Zayıflama elçisi elma sirkesinin faydaları nedir?
Kilo vermeye karar veren herkesin ilk sarıldığı besin elma sirkesi oluyor. Peki elma sirkesi gerçekten zayıflatıyor mu?
Elma sirkesi, taze ve olgun ezilmiş elmalardan elde edilen bir sirke çeşididir. Elmalar fermente edilir ve sirkeye dönüşmesi için bir süreçten geçirilir. Başlangıçta ezilmiş elmalar alkollü fermantasyon işlemi için mayalanır ve ardından şeker alkole dönüştürülür. İkinci adım olarak ise alkolü daha fazla fermente eden ve asetik aside dönüşen alkol çözeltisine bakteri eklenir.
Geleneksel tıbbın önemli gıda maddelerinden biri olan elma sirkesi, yüzyıllar önce yaraları temizlemek için kullanılırken, günümüzde turşularda, salata soslarında ve gıda koruyucularında kullanılmaktadır. Elma sirkesi potasyum, kalsiyum, fosfor ve magnezyum olmak üzere pek çok yararlı mineralin yanı sıra B2, B6, A, C ve E vitaminleri yönünden de zengindir. Elma sirkesi, içeriğinde bulunan mineraller ve vitaminler ile insan vücudu için birçok faydaya sahiptir.
Bir çorba kaşığı elma sirkesinde sadece 3 kalori bulunur. Elma sirkesinde bulunan amino asitler etkili bir antiseptik ve antibiyotiktir. Bu özelliği sayesinde çeşitli mantar ve bakteriyel enfeksiyonların tedavisini destekleyebilir. Filtrelenmemiş yani organik elma sirkesi, örümcek ağı ile benzer bir görünüme sahip olan ve sirke anası olarak isimlendirilen bir bakteri içerir. Bu bakteri bağırsaklar için yaralıdır ve sıklıkla elma sirkesinin en besleyici bölümü olarak bilinir.
Elma sirkesinin faydaları aşağıda verilmiştir.
- Elma sirkesi kolesterolü düşürür
- Elma sirkesi kan şekerini dengeler
- Elma sirkesi cilt sağlığı için önemlidir
- Elma sirkesi kilo vermeye yardımcı olur
- Elma sirkesi saçtaki kepeklere iyi gelir
- Elma sirkesi mide rahatsızlıklarına iyi gelir
- Elma sirkesi bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
1. Elma Sirkesi Kolesterolü Düşürür
Elma sirkesinde bulunan suda çözünür bir lif olan pektin, bağırsaktaki besin ve sıvıların emilimini engeller. Pektin, bağırsaklara yapışır ve sindirim sisteminden yavaşça geçtiği için kolesterol emilimini sınırlar. Yemeklerden önce düzenli olarak ballı elma sirkesi içmek kolesterolün normale dönmesine yardımcı olur. Elma sirkesi aynı zamanda meyve veya sebze suyu ile karıştırarak da içilebilir.
Bilimsel araştırmalara göre, elma sirkesi bazı kalp hastalıkları risk faktörlerine ek olarak, kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürmeyi sağlar. Aynı zamanda yapılan bazı çalışmalarda elma sirkesinin yüksek tansiyonu azalttığın gösterilmiştir. Harvard Tıp Fakültesinde yapılan bir çalışmaya göre, elma sirkesini salata sosu olarak tüketen kadınların kalp hastalığı riskinde azalma olduğu belirtilmiştir. Elma sirkesinin kan şekeri değerlerini düşürdüğünü, insülin duyarlılığını yükseltebileceği ve diyabetle savaşmaya yardımcı olabileceğini gösterilmiştir. Bunlar ayrıca kalp hastalığı riskinin azalmasına da katkı sağlamaktadır.
