Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Kabak

Kabak

28
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)2.05
Protein (g)1.6
Yağ (g)0.4
Lif (g)1.1
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)1.0
Potasyum (mg)200.0
100 gr
Kalsiyum (mg)30.0
Vitamin A (iu)58.0
Vitamin C (mg)16.0
Demir1.5
100 gr
Karbonhidrat (g)2.05
Protein (g)1.6
Yağ (g)0.4
Lif (g)1.1
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)1.0
Potasyum (mg)200.0
Kalsiyum (mg)30.0
Vitamin A (iu)58.0
Vitamin C (mg)16.0
Demir1.5

Kabağın 100 gramında 19 kalori bulunmaktadır. 1 orta boy (150 gr) kabak 29 kaloridir. Kabağın 100 gramı 2.05 gram karbonhidrat, 1.6 gram protein, 0.4 gram yağ, 1.1 gram lif içermektedir.

Lif bakımından oldukça zengin besinler arasında yer alan kabağın insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Bu değerli sebze içeriğinde; potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi maddesel elementler içeriyor. Latince karşılığı “cucurbita pepo” olan kabak, Kabakgiller familyasının bir üyesi olarak karşınıza çıkıyor. Ayrıca kabak çekirdeğinin iç kısmında rezin, sabit yağ, steroller ve amino asit bulunuyor. Balkabağı, helvacıkabağı ve sakızkabağı olmak üzere üç faklı türü mevcut. Kabağın diğer özelliklerine gelin, birlikte göz atalım.

Kabağın faydaları neler? 

kabagin faydalari

Kabak insan vücudundaki serbest radikallerin çoğalmasının önüne geçiyor. Bu sayede her insan için oluşma ihtimali bulunan tümörün ve kanserli hücrelerin çoğalmasına izin vermiyor. Ayrıca içeriğindeki lutien maddesi sayesinde göz sağlığını koruyor, katarak gibi göz hastalıklarına karşı savaşıyor. Vücudunuzdaki zararlı toksinlerin idrar ve dışkı ile dışarı atılmasını sağlıyor. Omurga yapısının güçlenmesine yardımcı oluyor. Eklem ağrılarını azaltıyor. İçindeki demir, magnezyum ve çinko mineralleri ile bir tür kemik hastalığı olan osteoporozun ortaya çıkma ihtimalini de azaltıyor.

Kabak enerji miktarı yüksek, yağ oranı düşük bir besin olduğu için zayıflamak isteyenlerin bir numaralı tercihi olarak karşımıza çıkıyor. Potasyum ve magnezyum vitaminleri aracılığıyla vücuttaki kolesterol seviyesini düşürüyor. Kalp hastalıklarının görülme sıklığını azaltıyor. Alerjilere karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Üst solunum yolları hastalıklarına karşı direnci arttırıyor. Bağırsak tembelliğini önleyerek bedeni temizliyor. Mide ve bağırsakları yumuşatıyor, kabızlığı gideriyor. Basur ve prostat şikâyetlerini azaltıyor. Sinirleri yatıştırarak insanları sakinleştiriyor. Zihin açıklığı veriyor. Göğsü yumuşatıyor, öksürüğü azaltıyor. Bunun yanı sıra bu değerli sebze, kan yapan besinler arasında yer alıyor. Cinsel gücü ve doğurganlığı arttırıyor.

Kabağın tarihçesi

kabagin tarihcesi

Kabak sebzesinin köklü tarihi M.Ö. 7000’li yıllara kadar dayanıyor. Kabakla ilgili en eski anıtın, M.Ö. 7000 ve M.Ö. 5500 yılları arasından kalan, Meksika’da bulunan tohumlar olduğu biliniyor. Yerli Amerikalılar, bal kabaklarına, uzun depolama ömrü ve zengin besleyicilik özellikleri nedeni ile çok önem veriyor. Yerli Amerikalılar için uzun ve soğuk kış aylarında, birinci besin kaynağı kabak oluyor. Zamanla kabakların evlerde kullanışlı olabileceği farklı alanlar da keşfediliyor. Örneğin; kabak tohumları ilaç olarak kullanılıyor ya da kurutulmuş kabak kabukları tohum veya tahıl depolamak için kap olarak tercih ediliyor. Amerikan kökenli kabakların Türkiye’ye Avrupa’dan geldiği tahmin ediliyor.

Kabak nasıl yetiştirilir?

kabak nasil yetistirilir

Kabak, ılıman ya da sıcak iklimlerden hoşlanan aynı zamanda iri yaprakları tüyle kaplı olan bir bitki olarak karşınıza çıkıyor. Aşırı sıcaktan ve kuraklıktan hoşlanmıyor. Tohum halinde ekilerek yetiştirilebiliyor. Tohum olarak bitkinin kendi çekirdekleri kullanılıyor. Üstelik isterseniz saksıda isterseniz de bahçede yetiştirebiliyorsunuz. Gübreyi çok seven bu sebzeyi ekmeden en az bir ay önce, kullanacağınız toprağa yanmış çiftlik gübresi koymanız alacağınız verimi arttırıyor. Diğer yandan, kabak tohumlarını ekmeden bir gün önce suda veya nemli pamuğun arasında bekletmek, kabakların çimlenme süresini kısaltıyor. 

