Zihniniz ve bedeniniz iyileşiyor! Yoga nedir?
Yoganın yalnızca bağdaş kurmaktan ibaret olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Gelin yogayı tüm yönleriyle tanıyalım.
Yoga, kökleri Hint felsefesine dayanan karmaşık ve eski bir uygulamadır. Yoga manevi bir uygulama olarak başlamıştır, ancak o zamandan beri fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirmek için bir teknik olarak popülerlik kazanmıştır.
"Yoga" kelimesi ilk kez eski kutsal metinlerin bir koleksiyonu olan Rig Veda'dan gelir. Yoga, "birleşme" veya "katılmak" anlamına gelen Sanskritçe "yuj" teriminden türetilmiştir. Yoga, kuzey Hindistan'a 5.000 yıl öncesine kadar uzanabilir.
1890'ların sonlarında, Hintli keşişler yoga uzmanlıklarını Batı'ya getirmiştirler. 1970'lere gelindiğinde, ise modern yoga öğretileri Batı ülkelerinde çok popüler hale gelmiştir.
Yoga, zihinsel ve fiziksel refahı artırmak için egzersiz, meditasyon ve nefes alma yöntemlerini içerir. Uygulama içinde birçok farklı disiplinin yanı sıra çok sayıda farklı yoga çeşidi bulunmaktadır.
Yoga Ne İşe Yarar?
Yoganın amacı, beden, zihin ve ruhun yanı sıra bireysel benlik ve evrensel bilinci bir araya getirmektir. Bu birlik, ruhsal bir uyanış ile sonuçlanan, ego güdümlü fikir ve davranışları etkisiz hale getirme etkisine sahiptir.
Yoga binlerce yıldır uygulanmaktadır ve birçok farklı yorumunun ve formunun olmasına rağmen çoğu kişi, yoganın nihai amacının acıdan kurtuluşa ulaşmak olduğu konusunda hemfikirdir. Her yoga okulu veya geleneğinin kendine özgü uygulaması ve vurgusu olsa da, bunların çoğu enerjiyi değiştirmek veya farkındalığı değiştirmek için bedeni, zihni ve nefesi bir araya getirmeye odaklanır.
Yoga Çeşitleri Nedir?
Yoga çeşitleri aşağıda listelenmiştir.
- Bhakti yoga
- Karma yoga
- Raja yoga
- Hatha yoga
- Tantra yoga
- Terapötik yoga
1. Bhakti Yoga
Bhakti, "Tanrıya tapmak veya tapınmak" anlamına gelen Sanskritçe bhaj kökünden türetilmiştir. "Aşk için aşk" ve "sevgi ve bağlılık yoluyla birlik" Bhakti yogayı tanımlamak için kullanılan iki terimdir. Bhakti yoga, tüm yoga türleri gibi, kendini gerçekleştirmenin ve her şeyle birliği deneyimlemenin bir yolunu ifade eder.
Bhakti Hinduizm'de, Jnana yoga, Karma yoga ve Kriya yoga ile birlikte Moksha'ya giden birkaç yoldan biridir.
Bu öğretinin kökenleri antik çağa kadar uzanabilir. Bhakti, Shvetashvatara Upanishad'da herhangi bir çabaya katılım, özveri ve sevgiyi belirtmek için kullanılır. Bhagavad Gita, özgürlüğe giden üç ruhsal yoldan biri olan Bhakti yogayı ayrıntılı bir şekilde inceler.
Bhakti yoga uygularken amaç, Atman (bireysel benlik) ve Brahman'ın (evrensel bilinç) birleşmesi ile sonuçlanan her şeyde kendini İlahi Olan'a adamaktır.
Olumsuz sonuçlar veya ceza korkusundan ziyade Tanrı sevgisi tarafından yönlendirilir ve sonuç olarak tüm varlıklar için sevgi ve kabulün gelişmesine yardımcı olur.
Bhakti yoga en geniş anlamıyla bağlılığı benimsemiş olsa da, bazı Bhakti yogiler belirli bir tanrıya taparlar. Ganesha, Krishna, Shiva, Shakti, Lakshmi, Saraswati, Parvati, Durga ve Surya veya başka tanrı veya tanrıçalara adanabilir.