2. Elma Sirkesi Kan Şekerini Dengeler
Elma sirkesi tüketildiğinde kan şekerini düşürebilir. Elma sirkesinin insülin duyarlılığını iyileştirdiği gösterilmiştir. İnsülin direnci ve tip 2 diyabet, vücuttaki sürekli yüksek insülin düzeylerinden kaynaklanmaktadır. Araştırmalara göre, elma sirkesi tüketen insülin direnci veya tip 2 diyabetli kişilerde insülin duyarlılığında yüzde 34 artış görülmüştür. Elma sirkesi kan şekeri seviyesini sabit tutmak için faydalıdır, ayrıca lif ve protein açısından zengin bir diyet tüketerek ve düzenli spor yaparak kan şekeri seviyeleri düşürülebilir.
3. Elma Sirkesi Cilt Sağlığı için Önemlidir
Elma sirkesinin en önemli faydalarından biri de cilt sağlığıdır. Suyla seyreltilerek bir pamuk yardımı ile cilde uygulanan sirke, gözenekleri açarak temizler. Ciltteki bakterileri öldürerek mikrobiyal sorunların azalmasını sağlar. Akne gibi bakteri üremesi ile çoğalan cilt problemlerinin tedavisine destek olur. Elma sirkesi aynı zamanda cilt lekeleri için de kullanılabilir. Düzenli kullanımda yaşlılık lekelerinin giderilmesine yardımcı olur. Mantar gibi cilt problemlerine de yardımcı olan sirke, günlük kullanımda cildin kendini yenilemesini destekler.
Elma sirkesinde laktik asit, asetik asit, süksinik asit ve sitrik asit içerir. Bu bileşenlerin tümü tamamı akneye yol açan bakterilerin büyümesini ve gelişimini önler. Elma sirkesi, probiyotik gıdalar ve cilt maskeleri ile desteklendiğinde daha iyi sonuçlar almayı sağlar.
4. Elma Sirkesi Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Elma sirkesi kilo vermek isteyenler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Elma sirkesi sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda da yağ yakım sürecini hızlandırmaya fayda sağlar.
Doğal elma sirkesinin en dikkat çeken özelliği aç karnına tüketildiğinde uzun süreli tokluk hissi verir. Bu özelliği ile elma sirkesi tüketen kişi gün içerisinde daha az kalori alır. Bu sayede kilo kaybına yardımcı olur.
Bununla birlikte elma sirkesi asidik özelliklere sahiptir. Bu asidik özellikler vücutta yağ birikmesini engellemeyi sağlamaktadır. Özellikle aç karnına içilen elma sirkesi, yağ yakım sürecini ve metabozlimayı hızlandırmaya yardımcı olur. Dengeli bir beslenme planı ve fiziksel aktivite ile birlikte günde 2 çorba kaşığı elma sirkesi tüketen bireylerin 12 haftada 4 kilo verdiği gösterilmiştir.
5. Elma Sirkesi Saçtaki Kepeklere İyi Gelir
Elma sirkesi saç maskesi olarak veya saç bakım ürünlerine eklenerek kullanılabilir. Elma sirkesi, saçlara parlaklık kazandırır ve ölü deriyi temizleyerek saçtaki kepeğe iyi gelir. Elma sirkesi ile saç maskesi hazırlamak için bir çay bardağı su ile elma sirkesi karıştırılır. İçine bir çay kaşığı tuz ilave edildikten sonra karışımı saçlara uygulanır. Saçta bir saat kadar bekletilen karışım soğuk su ile durulanır. Elma sirkesi ile saç bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken ise karışımın saç diplerine değmemesi gerektiğidir. Asidik özelliği olan karışım deride yanmaya yol açabilir.
6. Elma Sirkesi Mide Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Mide asidinin artması, reflüye ve mide ekşimesi yol açabilir. Elma sirkesi, mide asidinin sağlıklı üretimine katkı sağlayan etkili ve kolay bir yoludur. Bu yalnızca besinlerin etkili bir şekilde parçalanması, besin emilimi ve diğer aşamalar için de gereklidir.
