Yiyecek saklama kılavuzu! Hangi besin ne kadar dayanıyor?
Dolapları doldurmanızla yiyeceklerin bozulması bir oluyorsa doğru koşullarda saklamıyor olabilirsiniz. Sizin için doğru saklama koşullarını ve hangi besinin ne kadar süre saklanabileceğini anlattık.

Düzgün bir şekilde saklandıklarında, bazı yiyecekler güvende kalabilir ve kalitesini uzun süre koruyabilir. Gıdaları doğru kapta, doğru sıcaklıkta ve doğru süre boyunca saklayın. Uygun gıda saklama, gıda zehirlenmesi riskinizi azaltacak ve yiyecekleriniz o kadar çabuk bozulmayacağı için paranızın daha uzun süre cebinizde kalmasına yardımcı olacaktır.
Temizlenmiş kapalı bir dolap, kuru makarnadan kurabiyelere kadar uzun süre dayanıklı yiyeceklerinizi saklamak için harika bir yerdir.
Dolapta düzgün yiyecek saklamayla ilgili bazı ipuçları:
- Dolaplarınızı ve kilerinizi temiz, kuru, karanlık ve serin tutun. Tercihen ısı üreten cihazlardan uzak tutun. 10 ila 20 derece arasındaki soğuk bir sıcaklık aralığı, yiyeceklerin daha uzun süre en iyi durumda kalmasına yardımcı olur. Pek çok gıdanın, özellikle de konserve ürünlerin daha yüksek sıcaklıklarda (36 C'nin üzerinde) saklandığında kalitesi düşme eğilimindedir.
- Önce kullanmak için eski kapları öne yerleştirerek dolaplarınızı düzenleyin. Konserve yiyecekler uzun bir raf ömrüne sahiptir ve doğru şekilde saklanırlarsa, pek çok açılmamış konserve yiyecek, teneke üzerindeki kalite tarihlerini geçtikten sonra güvenle kullanılabilir.
- Yiyeceklerin bozulmasına karşı dikkatli olun ve çatlayan, şişen, sızan veya açıldığında sıvı fışkırtan kutuları atın.
- Pirinç ve makarna gibi kuru gıda paketlerini açtıktan sonra, kuru ve hava geçirmez kaplarda saklayın. Bu, böcekleri ve kemirgenleri uzak tutmaya ve yiyeceklerin koku ve nemi emmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
- Yiyecekleri mutfak kimyasallarından ve ev çöplerinden uzakta saklayın.
- Alışveriş yaparken, son kullanma tarihleri ürünlerin tazelikleri hakkında faydalı ipuçları sağlayabilir. Ancak eve getirip açtıktan sonra nem, ışık ve hava tatlarını değiştirebilir ve yiyeceklerin daha hızlı bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden bütün yiyecekleri nasıl ve nerede sakladığınız önemli.
Bazı yiyeceklerin saklama süreleri:
Kuru meyve ve sebzeler
Açıldıktan sonra kilerde 1-3 ay arasında taze kalacaktır. Daha uzun dayanıklılık için açtıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.
Açılmamış kuru meyve ve sebzelerin çoğu 6 aydan 1 yıla kadar kilerde saklanabilir.
Konserve ton balığı veya somon
Açıldıktan sonra buzdolabında 1-2 gün taze kalacaktır.
Açılmış konserve balıkları kapalı bir cam kaba veya plastik torbaya aktarın.
Fıstık ve fındık ezmesi
Açıldıktan sonra kilerde 2-3 ay veya buzdolabında 3-4 ay tazeliğini koruyacaktır.
Fıstık ezmesini kilerde mi yoksa buzdolabında mı saklamanız gerektiğini merak ediyorsanız, “doğal” (ilave şeker veya yağ içermeyen) olmadığı sürece, her iki yöntemin de işe yaradığını bilmekten memnuniyet duyacaksınız. Bu durumda, erimeyi önlemeye yardımcı olmak için soğuk alanlarda saklamaya özen gösterebilirsiniz.
Paketlenmiş-konserve etler
Açıldıktan sonra buzdolabında 3 ila 5 gün taze kalacaktır.
Açılmamış şarküteri etlerini 2 hafta içinde kullanmayacaksınız, 2 ila 4 yıl boyunca dondurucunuzda saklayabilirsiniz.
Kuru tahıl
Açıldıktan sonra kilerde 2-3 ay taze kalacaktır.
Mısır gevreğinizin gevrek ve lezzetli kalmasına yardımcı olmak için, kutuyu açtıktan sonra ambalajı katlayın.
Kahve
Açıldıktan sonra kilerde 2 ila 5 hafta veya dondurucuda 6 ila 12 ay tazeliğini koruyacaktır.
Nem, kahvenin tadının bozulmasına, öğütülmüş kahvenin bayatlamasına sebep olur. Bunu önlemek için hava geçirmez bir bardağa veya plastik bir kaba aktarılması iyi olacaktır. En iyi kalite için oda sıcaklığında karanlık bir yerde saklayın. Kahvenizi dondurmaya karar verirseniz, nemi dışarıda tutmak için kabın hava geçirmez olduğundan emin olun.
Sıvı yumurta ikamesi
Açıldıktan sonra buzdolabında 3 gün taze kalacaktır.
Ambalaj açılmadığı sürece sıvı yumurta ikamesini bir yıl boyunca dondurabilirsiniz.
Domates ve sebze sosları
Açıldıktan sonra buzdolabında 4 gün taze kalacaktır.
Açılmamış, kavanozlanmış domates sosu 12-18 ay raf ömrüne sahip olmasına rağmen, açıldıktan sonra kısa süreli taze kalır, bu yüzden küçük kavanozlarda satın alın ve hızlıca kullanın.
Zeytinyağı
Açıldıktan sonra kilerde açıldıktan 3 ila 5 ay taze kalacaktır.
Zeytinyağı en iyi tadı 18 ile 23 derece arasındaki sıcaklıklarda verir. Işık ve hava bozulmasına neden olabileceğinden, karanlık bir yerde sıkıca kapalı tutun.
Vanilya Özü
Kilerde açıldıktan sonra 1 yıl taze kalacaktır.
Vanilyanın hassas yağları kolayca parçalanır, bu nedenle maksimum lezzet için sıkıca kapalı tutun.