2. Karma Yoga
Karma yoga, Jnana (bilgi veya kendi kendine çalışma), Bhakti (bağlılık) ve Raja (meditasyon) ile birlikte, her biri moksha'ya (ruhsal özgürleşme) ve kendini gerçekleştirmeye giden yolu veren dört temel yoga okulundan biridir.
Karma, hem Hindu hem de Budist inançlarına göre bir kişinin geçmiş, şimdiki ve gelecekteki varoluş aşamalarındaki eylemlerinin toplamını oluşturur. Karma, sanskritçe "eylem" teriminden türetilmiştir. Karma, yogada eylem yolu veya başkalarına fedakarlık hizmet olarak anılır.
Karma yoga, ruhsal gelişim için en pratik ve başarılı yöntemlerden biri olarak kabul edilir.
Kişinin zamanını ve emeğini vermesi Karma yoganın yaygın bir örneği olmasına rağmen, felsefe, ne kadar önemsiz olursa olsun tüm eylemlerin kişinin ruhsal yolunun bir parçası olabileceğini vurgular. Bir şeyi Karma yoga olarak ayırt eden, eylemin kendisi değil, eyleme yönelik tutumdur. Özverili eylem, karma yogiler için İlahi olana bir tür bağlılık ve bağlantıdır.
3. Raja Yoga
Jnana (bilgi veya kendi kendine çalışma), Bhakti (bağlılık) ve Karma (eylem) ile birlikte Raja yoga, her biri Moksha'ya (ruhsal özgürlük) ve kendini gerçekleştirmeye giden bir yol sunan dört eski yoga okulundan biridir.
Raja, Sanskritçede "kral" veya "kraliyet" anlamına taşır ve Raja yoga'nın "kraliyet yolu" veya birincil yoga tarzı olarak duruşuna atıfta bulunur. Raja yoga, yoganın amacı ile birlikte yogayı gerçekleştirmenin araçlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu sebeple de düzenli yoga ve meditasyon pratiği ile gelen dinginlik ve tatmin duygusu olduğu söylenir.
Raja yoga, meditasyon ve enerjinin yanı sıra zihin ve beden kontrolüne de odaklanan bir yoga türüdür. Tüm çeşitli yollardan gelen öğretileri kapsamak ile birlikte Raja yogadan gelişen hatha yoga ve modern asana uygulamasını içerir.
Raja yoga uygulayıcıları, insan varlığının üç boyutunu da (fiziksel, zihinsel ve ruhsal) kapsadığından, uygulayıcılar insan varlığının üç seviyesinde (fiziksel, zihinsel ve ruhsal) denge ve uyum sağlayabilirler.
4. Hatha Yoga
Hatha terimi, Sanskritçede kuvvet anlamına gelmektedir. Hatha yoga, genel olarak yoga denilince akla gelen bir yoga türüdür. 45 ila 90 dakika süren yoga pozisyonları, nefes alma ve meditasyonu içeren uygulamaya nefes, beden ve zihin dahildir.
Yoga, yaklaşık 2.000 yıl önce Hindistan'da bir dizi ruhsal nefes alma tekniği olarak başlamıştır. Hatha'dan ilk kez 11. yüzyılda bahsedilmiştir, ancak 19. yüzyılın sonlarına Amerika'ya kadar ulaşmamıştır ve 1960'larda popüler hale gelmiştir.
5. Tantra Yoga
Tantra yoga, evreni insan mikrokozmosunun merceğinden incelemek için ritüelleri kullanan bir yoga şeklidir. Sanskritçede "öncü ilke" veya "birlikte dokunmuş" anlamına gelen tantra yoga, insan eğilimlerini inkar etmeden dengeleyerek aydınlanmaya ulaşmayı amaçlar. Tantra ritüelleri, insanları kundalini enerjisini üst çakralarda ulaştırmaya teşvik eder, böylece “yukarıdan dökülebilir”.