Elma sirkesini, yemeklerden önce veya yemek sırasında tüketmek, sindirimi hızlandırır ve midenin gerekli mineralleri emme yeteneğini iyileştirir. Elma sirkesi, ülseratif kolit tedavisinde de etkili olabilmektedir. Yapılan araştırmalar, sirkenin iltihaplanmaya yol açan proteinleri baskılayabildiği ve mikrobiyomu olumlu şekilde etkileyebileceğini göstermektedir.
7. Elma Sirkesi Bağırsak Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Elma sirkesi, bağırsaklarda dost bakterilerin büyümesini destekleyen ve sindirim sistemine faydalı hale getiren fermente bir üründür. Fermente elma sirkesi mide ekşimesini azaltır ve tükenmiş olan sindirim enzimlerini yeniler. Organik elma sirkesinde bulunan sirke anası olarak adlandırılan katılaşmış yapıda birçok yararlı bakteri bulunur. Her gün bir kaşık elma sirkesi, bağırsak mikrobiyomunu iyileştirmenin etkili bir yoludur.
Ev Yapımı Elma Sirkesinin Faydaları Nedir?
Ev yapımı elma sirkesi tüketmek, kötü kolesterol düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda düzenli olarak ev yapımı elma sirkesi tüketmek, kilo ve yağ kaybını destekleyebilir. Elma sirkesi tokluk hissini artırır ve günlük kalori alımını sınırlamaya yardımcı olur. Örneğin yüksek karbonhidrat içeren bir yemek ile birlikte tüketilen elma sirkesi, tokluk hissinin artmasına ve günün kalan saatlerinde 200-275 daha az kalori almayı sağlar.
Ev yapımı elma sirkesi tüketimi, başta solunum yolları rahatsızlıkları olmak üzere, boğaz ağrılarının ve öksürüğün giderilmesine yardımcı olur. Grip ve soğuk algınlığı için bir bardak ılık suyun içerisine bir yemek kaşığı ev yapımı elma sirkesi, bir çay kaşığı bal ve az miktarda zencefil eklenerek tüketilmelidir. Bu karışım göğsü yumuşatarak soğuk algınlığı semptomlarının giderilmesine katkıda bulunur.
Ev yapımı elma sirkesi için elmalar kabukları ile birlikte dört parçaya bölünür ve çekirdekli kısımları ayrılır. Büyük bir cam kavanoza elma dilimleri yerleştirilir ve üzerine 3 litre su ilave edilir. Üzerine 3 yemek kaşığı yoğun kıvamlı bal eklenir ve tahta kaşık ile karıştırılır. Ardından kavanozun üzeri hava alan bir bez ile kapatılarak iple bağlanır. Güneş görmeyen bir ortamda yaklaşık 1,5 ay bekletilir ve aralıklarla karıştırılır.
Elma Sirkesinin Yan Etkileri Nelerdir?
Elma sirkesinin yan etkileri aşağıda verilmiştir.
- Sık sık ve yüksek miktarda tüketilen elma sirkesi dişlerde hasara neden olabilir.Bu nedenle de elma sirkesinin seyreltilerek veya salata gibi aperatif ürünlerde eklenerek tüketilebilir.
- Seyreltilmemiş olan elma sirkesi tüketmek, mide ülseri ya da reflü gibi sindirim rahatsızlığı olan kişilerde belirtilerin ağırlaşmasına sebep olabilir.
- Elma sirkesi kimyasal reaksiyonlara yol açabilir. Elma sirkesinin siğil ve cilt problemlerinde kullanıldıktan sonra nadir olarak ciltte kimyasal yanıklar oluşturabilir.
- Tip 1 diyabet hastalığı bulunan bir eylerde elma sirkesi yiyecek ve sıvı ürünlerin mideden bağırsağa taşınmasını yavaşlatır. Sindirimin yavaşlaması, kan şeker düzeyini kontrol altında almayı zorlaştıran sebeplerdendir.
- Asetik bir yapıya sahip olan elma sirkesi sık şekilde tüketildiğinde boğaz hasarına yol açabilir.
