olur. Çünkü vücudunuzun tüm besin gruplarından besinlere ihtiyacı var.
6-Yorgunluk
Kötü ve size uygun olmayan bir diyet listesi vücudunuzun ihtiyacı olan yaşamsal besinleri karşılamadığından yorgunluk hissine yol açar. Yorgunluğunuzu gidermek için diyet listenize sağlıklı yağları, proteinleri ve kompleks karbonhidratları dahil etmelisiniz.
7-Sürekli üşüme hali
Yapılan bir araştırma, düşük karbonhidrat içeren bir diyet listesinin vücut sıcaklığını düzenleyen tiroid üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini göstermiştir. Dolayısıyla diyet listenizde olması gerekenden az karbonhidrat bulunması tiroidinizin yavaş çalışmasına, bu durum ise sürekli üşüme haline sebep olabilir. Kepekli tahıl ekmeği, makarna ve diğer unlu mamullerden gelen kompleks karbonhidratları ölçüsünü kaçırmamaya dikkat ederek diyet programınıza dahil etmeniz bu sorunu ortadan kaldıracaktır.
8-Cilt sorunları
Sivilce ve kırışıklıklar da dengesiz bir diyet listesinin göstergesi olabilir. Yayımlanan bir araştırmaya göre, yeterli miktarda A vitamini barındırmayan bir diyet listesi cilt sağlığını olumsuz etkiliyor, saçların kurumasına ve tırnakların kolay kırılmasına sebep oluyor.
9-Depresyon belirtileri
Diyet listenizi uygularken kendinizi sürekli karamsar ve depresif hissediyorsanız burada da alarm çanları çalıyor demektir. Çünkü vitamin, mineral ve omega 3 yağ asitlerinin eksik olduğu bir diyet listesi depresyona davetiye çıkarıyor.
10-Hafıza sorunları
Yapılan bir başka araştırmada, doymuş yağ tüketenlerin tüketmeyenlere kıyasla hafıza testlerinden daha düşük aldığı gözlemlenmiş. Eğer diyet sürecinizde kendinizde birtakım hafıza sorunları fark ediyorsanız bu durum diyet listenizde eksik doymuş yağ alımına işaret ediyor olabilir.
11-Sürekli hastalık
Bağışıklık sistemi takip edilen diyet listesinden etkilenen şeylerin başında geliyor. Düşük proteinli bir diyet listesi uyguluyorsanız sağlığınızı tehlikeye atıyor olabilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve vücudunuzu virüs ve bakterilerden korumak için diyet listenizdeki protein miktarını artırmak çözüm olacaktır.
12-Enerjisizlik
Diyet yaparken kendinizi enerjisiz hissediyorsanız ve sabahları güne başlamak için çok çaba sarf etmeniz gerekiyorsa diyetiniz gerekli demir miktarından yoksun olabilir. Bu durumda diyetinize demir içeren besinleri eklemeli, gerekirse demir takviyesi almalısınız.
Chloe AysMerhaba, Ben 3 ay icerisinde 35 kilo verdim. Fazla kilolar hepimiz derdi ve bu yuzden bir video cekip neler yaptim anlattim. Linkini birakiyorum. Herkese bol sans :) https://youtu.be/JVDzhLqUd94
08.10.2021Bildir
Chloe AysMerhaba, Ben 3 ay icerisinde 35 kilo verdim. Fazla kilolar hepimiz derdi ve bu yuzden bir video cekip neler yaptim anlattim. Linkini birakiyorum. Herkese bol sans :) https://youtu.be/JVDzhLqUd94
Şirvan Demirkayaewt ben hıc karbonhıdrat yememek ıcın dıyet yapıyorum yaz gününde üsüyorum sureklı
25.07.2018Bildir
Şirvan Demirkayaewt ben hıc karbonhıdrat yememek ıcın dıyet yapıyorum yaz gününde üsüyorum sureklı