Saf Tantra, Hint Vadisi uygarlıklarına kadar uzanan eski bir tarihe sahiptir. Tantra Yoga, yaratıcı içgörü ve en önemlisi ruhsal yenilenme kazanmak için kişinin eril ve dişil yönlerini bir araya getirmeyi amaçlar. Tantra Yoga, bu hedefe ulaşmak için çeşitli seçeneklerden biridir.
Bu yoga türü, birinci ve ikinci çakraların açılmasına yardımcı olur. Omurganın hemen altında ilk çakra yer alır. Bu çakra, kişinin dünyanın geri kalanı ile olan bağlantısını temsil eder. İkinci çakra ise kasık bölgesinde yer alır. Arzu, duygu ve bağlılık bu çakra tarafından temsil edilir.
6. Terapötik Yoga
Terapötik yoga, fiziksel veya zihinsel sağlık sorunlarıyla uğraşan kişilere yardımcı olmak için tekniklerin ve uygulamaların kullanılmasını ifade eder.
Terapötik yoga, beden, zihin ve ruh üzerinde aynı anda çalışan bütünsel bir yöntemdir. Yoga, akciğerler, kalp ve kardiyovasküler sistem, kaslar ve sinir sistemi dahil olmak üzere çeşitli vücut sistemlerini metodik bir şekilde güçlendirir. Yoga, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasında rol oynayabilir, psikolojik iyileşmeyi teşvik edebilir ve dokulara oksijen akışını iyileştirebilir. Yoga ayrıca vücudun atık ürünlerini, kanserojenlerin ve hücresel zehirlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olabilir.
Yoga, kardeş disiplini Ayurveda ile birlikte binlerce yıldır terapötik olarak kullanılmaktadır. "Modern Yoga'nın Babası" olarak adlandırılan Krishnamacharya, pratiğine sıklıkla terapötik unsurları dahil etmiştir. B.K.S İyengar, Light on Yoga adlı kitabında astım, yüksek tansiyon ve diyabet tedavisi için de pozisyonlar önermiştir. İyengar da dahil olmak üzere birçok öğretmen, çeşitli hastalıkları tedavi etmek için yoga kullanımı önermiştir.
Yoga Nasıl Yapılır?
Yoga genellikle isteğe bağlı yoga destekleri kullanılarak bir yoga matı üzerinde çıplak ayakla yapılır. Yoga hareketleri ve pozları, vücudun rahat bir şekilde esneyebileceği ve hareket edebileceği giysileri gerektirir. Yoga yaparken battaniyeler , kayışlar, bloklar ve yastıklar gibi çeşitli ek aksesuarlar kullanılabilir.
Haftada üç veya daha fazla yoga yapmak, esneklikte, hareket açıklığında, kuvvette, dengede, iç sakinlikte ve genel sağlık durumunda önemli iyileşmeler sağlar. İdeal olarak, her biri 20-45 dakikalık, birkaç gün arayla toplam 3-4 saat süren daha kısa ve daha sık seanslar tavsiye edilmektedir. Bu sürelerden daha az yoga yapmak faydalıdır, ancak daha uzun bir süre boyunca daha küçük sonuçlar gözlemlenebilir.
Uygulamanın amacı kişinin kendine fiziksel olarak meydan okumak ve nefese odaklanmaktır. Bu nedenle de yoga stüdyolarında aynalar bulunmamaktadır. Bu sayede kişi kendini rahatlamaya, nefes almaya, vücut yeteneklerine ve ana konsantre olabilir.
Yoganın ilk adımı nefes egzersizleridir. Bunun için burundan nefes alarak başlanır. Endişe, kaygı ve kötü düşüncelerden kurtulmaya odaklanılır. Rahatlanır, nefese odaklanılır ve vücuttan geçerken rahatlatıcı ve canlandırıcı havayı hissetmeye konsantre olunur.
Ardından fiziksel egzersizlerle devam edilir. Bu aşamada vücudu dinlemeye, ona saygı gösterin ve sizi yönlendirmesine izin verilmelidir.
Son aşama ise genellikle derin dinlenme olarak bilinen gevşeme aşamasıdır. Ardından daha gevşemeye veya meditasyona geçiş yapılabilir.