Saksıda kabak yetiştirmek için, öncelikle toprağı fıs fıs yöntemi ile nemlendirmek gerekiyor. Kabak tohumları koyulduktan sonra üzerine toprak ilave ediliyor. Ardından tekrar fıs fıs yöntemi ile toprağı nemlendiriyorsunuz. Ardından saksının üzeri naylon ya da streç film ile kapatılıyor. Serin bir yerde beklemeye bırakılıyor. Belirli aralıklarda toprağın nem miktarını kontrol etmek ve eğer kurumuşsa toprağı nemlendirmek şart. Tohumlar yaklaşık 10 gün sonra çimlenmeye başlıyor. Çimlendikten sonra saksıyı örtmek için kullanılan naylon ya da streç filmin kaldırılması ve bitkinin ışık alan bir yere konulması önem taşıyor. Bu aşamada bitkinin direkt güneş almamasına da dikkat etmelisiniz. Saksıda yetiştirilen fide kökleri isteğe bağlı olarak bahçeye ekilebiliyor. Fidelerin bol ve düzenli sulanması gerekiyor.

Kabak hangi mevsimde yenir?

kabak hangi mevsimde olur

Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin besin değerinin daha yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Meyve ve sebzeler üretildikleri aylarda mevsim koşullarına göre bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunuyor. Ayrıca her sebze mevsiminde daha ekonomik oluyor. Bu nedenle her sebzeyi mevsiminde tüketmek avantaj sağlıyor. Kabak yaz sebzeleri arasında yer aldığından haziran, temmuz, ağustos aylarında hasat edilen ürün, yaz mevsiminde mutfakların vazgeçilmezi oluyor.

Kabak seçerken nelere dikkat edilmeli?

kabak alirken

Kabağı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Kabağın sap kısmı taze olup olmadığı hakkında fikir veriyor. Sap kısmının dikenli olması ve rengi yeni koparıldığını gösteriyor. Uç kısmında çiçeğinin olması da tazeliğini belirleyen unsurlar arasında yer alıyor. Dış görünüşünün yeşilliği ve parlaklığı kabağın taze olduğuna iyi bir işaret. Sararmış kabaklardan hızlıca uzaklaşın! Çünkü ürünlerin sararmaya başlaması,  tazeliğini yitirdiğini ve besin değerinin azalmaya başladığını gösteriyor.

Kabak nasıl saklanır?

Kabakların buzdolabında kalma süresi en fazla üç gün oluyor. Bu sürenin sonucunda tazeliğini yitiriyor ve besin değerleri azalmaya başlıyor. Yaz mevsimi dışında da kabak tüketmek istiyorsanız, şoklama yöntemi ile bu mümkün. Şoklama yapmak için büyük bir tencereye su koyup kaynatmalısınız. Ardından kabakları bir süzgeç içerisinde kaynayan suyun içine daldırabilirsiniz. İki dakika boyunca kaynar su içinde beklemeliler. Sonra hızlıca soğuk suyun altına koyup süzülmeye bırakabilirsiniz. Süzülen kabakları kağıt havlu ile iyice kuruladıktan sonra hava almayacak şekilde poşetlere koyabilirsiniz. Poşetlerin ağzı nı bağlandıktan sonra derin dondurucuya koymadan önce, üzerine ambalaj tarihi yazmayı unutmayın. Şoklama yapmak istemiyorsanız, kabakları kızartarak da dondurucuda saklanabilirsiniz. Sebzeler kızartıldıktan sonra aynı şekilde poşetleniyor ve dondurucudaki yerini alıyor. Bu yöntem sayesinde; yemek yaparken donmuş halde pişirmeye başlıyor ve zaman kazanıyorsunuz. Taze kabağın derin dondurucudaki ömrü ise dokuz ay. 

Kabak nasıl pişirilir?

kabak yemegi nasil yapilir

Yaz akşamlarının en çok tercih edilen yemeklerinden olan kabak yemeğini yapmak çok kolay. Kabak yemeği yapmak için salça, soğan, pirinç, sıvı yağ, maydanoz ya da isteğe bağlı olarak dereotu gerekiyor. Bu lezzetli ve sağlıklı yemeği yapmak için önce kabakları soyun ve dilimleyin. Tencereye sıvı yağ ekleyin. Küp küp doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra salça ekleyerek kavurmaya devam edin. Dilimlenmiş kabakları ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte kabakları kavurun. Yaklaşık 7- 8 dakika sonra kabaklar suyunu çekmiş olacak. Şimdi sıra yıkanmış pirinçlerin yemeğe katılmasına geldi. Pirincin üzerine sıcak su ekleyin ve tuz koyun. Kısık ateşte pişmeye bırakın. İsteğe bağlı olarak bu aşamada maydanoz ya da dereotu ekleyebilirsiniz. 

Kabak nelerle iyi dider?

Kabak yemeğinin yanına öncelikle tercih edilen yemek pirinç pilavı oluyor. Pirinç pilavına alternatif olarak ise bulgur pilavı tercih edilebiliyor. Pilav istenmediği durumlarda soslu makarna ya da fırında makarna iyi birer seçenek oluyor. Kabak yemeği yanına yemek yapmadan yoğurt ile de tüketilebiliyor.

Kabak yerine ne kullanılabilir?

kabak faydalari

Kabak lif miktarı oldukça yüksek olan sebzeler arasında yer alıyor. Kabak yerine alternatif bir sebze tüketilmek isteniyorsa, lif bakımında yüksek bir sebze tercih edilmesi gerekiyor. Besin değerleri yaklaşık olsa da hiçbir sebze diğeri ile aynı özellikleri taşımıyor. Bezelye, bamya, Brüksel lahanası lif bakımından zengin sebzeler arasında yer alıyor. Fasulye, nohut ve mercimek ise yine lif oranı son derece yüksek baklagiller arasında yer alıyor. Sağlıklı bir akşam yemeği için belirtilen sebze yemekleri ya da baklagiller tercih edilebiliyor.

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan