Yaz aylarında uygulamanız gereken 5 beslenme tüyosu
Karpuz peynirle geçiştirilen öğle yemekleri, denizden çıktıktan sonra içilen kalorili içecekler ve çok daha fazlası... Peki yaz sıcaklarında beslenme nasıl olmalı?
Sağlıklı beslenmenin genel şartları pek değişmese de dönem dönem bazı beslenme tüyolarını uygulamak işimizi kolaylaştırabiliyor. Yaz ve kış aylarında da beslenme alışkanlıklarımızda çeşitli değişimler yaşandığını göz önünde bulundurursak dönemsel önerilerde bulunmak mümkün. İşte yaz sıcaklarında diyetinizde uygulamanızı tavsiye ettiğimiz 5 beslenme tüyosu:
1-Zeytinyağlı yemeklerin tadını çıkarmak
Yaz sıcaklarında yemek yemek kimilerimiz için bir külfet olabiliyor. Bu noktada zeytinyağlılar en sağlıklı destekçiler olarak diyet listelerinizde kendilerine yer buluyor. Bunun için öğle ya da akşam vakitlerinden birinde zeytinyağlı bir öğün, diğerinde ise protein ağırlıklı bir öğün yaparak hem sağlıklı hem daha hafif beslenebilirsiniz.
2-Tatilde sık yenen kalorili yiyecekleri dengelemek
Tatil demek hepimiz için biraz da deniz kenarında mısır, gözleme, midye, patates kızartması yemek ya da denizden çıktıktan sonra şöyle soğuk ve genellikle zararlı (!) bir içecek içmek demek. Fakat unutmamak gerekiyor ki belki bir haftalık bir tatilde, belki de iki ay boyunca yazlıkta bu tip kaçamakları çok sık yapmak beslenme düzeninizde ciddi hasarlara neden olabiliyor. Bu noktada yapılan kaçamakları diğer öğünlerde dengelemek oldukça önemli. Eğer bir öğünde gözleme, patates kızartması gibi yiyeceklere yöneldiyseniz diğer öğünde tabağınızda protein içeren ve yeşillik ağırlıklı besinlere yer verebilirsiniz.
3-Sıvı tüketimini artırmak, asitli içecekleri sınırlamak
Yaz aylarında yapılması gereken bir diğer şey de içilen sıvı miktarını artırmak. Terleme yoluyla vücuttan atılan su mitkarının fazla olduğunu düşünürsek, yaz aylarında içtiğiniz suyu yarım litre kadar artırabilirsiniz. 2,5-3 litre su içmek hem kendinizi daha zinde hissetmenizi hem de metabolizmanızın daha düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Sıvılar söz konusu olduğunda önemli olan bir konu da genellikle yaz aylarında daha çok içilen asitli içeceklerin tüketimini sınırlamak. Eğer bu tip içeceklere çok düşkün biriyseniz tüketiminizi en azından yarıya indirerek sınırlamaya başlayabilirsiniz. Bu noktada evde kendi soğuk smoothie’lerinizi hazırlamak kesinlikle çok iyi bir alternatif!
4-Yaz meyvelerinin çeşitliliğinden faydalanmak
Her mevsimin kendine özel meyveleri olsa da kabul edelim ki yaz aylarında çıkan meyvelerin yeri bizim için ayrı! Faydalarını da düşününce yaz aylarınde beslenme düzenimize bu meyveleri dahil etmek kaçınılmaz desek yeri. Karpuz, kavun, kayısı, şeftali, kiraz ve malta eriği gibi meyveleri diyetinize dahil ederken elbette günlük almanız gereken kalori miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Bunun yanı sıra karpuz, kavun gibi glisemik indeksi yüksek olan meyvelerin tüketiminde de miktar özellikle önemli. Gün içinde toplam 3-4 porsiyon meyve yiyebilirsiniz.
5-Hareket miktarını artırmak
Hareketli bir yaşam sürdüren insanların daha zayıf olduğu ve metabolizmalarının daha hızlı çalıştığı birçok çalışmaca kanıtlanmış bir bilgi. Ne yazık ki kışları daha az hareketli bir yaşam sürdürüyoruz. Fakat yaz aylarında bu olumsuz döngüyü kırmak mümkün. Özellikle tatillerde yüzerek ya da yaz akşamlarında yürüyüşler yaparak hareket miktarınızı artırabilirsiniz.