Yoga Yapma Yöntemleri Nedir?
Aşağıda yoga yapma yöntemleri listelenmiştir.
- Asana
- Mudra
- Mantra
1. Asana
Asana, "duruş" veya "pozisyon" anlamına gelen Sanskritçe bir kelimedir. Asanalar, esnekliği, gücü ve dengeyi artırmak için kullanılan yoga duruşlarıdır.
Hareket yoluyla, asanalar veya yoga pozları vücudun eklemlerini, bağlarını ve kaslarını güçlendirir. Düzenli bir yoga uygulaması, omurgayı destekler ve vücudu günlük aktiviteler için hizalarken, zaman içinde esnekliği ve hareketliliği artırmaya yardımcı olur.
Ujjayi nefesi gibi tüm yoga pozları nefesle birlikte ve ritimle yapılır. Bu asanalar, nefes alma yöntemleri ve odaklanma ile birleştirildiğinde gerginliği ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Pozların, sadece fiziksel egzersizler olarak değil, aynı zamanda zihinsel ve ruhsal sağlığı iyileştirmek için bir zihin-beden uygulaması olarak bütünsel olarak kullanılması gerekir. Kişi zihin-beden farkındalığına odaklandığında amacı, bir pozun ne kadar ileriye gidebileceğini algılayarak sınırlarını farketmektir.
2. Mudra
Mudralar, yogada pranayamaya (yojik nefes teknikleri) eşlik etmek için kullanılan el hareketleridir ve genellikle Padmasana, Sukhasana veya Vajrasana'da otururken gerçekleştirilir. Mudralar, vücudun nefes almayla ilgili çeşitli bölgelerini uyarmak ve ayrıca vücuttaki enerji akışını ve kişinin ruh halini etkilemek için kullanılır. El hareketleri ve pozisyonları, enerji akışlarını ve beyne tepkileri yönlendiren "kilitler" görevi görür. Elin her bir kısmı zihnin veya vücudun farklı bir bileşenine karşılık geldiğinden, parmakları ve elleri kıvırarak, çaprazlayarak, gererek ve dokunarak zihin-beden bağlantısını yönetilebilir.
3. Mantra
Mantra yoga, benliği uyandırmak ve fiziksel bir yoga uygulamasının meditatif yönlerini güçlendirmek için mantraların kullanıldığı bir yoga şeklidir. Mantra yoga, zihni meşgul etmek için sese, süreye ve tekrar sayısına odaklanan kesin bir bilimdir. Mantraların tekrarı, içteki ilahi ile bağlantı kurmanın bir yoludur ve hem söyleyene hem de dinleyene fayda sağlayan pozitif titreşimler üretir.
Japa yoga, mantra yoganın diğer adıdır. Mantraları tekrar etme eylemi Sanskritçede japa olarak isimlendirilir.
4. Pranayama
Pranayama, vücuttaki fiziksel ve duygusal engelleri gidermeye yardımcı olan, nefesin ve dolayısıyla prana akışının, yani yaşam gücünün serbest bırakılmasına izin veren bir dizi nefes egzersizi olarak bilinir.
Pranayama ile kişi pranik enerji döngülerini etkili bir şekilde yönetebilir ve sağlıklı bir beden ve zihin geliştirebilir. Yoga Sutralarında Patanjali, pranayamayı daha yüksek farkındalık durumlarına ulaşma tekniği olarak tanımlar ve nefes tutmanın Samadhi'ye ulaşmak için önemli bir uygulama olduğundan bahseder. Hatha Yoga ayrıca bedeni ve zihni sağlıklı tutmaya yardımcı olan sekiz farklı pranayama türünü içerir.
Yoga Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yoga yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda verilmiştir.
- Öncelikle yoga bir jimnastik etkinliği değil, zihinsel farkındalık kazanma yöntemidir. Bu nedenle yoga hareketlerinden ziyade yogaya zihinsel olarak hazır olmak önemlidir. Vücudu esnetmekten daha önemli olan olumsuz tutumlardan kurtulmaktır.