- Elma sirkesi aşırı miktarda tüketildiğinde kemiklerdeki mineralleri azaltırarak zayıf ve kırılgan hale getirir. Bu sebeple de osteoporozu olanların elma sirkesi kullanırken dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Elma sirkesindeki yüksek asetik asit kanda potasyum değerinin düşmesine yol açar. Hipokalemi denen bu durum kramp, zayıflama, mide bulantısı, idrara sık çıkma, tansiyon düşüklüğü, kalp ritminde bozulma ve hatta felç gibi sorunlara neden olabilir.
Elma Sirkesi Nasıl Kullanılır?
Diyetlere elma sirkesini eklemenin en iyi yolu, yemeklere eklenerek kullanmaktır. Bazı kişiler ise elma sirkesini su ile seyrelterek de tüketmektedir. Elma sirkesinde kullanılan yaygın dozlar 1–2 çay kaşığı (5-10 ml) ila 1–2 yemek kaşığı (15-30 ml) arasındadır. Bir bardak su ile karıştırılır. Elma sirkesinin küçük dozlarda başlayarak tüketilmesi önerilir.
Elma sirkesi sabahları kahvaltıdan önce ve geceleri yatmadan önce olmak üzere günde iki kez tüketilebilir. Elma sirkesi doğrudan tüketilmek yerine seyreltilerek içilmelidir, ancak mide rahatsızlığı bulunmayan kişilerin sade olarak da tüketbilir. Elma sirkesi içmenin çeşitli faydası bulunmaktadır. Ancak yüksek miktarda kullanıldığında alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle de yüksek miktarlarda tüketiminden uzak durulmalıdır.
Elma sirkesi diş minesi hasarını önlemek için dişleri fırçalamadan önce en az 30 dakika bekletilmelidir. Ardından ağız su ile durulanmalıdır.
Elma Sirkesi Nerelerde Kullanılır?
Elma sirkesi cilt problemleri için tonik olarak kullanılabilir. Aynı zamanda yaraları temizlemek ve akne görünümünü gidermek içinde cilde bir pamuk yardımıyla uygulanabilir.
Elma sirkesi saçlar için maske olarak da kullanılabilir. Bunun için yarım su bardağı elma sirkesi ile bir bardak su ile seyrelerek saç diplerine masaj yapılır ve saç uçlarına sürülür. Bir saat kadar bekletilir ve yıkanır.
Elma sirkesinin antioksidan özelliklerinden faydalanmak için günlük beslenme rutinine eklenebilir. Elma sirkesini içmekte zorlananlar ise sirkeyi yemeklere ya da salatalara ekleyerek tüketebilir.
Saf, filtre edilmemiş olan elma sirkesi antibakteriyel özellikleri sayesinde ev temizliğinde de kullanılabilir.
Elma Sirkesine Benzer Diğer Sirke Çeşitleri Nelerdir?
- Ardıç sirkesi
- Bal sirkesi
- Balsamik sirke
- Elma sirkesi
- Ayva sirkesi
- Beyaz şarap sirkesi
- Nane sirkesi
- Üzüm sirkesi
- Pirinç sirkesi
- Çilek sirkesi
- Kayısı sirkesi
- Hurma sirkesi
- Kırmızı şarap sirkesi
- Nar sirkesi
Ebubekir ErolÇok ilginç. "Elma sirkesi" konusuyla ilgili bir yazınızda, kilo vermeye katkı sağladığı kesin olarak ispat edilmemiştir, diyorsunuz. Bu yazınızda ise "Yağ yakmaya" bile katkı sağladığını belirtmişsiniz. Bu ne tezat? Ben de güvenilir zannediyordum Diyetkolik' i...
07.07.2022Bildir
Ebubekir ErolÇok ilginç. "Elma sirkesi" konusuyla ilgili bir yazınızda, kilo vermeye katkı sağladığı kesin olarak ispat edilmemiştir, diyorsunuz. Bu yazınızda ise "Yağ yakmaya" bile katkı sağladığını belirtmişsiniz. Bu ne tezat? Ben de güvenilir zannediyordum Diyetkolik' i...
Yasemin Erenİ
26.06.2022Bildir
Yasemin Erenİ