- Yogaya başlamadan önce bu alanla ilgili yazılmış kitapları, yazıları ve diğer kaynaklardan yararlanmak önemlidir. Yoganın doğru bir şekilde uygulanması için bu bölümlerin öğrenilmesi gereklidir. Yoga için zihinsel bir hazırlık ne kadar önemli olsa da fiziksel hareketler de ihmal edilmemelidir. Bunun nedeni ise yogada nefes kontrolü ve vücudu tam olarak hissedebilmek önemlidir.
- Yoga, kendini keşfetme, aydınlanma ve arınma yolculuğudur. Bu yolculuğa tek başına çıkmak önemlidir. Bu nedenle yoga yaparken evin boş olduğuna dikkat edilmelidir. Bu sayede kişi kendini daha iyi dinleyebilir ve başarılı bir yoga deneyimi yaşar.
- Yogadan hemen bir sonuca ulaşmayı beklememek gereklidir. Bu nedenle de yogada süreklilik önemlidir. Çünkü sürekli olarak yoga yapmak kişinin kendini daha arınmış ve keşfetmiş hissetmesini sağlar. Yoga temelde kaygılardan kurtulmayı ve zihinsel olarak farkındalık kazanmayı amaçlar. Bu nedenle de yoga, kısıtlı bir süre yapılıp ardından bırakılabilecek bir eylem olarak görülmemelidir.
- Yoga günün istenilen anı yapılabilir. Yoga yapmak için önemli olan kişinin kendini buna hazır hissetmesidir.
- Aşırı miktarda tokluk yogada başarısızlığa neden olabilir. Vücut aşırı tokluk durumunda gevşemeyebilir, ağırlık çökebilir ve germe egzersizleri tam olarak yapılamayabilir. Sonuç olarak, aç olmak yoga yapmak için daha uygundur.
- Vücut hareket halinde olduğu için yoga yaparken susamak ve terlemek normaldir. Yoga sırasında bir havlu ve su bulundurmak, bu gereksinimleri karşılamayı sağlar.
- Bir kişinin vücudu ve dolayısı ile hareket kabiliyeti günden güne değişiklik gösterir. Stres, hastalık, mevsimsel değişiklikleri, yorgunluk ve sıcaklığın tümü günlük yoga pratiği üzerinde bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle de kişinin daha önce uygulayabildiği bir hareketi bazı günler aynı şekilde uygulayamaması doğaldır. Günün fiziksel koşullarına uygun hareket etmek yoga pratiğinden en iyi şekilde yararlanmaya yardımcı olur.
Yoga Yaparken Nasıl Beslenilmelidir?
Antrenmandan önce, seans sırasında rahat kalmaya yardımcı olacak, sindirimi kolay besinler tüketilmelidir. Özellikle sağlıklı bitki bazlı atıştırmalıklar, yoga öncesi için ideal bir beslenme olabilir. Aynı zamanda yoga sırasında güç ve dengenin korunması için az miktarda protein, yağ veya lif içeren basit karbonhidratlar tüketilebilir. Genel bir kural olarak, hafif bir atıştırmadan sonra sindirmek için bir buçuk saat ve yoga dersinden önce tüketilen hafif bir yemekten sonra iki ila üç saat sindirmek için beklemek önemlidir.
Yoga yapmadan önce tüketilebilecek gıdalar şunlardır.
- Enerji veren atıştırmalıklar: Meyve ve fındık ezmesi, smoothie, avokadolu tost gibi enerji veren besinler tüketilebilir.
- Kuruyemiş: Bir avuç badem veya diğer kuruyemişlerdenn herhangi biri, vücuda az miktarda karbonhidratla birlikte iyi bir protein ve yağ sağlar.
- Tahıl: Küçük porsiyon yulaf ezmesi veya diğer pişmiş tahıllar, yoga sırasında aşırı tokluk hissi yaşamadan enerjiyi korumaya yardımcı olabilir.
- Spor Barları: Yüksek lif, yüksek protein ve düşük şeker içeren bir enerji barı, yoga öncesi beslenme için iyi bir seçim olabilir.
Bazı karbonhidratlar, proteinler ve yağlar açısından dengeli bir beslenme, zihnini ve vücudu yeniden doldurmaya yardımcı olur. Yogadan sonra karbonhidrat ve protein içeren besinler tercih edilebilir. Yogadan sonra, özellikle güçlü bir akış ise, kas yenilenmesi ve enerji restorasyonuna yardımcı olabilecek karbonhidrat-protein oranına sahip bir yemek veya atıştırmalık tüketmek gereklidir. Meyveli, kuruyemişli ve granolalı bir yoğurt ve kinoa kasesi, kefir veya smoothie gibi atıştırmalıklar tüketilebilir.
Yoga Yaparken Hangi Malzemeler Kullanılmalıdır?
Yoga yaparken ihtiyaç duyulabilecek malzemelerin listesi aşağıda verilmiştir.
- Yoga matı: Yoga matları her türlü zemine göre tutuş sundukları için, pratik yaparken doğru matı seçmek önemlidir. Yoga matında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yoga matının kalınlığı ve yere iyi tutunma özelliği gelir. Yoga matları genellikle 3 ya da 4 mm kalınlığındadır. Özellikle yogaya yeni başlayanların yoga maçı tercihlerinde diz, el, dirsek ve kuyruk sokumunun zarar görmemesi için kalın bir mat tercih etmeleri önerilir.
Yoga matı seçiminden önemli olan diğer bir nokta ise yapılan yoganın türüdür. Ashtanga ve Vinyasa yoga türlerinde için matın kaymaması daha önemliyken, Hatha yoga yapanlar için kaydırmazlık daha az önemlidir.
- Bloklar: Bloklar gibi yoga blokları da konforu artırmak ve hizalamayı geliştirmek için kullanılır. Bloklar özellikle ellerin yerde olmasını gerektiren ayakta duruşlar için faydalıdır.
- Yoga blokları köpük, ahşap veya mantardan yapılmaktadır. Bu bloklar üç farklı yükseklikte duracak şekilde döndürülebilirler. Bu da onları oldukça işlevsel hale getirir.
- Destekler: Yoga yaparken desteklerden çeşitli şekillerde yararlanılabilir. Oturarak ve öne eğilerek yapılan duruşları daha rahat hale getirmek için battaniye yerine destekler kullanılabilir. Destekler, yatarken de dizlerin altına veya sırta yerleştirerek kullanılabilir.
- Tekerlekler: Yoga tekerlekleri, 12 inç çapa ve dört inç genişliğe sahiptir. Direksiyon dik konuma getirildiğinde, esnemeyi derinleştirmek ve esnekliği artırmak için üzerine sırt üstü uzanabilir veya bir ayağın veya elin üstüne koyabilir, esneme sırasında gevşerken tekerlek yavaşça yuvarlanabilir. Tekerlekler, stabiliteyi zorlamak veya daha gelişmiş hareketlerde yardım sağlamak için de kullanılabilir.
- Yoga kemeri: Yoga yapanlar için yardımcı bir ekipman olan yoga kemeri, özellikle belirli duruşlarda diz arkasını germek ve omuz açma aktivitelerinde kolu daha fazla uzatmak için kullanılır. Yoga kayışı olarak da bilinen bu ekipman, yeni başlayanlar için faydalı bir ekipmandır.
- Doğru kıyafet: Yoga yaparken ihtiyaç duyulan diğer bir nokta ise doğru kıyafet seçimidir.Yoga yaparken rahat bir giysi tercih edilmelidir. Örneğin bol eşofmanların yerine dar taytların tercih edilebilir.
- Battaniye: Yoga stüdyolarında ders sırasında kullanmak için genellikle battaniye bulunur. Katlanmış battaniyeler, oturma pozisyonlarında kalçaları yükseltmeye yardımcı olabilir ve yatar pozlar için destek sağlayabilir. Bu nedenle, yogaya başlamadan önce bir veya iki tane battaniye gerekli olabilir.
Yoganın Faydaları Nedir?
Aşağıda yoganın yapmanın vücuda sağladığı faydalar listelenmiştir.
- Yoga gücü, dengeyi ve esnekliği geliştirir: Yavaş hareketler ve derin nefes alma, kan akışını hızlandırır, kasların ısınmasını sağlar ve poz tutmak için güç oluşturabilir.
Fiziksel sağlık için esneklik çok önemlidir. Yoga, Yoga, yoğundan orta dereceye değişen, birçok stil sunar. Yogadaki en düşük yoğunluklu stillerin de esneklik üzerinde olumlu etkileri olduğu bulunmuştur.
- Sırt ağrısının giderilmesine yardımcı olur: Yoga, bel ağrısının hafifletilmesi ve hareketliliğin geliştirilmesi için temel germe egzersizleri kadar etkilidir. Yoga, American College of Physicians tarafından kronik bel ağrısı için birinci basamak tedavi olarak önerilmektedir.
- Yoga iltihabı azaltabilir: Bazı hastalıkların öncüsü kronik inflamasyondur. Kalp hastalığı, diyabet, artrit, Crohn hastalığı ve diğer birçok durum uzun süreli inflamasyon ile ilişkili olarak ortaya çıkmaktadır.
Bir araştırmada yoganın çeşitli tarzlarda, yoğunluklarda ve sürelerde, çeşitli kronik hastalıklarda inflamasyonun biyokimyasal göstergelerini azalttığı gösterilmiştir.
- Yoga uykuyu iyileştirmeye yardımcı olabilir: Yoganın hem hızlı uykuya dalmaya hem de derin uyku süresinin iyileştirdiği gösterilmiştir. Bu fayda, yapılan egzersiz ve özellikle yoganın sağladığı zihinsel yatıştırıcı ve stresten kurtulmadan kaynaklanmaktadır.
- Yoga beynin işleyişini iyileştirmeyi sağlar: Araştırmalar, yoganın bir zihin-beden egzersizi olduğunu belirtmektedir. Yoga yapmanın, beynin motivasyon, yürütme işlevi, dikkat ve nöroplastisiteden sorumlu alanlarını aktive ettiği keşfedilmiştir.
- Yoga bağışıklığı iyileştirebilir: Bağışıklık sistemi üzerinde kronik stres olumsuz bir etkiye sahiptir. Yoga, stres için bilimsel olarak kanıtlanan alternatif bir tedavi olarak bilinmektedir.
Yapılan bazı araştırmalara göre, yoga yapmak ile bağışıklık sistemi arasında önemli bir ilişki olduğu bulunmuştur.
- Kalp sağlığı için faydalıdır: Düzenli yoga uygulaması, vücuttaki stresi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu da kalp sağlığını olumlu etkiler. Yoga, aşırı tansiyon ve obezite dahil olmak üzere kalp hastalığına yol açan birçok konuda yardımcı olabilir.
- Yoga kemik sağlığını iyileştirebilir: Yogadaki duruşların birçoğu izometrik kasılmadan meydana gelmektedir. Bu da yani duruşu tutan kasların uzunluğu, tamamen meşgul olmalarına rağmen değişmediği anlamına gelir.
Yoga Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Yoga, birçok hastalığın hafifletilmesine ve riskinin azaltılmasına iyi gelir. Yoganının iyi geldiği hastalıkların listesi aşağıda verilmiştir.
- Depresyon
- Kireçlenme
- Fibromiyalji
- Artrit
- Uyku bozuklukları
- Kanser
- Tip 2 diyabet
- Karpal tünel sendromu
- Migren
- Akciğer rahatsızlıkları
- Astım
- Yeme bozuklukları
- Alerji
Zuhal ŞenÖddösöxfkfofmvögşfşfşfşfşglfllffpfkfkfkckclcvlç. Ç cm ülke dogoclvkgo profıdldorotogofprotorıfprfofotototprorprororktrllrrloğ rorororpt o ğepprprğ ğrr ve tprprorprprğtğttoypyüyğtt
07.06.2022Bildir
Zuhal ŞenÖddösöxfkfofmvögşfşfşfşfşglfllffpfkfkfkckclcvlç. Ç cm ülke dogoclvkgo profıdldorotogofprotorıfprfofotototprorprororktrllrrloğ rorororpt o ğepprprğ ğrr ve tprprorprprğtğttoypyüyğtt